Judecatoare cu probleme la DNA, promovate de CSM la Inalta Curte

Joi, 13 Iunie 2013, ora 10:57
3733 citiri
Judecatoare cu probleme la DNA, promovate de CSM la Inalta Curte
Foto: emergingcorruption.com

Doua judecatoare aflate in vizorul DNA au fost promovate la Inalta Curte de Casatie si Justitie de catre sectia de judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Astfel, presedinta Curtii de Apel Iasi, Cristina Petronela Valeanu, a primit aviz pozitiv de la sectia de judecatori a CSM desi anul trecut a fost pusa sub invinuire de procurorii anticoruptie, fiind acuzata ca a si-a anuntat un coleg de la Tribunalul Iasi ca este interceptat, scrie Ziarul de Iasi.

Mai mult, CSM i-a acordat judecatoarei Valeanu "punctaj maxim la etica si integritate", scrie sursa citata. Numirea sa a fost aprobata de CSM in sedinta din 10 iunie si va intra in vigoare la data de 15 iunie.

Cea de a doua numire controversata este a judecatoarei Viorica Trestianu. Aceasta si-a dat demisia din magistratura in 2012 dupa ce numele ei a aparut in dosarul in care colega sa Gabriela Barsan a fost invinuita de fapte de coruptie. Trestianu a fost si ea beneficiara unei excursii platite de avocata Gherbovan-Silinescu, care apara interesele omului de afaceri Gabriel Chiriac. Gherbovan, Chiriac si Barsan au fost pusi sub invinuire, dar dosarul nu a fost inca finalizat de DNA, scrie Romania Libera.

De asemenea, presa a relatat ca Viorica Trestianu ar fi apelat la aceeasi avocata, Claudia Gherbovan, pentru a obtine un post la Curtea de Arbitraj Comercial International.

Pentru a fi numita la Inalta Curte, Trestianu are nevoie de acordul presedintelui tarii deoarece ea a demisionat din magistratura.

Nu sunt singurele decizii controversate luate de sectia de judecatori a CSM in ultima perioada. Saptamana trecuta, sectia de judecatori a CSM a respins solicitarea DNA de retinere si arestare a unui judecator suspectat de coruptie.

Sectia pentru judecatori a CSM a respins luni, 3 iunie 2013, solicitarea procurorilor de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a judecatorului Milosioiu, presedintele Tribunalului Dambovita, astfel incat acesta va fi cercetat in stare de libertate.

Conform DNA, judecatorul este acuzat ca a primit bani pentru a pune in libertate o persoana arestata preventiv, urmand sa o condamne cu suspendare. Potrivit DNA, judecatorul Ion Milosioiu ar fi incasat 12.500 de lei din suma totala de 6.000 de euro pretinsa.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#judecatoare DNA Inalta Curte, #judecatoare Valeanu Trestianu CSM, #aviz CSM judecatoare DNA , #CSM