Generalul Dan Voinea contesta avizul CSM de revocare a sa din functie

Joi, 19 Martie 2009, ora 16:56
1409 citiri
Generalul Dan Voinea contesta avizul CSM de revocare a sa din functie
Foto: Curentul

Procurorul militar Dan Voinea contesta, printr-o plangere adresata CSM, avizul de revocare a sa din functia de adjunct al Sectiei Parchetelor Militare, aratand ca i s-au incalcat o serie de drepturi si ca revocarea sa ar fi ilegala.

In plangerea inaintata Consiliului Superior al magistraturii (CSM), Voinea arata ca Sectia pentru procurori nu era competenta sa dea aviz pentru revocarea sa din functie. Magistratul arata ca CSM este format din 23 de membri si ca avizul trebuia dat de plenul CSM, nu de o Sectie.

Voinea mai sustine ca nu i s-a respectat dreptul la aparare, deoarece "Sectia pentru Procurori a CSM, sub presiunea procurorului general, a stabilit abuziv ca avocatul ales de mine ar fi incompatibil, pentru ca reprezinta in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului parti vatamate din dosarele Revolutiei si Mineriadei, in care acuza Statul Roman de tergiversarea acestor dosare", se arata in plangerea depusa la CSM.

Procurorul mai sustine ca a fost impiedicat sa administreze probele solicitate, martorii propusi de el nefiind audiati.

Dan Voinea sustine, in aceeasi plangere, ca s-a incercat acreditarea ideii ca el ar fi avut in instrumentare aceste dosare timp de 18 ani, "... un fals grosolan, usor de dovedit chiar cu actele aflate la dosar - dosarele fiind in instrumentarea mea in perioada 1998-2000 (cand le-am reunit prin verificari si preluare de la sectiile de politie si parchete din toata tara, unde stateau in stadiu de nelucrare sau inchise cu neincepera urmaririi penale fara strangere de probe sau alte acte procedurale) si 2006-2007, cand a fost adoptata controversata decizie 610/2007 a Curtii Constitutionale", se mai arata in plangerea prealabila inaintata Consiliului.

Multi membri ai CSM ar fi trebuit sa se abtina, avand interes direct

In plangerea respectiva, procurorul Voinea mai arata ca mai multi membri ai CSM ar fi trebuit sa se abtina de la votul avizului, avand in vedere ca "aveau un interes direct in sensul adoptarii unei Hotarari de avizare favorabila a demiterii".

In acest sens, magistratul face referire la procurorul general Laura Kovesi, care "a cerut demiterea mea si a promovat abuziv si agresiv o campanie de presa impotriva mea", la ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, care "este promotorul cererii formale a carei avizare s-a cerut CSM" si la procurorul Dan Chiujdea, care s-a pronuntat o data pe acest caz, in cadrul comisiei disciplinare a CSM care-l judeca pe Voinea.

"Am depus personal respectivul document la CSM inca de miercuri. Vedem ce se intampla, daca vor lua sau nu in considerare plangerea noastra", a declarat, pentru NewsIn, Dan Voinea.

Sectia pentru procurori a CSM a decis, pe 12 martie, sa dea aviz pentru revocarea din functia de procuror-sef adjunct al Sectiei Parchetelor Militare a lui Dan Voinea, acesta anuntand, dupa decizie, ca isi va depune la Consiliu cererea de pensionare.

Avizul CSM pentru revocare este consultativ. Ulterior, potrivit procedurii, solicitarea este trimisa sefului statului, care poate accepta sau nu cererea de revocare din functie a lui Voinea.

Decizia CSM a fost luata la o zi dupa ce DIICOT a anuntat scoaterea de sub urmarire penala a lui Ion Iliescu pentru mai multe fapte in Mineriada din iunie 1990.

Cererea de revocare a lui Voinea a fost inaintata, anul trecut, de catre Ministrul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti la sesizarea Procurorului General.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Dan Voinea revocare, #Voinea revocare plangere , #CSM