Inspectia Judiciara: Declaratiile lui Ponta despre arestarea lui Nastase afecteza independenta justitiei

Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 08:42
16287 citiri
Inspectia Judiciara: Declaratiile lui Ponta despre arestarea lui Nastase afecteza independenta justitiei

Inspectia Judiciara din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a decis ca premierul Victor Ponta a afectat independenta justitiei, dupa ce a declarat ca dosarul lui Adrian Nastase este unul politic, iar condamnarea in dosarul Zambaccian reprezinta o nedreptate.

Raportul Inspectiei Judiciare legat de respectivele afirmatii a fost finalizat si transmis Consiliul Superior al Magistraturii.

Purtatorul de cuvant al Inspectiei Judiciare, Tamara Manea, a confirmat faptul ca raportul arata ca "declaratiile premierului afecteaza independenta justitiei, inducand in randul populatiei un sentiment de neincredere", informeaza Mediafax.

Aceasta a mai precizat ca Inspectia Judiciara va verifica si acuzatiile lansate de premierul Ponta cu privire la amanarea solutionarii unor sesizari penale, cu trimitere directa la politicienii din fosta guvernare.

"Nu vom verifica modul in care au fost instrumentate dosarele sau cum au fost solutionate, ci daca au fost tergiversari nejustificate. Modalitatea prin care se va face verificare o va alege inspectorul", a precizat Tamara Manea, subliniind ca verificarile nu vizeaza modul in care au fost instrumentate dosarele lui Adrian Nastase, pentru ca ICCJ a pronuntat deja o decizie in acest dosar.

Urmeaza ca raportul inspectorilor judiciari sa fie votat in CSM, iar cei 19 membri ai Consiliului sa decida daca isi asuma documentul.

"Ca premier al Romaniei nu este permis sa faci afirmatii ca la Inalta Curte sentintele se dau pe baza de influente politice si ca magistratii sunt influentati de ingerinte politice", a comentat Livia Stanciu, presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care este membru CSM.

Declaratiile lui Ponta despre condamnarea lui Nastase ajung la Inspectia Judiciara

Premierul a declarat ca "Adrian Nastase a fost condamnat politic". El s-a plans ca sunt condamnati numai politcieni ai USL si ca, desi guvernul a facut sesizari in justitie privindu-i pe Sorin Blejnar, fostul sef al ANAF, sau Lucian Duta, fostul sef al CNAS, Traian Basescu "nu ii atinge in niciun fel, ci doar pe adversarii lui politici".

Nu este pentru prima data cand Victor Ponta a adus atingere justitiei.

In septembrie 2012, plenul CSM a adoptat raportul Inspectiei Judiciare conform caruia prin afirmatiile facute de Ion Iliescu, Victor Ponta si Crin Antonscu cu privire la presupuse abuzuri comise de procurori in anchetarea referendumului "s-a adus atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau si a independentei magistratilor in infaptuirea si realizarea actului de justitie".

#Ponta independenta justitie Nastase, #Ponta afectat justitie Nastase, #Ponta apara Nastase CSM , #CSM