IPP, despre votul pentru Nitu: CSM, masa de manevra dispusa oricand la compromis cu politicul

Vineri, 10 Mai 2013, ora 15:46
2489 citiri
IPP, despre votul pentru Nitu: CSM, masa de manevra dispusa oricand la compromis cu politicul
Foto: B1TV

Institutul pentru Politici Publice dezaproba avizele pozitive date, joi, de CSM unora dintre procurorii care candideaza la functiile de conducere, sustinand ca ele "discrediteaza grav, inca o data, credibilitatea si independenta justitiei din Romania si afecteaza, in mod ireparabil, increderea publicului in Consiliu".

"IPP a luat act cu stupoare de votul dat ieri de membrii CSM, vot care sfideaza practic opinia publica prin numirea - in cea mai inalta functie din Parchetul General - a unui procuror a carui activitate/prestatie (despre care publicul si-a format o parere cu prilejul imaginilor transmise de la precedenta audiere a candidatului), in opinia IPP, nu il califica sa ocupe respectiva pozitie.

Acelasi procuror, cu doar cateva luni in urma, primise aviz negativ in urma unor erori elementare comise in timpul audierilor, repetate de altfel cu ocazia audierii de ieri din Consiliu", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Reprezentantii IPP remarca faptul ca de la precedentele audieri si pana acum "sistemul judiciar si decidentii Romaniei nu au depus niciun efort pentru a largi baza de selectie a viitorului procuror general".

"Este inacceptabila atitudinea CSM care, in loc sa fie garantul independentei, obiectivitatii si, in esenta, al calitatii actului de justitie in Romania (respingand orice tentativa a clasei politice de a promova in functii persoane care nu se bucura de credibilitate si nu s-au remarcat prin activitati deosebite pana in prezent), se comporta ca o masa de manevra dispusa oricand la compromis cu politicul", se arata in comunicatul remis de IPP.

IPP apreciaza ca "extrem de grav semnalul dat de la varful sistemului judiciar prin votul indulgent al CSM pentru functii cheie din justitie".

Totodata, IPP anticipeaza "disfunctii majore in functionarea in continuare a parchetelor", apreciind ca viitoarei conduceri ii vor lipsi atat "autoritatea morala" cat si "autoritatea profesionala".

"Gestul CSM, mai ales in cazul Nitu, este cu atat mai condamnabil cu cat membrii Consiliului stiu ca exista in sistem oameni de calitate care ar fi putut sa ocupe cu succes aceasta functie, insa au ales sa se predea in fata numirilor politice", acuza Institutul de Politici Publice.

Tiberiu Nitu, audiat la CSM: Glumite, ezitari, balbaieli si fuga de responsabilitate

Sefii Parchetelor propusi de Ponta, avizati pozitiv de CSM - Basescu are ultimul cuvant

CSM a avizat pozitiv, la finalul sedintei de joi, toate propunerile facute in data de 3 aprilie de fostul ministru interimar al Justitiei, Victor Ponta. Vineri, sectia pentru procurori a CSM isi va motiva public deciziile si va transmite catre Ministerul Justitiei avizele pentru functiile de conducere din Ministerul Public, DNA si DIICOT, urmand ca ministrul Robert Cazanciuc sa le remita presedintelui Traian Basescu pentru a face numirile in functii.

Este vorba despre Tiberiu Nitu, propus pentru functia de procuror general, Dimitrie Bogdan Licu pentru functia de prim adjunct al procurorului general, Codrut Olaru pentru functia de adjunct al procurorului general, Laura Codruta Kovesi ca procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Alina-Mihaela Bica pentru functia de procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si Elena Giorgiana Hosu pentru functia de adjunct al procurorului sef al DIICOT.

C.B.

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#avize CSM procurori, #Tiberiu Nitu aviz CSM, #IPP aviz procurori CSM , #CSM