Judecator CSM: Statul de drept in pericol. Nu corupeti justitia!

Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 22:21
4600 citiri
Judecator CSM: Statul de drept in pericol. Nu corupeti justitia!
Foto: Arhiva

Un magistrat al CSM comenteaza evolutiile recente din Romania, apreciind ca ce se intampla in tara noastra este contrar statului de drept.

"Pentru ca statutul de judecator nu imi permite sa analizez recentele evenimente politice din Romania, ma voi limita doar la cele care ating direct domeniul justitiei.

Demersul meu isi are temeiul legal in art. 7 din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor care prevede indatorirea noastra de a promova suprematia legii, statul de drept si sa apere drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor. Sunt convins ca ceea ce se intampla de cateva luni este contrar statului de drept", scrie magistratul Cristi Danilet pe blogul personal.

Statul de drept, puncteaza unul din cei mai tineri judecatori ai CSM, este acela in care toti cetatenii sunt egali in drepturi si obligatii si toti sunt tinuti sa respecte legea, iar autoritatea justitiei si a judecatorilor nu pot fi puse la indoiala.

Pentru a-si sustine ideea din articolul "Statul de drept in pericol. Nu corupeti justitia!", Danilet aduce mai multe argumente, printre care "nu este admisibil ca magistratii sa fie acuzati in mod nefondat ca instrumenteaza dosare la ordin politic", "nu este admisibil ca judecatorii supremi sa fie acuzati in mod nereal ca au sustinatori politici" sau "nu este admisibil ca judecatorii CCR sa fie insultati si amenintati cu inlocuirea".

"Vreau sa spun un lucru foarte clar: justitia este singurul pilon autentic pe care se sprijina democratia, pentru ca justitia este si putere si contra-putere totodata. In momentul in care se ameninta si se intimideaza magistratii, in momentul in care li se promite modificarea statutului, in momentul in care se fac presiuni sau se intervine in actul de justitie, nu mai putem vorbi de independenta acesteia.

Iar fara independenta, justitia va fi inca un servitor umil al politicului. Acea justitie devine corupta ca sistem. Iar acest lucru este incompatibil cu statul de drept. De aceea, cred inca o data, ca mentinerea Mecanismului de Cooperare si Verificare poate fi o forma de presiune pozitiva asupra Romaniei ca justitia sa fie protejata", adauga magistratul CSM.

In cheiere, Danilet mentioneaza ca celelalte doua puteri, precum si institutiile si autoritatile statului "trebuie sa inceteze imediat orice atac la adresa justitiei si a magistratilor".

"Justitia trebuie sa ramana in afara jocurilor politice. Ca cetatean, constat ca toti politicienii sunt la fel, indiferent de culoarea politica. Ca judecator, solicit sa nu corupeti justitia. E singurul pilon care a ramas vertical in Romania. Ea trebuie sa ramana independenta, indiferent daca va convine sau nu acest lucru", a conchis magistratul CSM.

D.R.

Citește și:
Răspunsul lui Bogdan Aurescu pentru Moscova: ”Limba moldovenească este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică”
Răspunsul lui Bogdan Aurescu pentru Moscova: ”Limba moldovenească este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică”
Ministrul Afacerilor Externe a declarat luni, 20 martie, că limba moldovenească nu există, fiind doar o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică. ”Această așa-numită limbă...
Ministrul Muncii, despre creșterea vârstei de pensionare: ”Nu trebuie să punem carul înaintea boilor”
Ministrul Muncii, despre creșterea vârstei de pensionare: ”Nu trebuie să punem carul înaintea boilor”
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni, 20 martie, că nu susține sub nicio formă majorarea vârstei de pensionare peste 65 de ani. Ministrul a subliniat că autorităţile din...
#Danilet stat drept, #Danilet magistrat CSM, #Danilet stat drept pericol , #CSM