Ziare.com

Horatius Dumbrava (CSM): Am o oarecare insatisfactie fata de activitatea Inspectiei Judiciare

Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 14:59

   

Judecatorul Horatius Dumbrava, membru CSM, a declarat vineri, cu ocazia prezentarii bilantului activitatii institutiei in 2012, ca are "o oarecare insatisfactie" fata de activitatea Inspectiei Judiciare (IJ) si ca in continuare sunt parlamentari fata de care Legislativul nu da aviz pentru perchezitii, arestare preventiva sau inceperea urmarii penale.

"Eu, personal, am o oarecare insatisfactie fata de activitatea IJ. Mi se pare ca totusi nu a venit cu o strategie pe astfel de cazuri (intarziere de redactare a motivarilor - n.red.). Noi am avut acum un an si jumatate, finalizat chiar in acest an, un raport pe cauzele mai vechi de 10 ani, respectiv de cinci ani, inclusiv pe intarzierea redactarilor.

Aici mi se pare intr-adevar o zona unde trebuie sa actionam si sa atragem atentia IJ, care acum este autonoma. Astept de la IJ in continuare sa vina cu o strategie pe aceste vulnerabilitati, sa le zicem, care trag in jos increderea in ce priveste sistemul de justitie", a afirmat Dumbrava, fost presedinte CSM in 2011.

In opinia sa, ICCJ a facut un "efort inimaginabil", mai ales Sectia penala, pentru ca acolo presiunea este enorm de mare in ceea ce priveste solutionarea cauzelor de mare coruptie, insa din pacate legea de promovare la aceasta instanta, care a fost aprobata in Parlament in 2012, "a fost oarecum nefericita, pentru ca a durat foarte mult".

Danilet (CSM): Noi suntem platiti la fel, indiferent de numarul de dosare solutionate

"Sunteti liantul autoritatilor statului. Sunteti si garantul constitutional. Poate totusi ar fi bine sa avem, prin dvs. sau direct cu Executivul si Parlamentul, pe domenii specifice si sa gasim solutii administrative sa nu mai incarcam nejustificat instantele. (...)

O alta problema este ca in continuare sunt parlamentari fata de care Parlamentul nu da aviz pentru perchezitii, arestare preventiva sau inceperea urmarii penale. Aici trebuie cumva, daca se tot vorbeste de modificarea Constitutiei, sa intervenim chiar in textul Constitutiei, pentru ca de fapt avem o imunitate mascata", a sustinut judecatorul.

De asemenea, Dumbrava a subliniat ca din septembrie exista o buna colaborare cu Ministerul Justitiei, chiar foarte buna in anumite domenii cum ar fi implementarea noilor coduri.

Declaratiile au fost facute in timpul sedintei CSM, in cadrul careia se va alege conducerea consiliului, la care participa Traian Basescu si Mona Pivniceru.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1110 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor