Hainela (CSM) nu demisioneaza: Nu exista niciun motiv pentru a ceda la presiuni

Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 19:54
1129 citiri
Hainela (CSM) nu demisioneaza: Nu exista niciun motiv pentru a ceda la presiuni

Procurorul Oana Schmidt Haineala, desemnata presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat luni ca nu este o optiune demisia sa din functie, asa cum a cerut majoritatea membrilor Sectiei de judecatori a CSM, neexistand niciun motiv pentru a ceda unor astfel de presiuni.

"Nu exista absolut niciun motiv pentru care eu sa-mi dau demisia. Nu intentionez sa-mi dau demisia. Fac un apel catre colegii membri Sectiei de judecatori sa constientizeze care este rolul lor in Consiliu si rolul fiecarui membru al Consiliului si anume acela de a lua decizii pentru sistemul judiciar, este acela de a participa la sedintele de plen si sectie si de a rezolva problemele curente ale Justitiei", a declarat presei Haineala.

Avand in vedere faptul ca sapte judecatori - din opt cat are Sectia pentru Judecatori a CSM, practic o intreaga sectie - s-au exprimat impotriva procedurii prin care a fost desemnata sef al forului, Oana Schmidt Haineala a declarat: "Exista o sectie, dar deciziile se iau in plen si in sectii.

Repet, eu consider ca obligatia membrilor CSM este de a participa, este motivul pentru care noi ne primim salariile, ca sa participam la sedintele de plen si sectii si sa luam decizii in interesul sistemului judiciar. Repet, apelul meu catre colegii judecatori din cadrul sectiei de judecator este de a constientiza responsabilitatile care decurg din statutul de membru al Consiliului si pe care tocmai l-am enumerat".

Potrivit procurorului Haineala, mandatul sau la conducerea CSM este unul legal, democratic exprimat in plenul Consiliului, "neexistand niciun motiv pentru a ceda la astfel de presiuni".

Intrebat daca este nelegala desemnarea unui procuror in fruntea CSM, ce prevedere ar contrazice aceasta posibilitate, Haineala a spus ca nu stie si ar fi curioasa sa cunoasca ce lege contrazice legalitatea asigurarii presedintiei Consiliului de catre un procuror.

"Constitutia si legea Consiliului, Legea 317, prevad, permit posibilitatea ca un procuror sa fie presedinte al Consiliului. Repet, mandatul a fost obtinut in baza unui vot legal exprimat", a subliniat Haineala.

Cum se face revocarea lui Danilet din CSM

Intrebata despre faptul ca s-au centralizat voturile a peste 570 de judecatori, care pana vineri s-au pronuntat pentru revocarea judecatorului Cristi Danilet din functia de membru al CSM, Haineala a spus doar ca "nu am primit inca asa ceva".

"Legea prevede ca in momentul in care adunarea generala, care a initiat procedura de revocare, finalizeaza procesul de centralizare ne instiinteaza in mod oficial cu privire la rezultatele finale", a explicat Haineala.

Pana luni, 60 de judecatorii s-au pronuntat pentru revocarea lui Danilet din functia de membru al CSM, potrivit unor surse din magistratura.

Potrivit Legii 317/2004, articolul 52, alineatul (4), membrii alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii sunt revocati si la cererea majoritatii adunarilor generale de la nivelul instantelor sau parchetelor pe care le reprezinta, in cazul neindeplinirii sau indeplinirii necorespunzatoare a atributiilor incredintate prin alegerea ca membru al Consiliului. In cadrul adunarilor generale, decizia se ia cu votul a doua treimi din numarul judecatorilor sau procurorilor.

Procedura de revocare poate fi declansata de orice adunare generala de la nivelul instantelor sau parchetelor pe care le reprezinta membrul Consiliului Superior al Magistraturii a carui revocare se cere, precum si de organizatiile profesionale ale judecatorilor si procurorilor.

Alineatul (8) spune: "Centralizarea rezultatelor votului se realizeaza de adunarea generala care a initiat procedura sau de prima adunare generala sesizata de organizatiile profesionale ale judecatorilor si procurorilor", iar alineatul (9) prevede ca "in termen de 15 zile de la inregistrarea sesizarii semnate si motivate de reprezentantii adunarilor generale prevazute la alin. (4), Plenul Consiliului Superior al Magistraturii dispune revocarea din functie a membrului ales".

Citeste si:
MRU prevestește prăbușirea PNL: „Carnavalul politic din ultimele trei luni se vede în scăderea dramatică în sondaje”
MRU prevestește prăbușirea PNL: „Carnavalul politic din ultimele trei luni se vede în scăderea dramatică în sondaje”
Fostul premier și fost șef al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, a vorbit public despre actuala criză politică din România precum și despre situația pandemică. Acesta e de părere că...
Ce a discutat Cioloș cu Iohannis la telefon pe tema formării noului Guvern
Ce a discutat Cioloș cu Iohannis la telefon pe tema formării noului Guvern
Premierul desemnat Dacian Cioloş a declarat vineri, 15 octombrie, că a vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis şi i-a prezentat cum au decurs discuţiile pentru alcătuirea noului guvern. "Am...
Sursa: MEDIAFAX