Judecatoria Valcea cere revocarea lui Danilet din CSM. Alina Ghica: Nu exista temei legal

Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 16:11
5813 citiri
Judecatoria Valcea cere revocarea lui Danilet din CSM. Alina Ghica: Nu exista temei legal

Adunarea Generala a Judecatoriei Valcea a decis sa ceara revocarea din functia de membru CSM a judecatorului Cristi Danilet, motivul fiind "comportamentul inadecvat" al acestuia de la sedinta de vineri a Consiliului, in care au avut loc alegeri pentru o noua conducere.

"In esenta, Adunarea Generala a Judecatorilor a considerat ca domnul judecator Cristi Vasilica Danilet si-a exercitat in mod necorespunzator atributiile incredintate prin alegerea ca membru al Consiliului, participand activ la o procedura netransparenta de alegere a conducerii Consiuliului in contra celor insusite in proiectul de candidatura, iar pozitiile sale publice exprimate recent au lasat unui observator obiectiv impresia implicarii mai degraba in alte scopuri precum, fara a fi singurul, cel al promovarii propriei sale imagini decat a intereselor judecatorilor romani", se arata in comunicatul judecatorilor valceni, informeaza Digi24.

Conform sursei citate, o situatie similara se inregistreaza si in cazul Alinei Ghica, fostul presedinte al CSM, in prezent candidat pentru functia de vicepresedinte. Conform sursei citate, joi se va intruni Adunarea Generala a Curtii de Apel Cluj, pentru a discuta procedura de revocare din functia de membru CSM a Alinei Ghica.

Potrivit articolului 55, alineatul 4, din legea 317/2004, un membru ales al CSM poate fi revocat la cererea majoritatii instantelor pe care le reprezinta, acestea hotarand, la randul lor, cu doua treimi din voturile judecatorilor in functie.

Alina Ghica: Sunt chestiuni pur emotionale si personale, nu legale

Intr-o interventie telefonica la postul B1TV, Alina Ghica a declarat ca nu este pentru prima oara cand se solicita revocarea unui membru CSM, s-a mai intamplat si in cursul anului 2011 cand s-a cerut revocarea unui alt membru al Consiliului, fara succes insa.

Fostul presedinte al CSM a mai subliniat faptul ca un membru al Consiliului poate fi revocat in conditii "prevazute expres in lege", cum ar fi cazuri grave de incalcare a legii, iar acuzatiile care i se aduc lui Cristi Danilet de catre judecatorii valceni nu se incadreaza in aceste conditii.

"Sigur ca putem cere orice in aceasta democratie romanesca, insa toate cererile trebuie sa aiba la baza dispozitiile legale", a declarat Alina Ghica.

Totodata, acesta a declarat ca pana in prezent nu a fost revocat vreun membru CSM. "In solicitare trebuie indicate foarte clar acele dispozitii legale incalcate in exercitarea functiei. Legea nu prevede o asemenea abatere", a declarat Alina Ghica, referindu-se la acuzatia potrivit careia judecatorul Cristi Danilet ar fi actionat in interesul propriu.

"Sunt chestiuni pur emotionale si personale, nu legale", a conchis Alina Ghica.

Vineri, procurorul Oana Haineala a fost ales presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, o premiera dupa infiintarea CSM, functia fiind ocupata pana acum doar de judecatori. In sedinta de miercuri se va transa prin vot si situatia postului de vicepresedinte al institutiei, pentru care candideaza judecatorii Alina Ghica si Cristi Danilet.

Citeste si:
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Europarlamentarul USR Dacian Cioloş va anunţa un nou proiect politic săptămâna viitoare, au declarat pentru News.ro surse apropiate fostului lider USR. Cioloș va fi urmat de maximum 10...
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...