Iordache continua in viteza modificarea Legilor Justitiei: Niciun procuror nu va mai putea fi sef al CSM

Marti, 12 Decembrie 2017, ora 10:39
6715 citiri
Iordache continua in viteza modificarea Legilor Justitiei: Niciun procuror nu va mai putea fi sef al CSM

Comisia speciala continua si marti cu aceeasi viteza, sub conducerea lui Florin Iordache, modificarea Legilor Justitiei. Unul dintre amendamentele adoptate la cea de-a treia lege, 317/2004 privind CSM, prevede ca presedintele Sectiei pentru Judecatori este de drept presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, ceea ce implica faptul ca presedintele CSM nu va mai putea fi un procuror.

Textul integral al amendamentului adoptat este urmatorul:

"Presedintele Sectiei pentru Judecatori este de drept presedintele Consiliului Superior al Magistraturii si este ales dintre membrii prevazuti la art. 4 pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reinnoit, de adunarea electiva din care fac parte membrii prevazuti la art. 3 lit. a)-c), dupa cum urmeaza:

a) judecatorii alesi in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv 2 judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, 3 judecatori de la curtile de apel, 2 judecatori de la tribunal si 2 judecatori de la judecatorii

b) membrii de drept, Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Ministrul Justitiei

c) membrii desemnati, cei 2 reprezentanti ai societatii civile".

Amendamentul a fost propus de ALDE si de PSD si adoptat cu voturile PSD, ALDE si UDMR, potrivit Mediafax.

Textul de lege aflat in acest moment in vigoare prevede ca "presedintele si vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii sunt alesi de plen, in prezenta a cel putin 15 membri ai Consiliului, cu votul majoritatii membrilor acestuia".

Adoptarea acestui amendament implica faptul ca presedintele CSM va fi un judecator si nu va mai putea fi un procuror.

USR si PNL s-au opus acestei modificari. Deputatul USR Stelian Ion a spus ca adoptarea acestui amendament ii discrimineaza pe procurori si a cerut dezbateri, insa Florin Iordache l-a intrerupt sustinand ca dezbaterile au fost luni.

Stelian Ion a incercat sa explice ca acest amendament e neconstitutional. "In Constitutie nu scrie nimic. Nu e nicio discriminare", i-a raspuns Iordache.

Citeste si:
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a anunțat că a primit o amendă în valoare de 10.000 de lei pentru că că nu a prelungit două certificate de urbanism care ar permite construirea unor...
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care poate fi făcută intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi, nu doar în interiorul, ci şi în exteriorul localităţilor....