Laura Stefan, despre scandalul din CSM: Sunt orgolii. CSM a inceput sa conteze

Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 17:00
5279 citiri
Laura Stefan, despre scandalul din CSM: Sunt orgolii. CSM a inceput sa conteze
Foto: Arhiva

Scandalul starnit de alegerile pentru conducerea Consiliului Superior al Magistraturii are la baza orgolii personale si profesionale, apreciaza expertul anticoruptie Laura Stefan. Aceasta subliniaza faptul ca CSM are oar un rol administrativ si, potrivit legii, functia de presedinte poate fi ocupata atat de un procuror cat si de un judecator.

"E o exagerare ceea ce se intampla acum. Legea spune ca CSM raspunde atat de judecatori cat si de procurori si, de asemenea, legea spune ca functia de presedinte poate fi ocupata de un judecator sau de un procuror. Faptul ca pana acum nu s-a mai intamplat ca un judecator sa fie seful CSM nu inseamna ca, legal, acest lucru nu era posibil. Mi se pare ca dupa atatia ani de sefie a judecatorilor era firesc ca, la un moment dat, in fruntea CSM sa ajunga un procuror.

CSM este o institutie administrativa, nu e o institutie care sa faca justitie, nu e o instanta de judecata. Faptul ca un procuror se afla intr-o functie de conducere la cel mai inalt nivel nu ar trebui sa ridice probleme de niciun fel pentru colegii judecatori, atata timp cat acceptam ca atat judecatorii cat si procurorii sunt magistrati", a declarat Laura Stefan, membru al Expert Forum (EFOR), pentru Ziare.com.

Intrebata de ce deranjeaza atat de tare alegerea unui procuror in fruntea CSM, cata vreme aceasta institutie nu este o instanta de judecata, ci un organism administrativ, Laura Stefan a precizat ca "e vorba despre orgolii".

"Orgolii personale, orgolii profesionale. Pana la urma, daca vedeti reactiile magistratilor judecatori toate sunt in aceeasi nota - 'Este inacceptabil ca un procuror sa conduca CSM, e inacceptabil ca un procuror sa fie sef peste judecatori'.

Repet: CSM e o structura administrativa si, intai de toate, este un organ colegial in cadrul caruia deciziile se iau prin vot, astfel incat faptul ca X sau Y este presedintele CSM nu e neaparat esential. Este vorba mai degraba de o functie de reprezentare, cea de presedinte al CSM", a mai declarat Laura Stefan.

In opinia sa, problema alegerii procurorului Oana Haineala in functia de presedinte al CSM a fost definitiv transata vineri, in ciuda declaratiilor contradictorii aparute luni in presa.

Scandalul CSM continua: Alegerea lui Haineala, contestata si de ministrul Pivniceru

CSM o contrazice pe Pivniceru: Conducerea a fost aleasa perfect legal

"Problema reluarii alegerilor pentru functia de presedinte a fost deja transata in sedinta CSM de vineri, cand o parte dintre judecatori au cerut revocarea din functie a doamnei Haineala pe motiv ca nici unul dintre judecatori nu doreste sa ocupe functia de vicepresedinte in tandem cu doamna Haineala ca presedinte. Aceasta cerere s-a respins, deci cred ca din acest punct de vedere lucrurile sunt definitiv transate.

Pentru cei care privesc din afara zbuciumul din sistemul judiciar lucrurile sunt extrem de stranii. E ca si cum am cere repetarea alegerilor pentru ca a castigat partidul A si nu a castigat partidul B. E lipsit de sens, e o dezbatere care arata ca lipsesc valorile democratice, pana la urma. Atunci cand exista alegeri si cineva pierde, daca ele au fost legale, corecte, nu ne ramane decat sa acceptam rezultatul lor si anul viitor sa ne pregatim mai bine", a punctat Laura Stefan.

Cristian Diaconescu: CSM enerveaza. Este foarte bine

Pe de alta parte, intrebata cum se explica atentia de care se bucura in ultimul timp CSM, in conditiile in care astfel de alegeri pentru o noua conducere au loc an de an si niciodata nu a existat atata interes in dezbaterea publica, aceasta a raspuns: "Cred ca CSM s-a conturat in ultimii ani ca un actor din ce in ce mai important in jocul acesta de pe scena publica si independent. CSM a reactionat extrem de rapid atunci cand au existat atacuri la adresa justitiei, deci CSM a inceput sa conteze. Si daca a inceput sa conteze, sigur ca au aparut si dorinte de a controla aceasta structura".

Danilet: Ministrii nu pot critica CSM, instantele sau parchetele

Judecatoria Valcea cere revocarea lui Danilet din CSM. Alina Ghica: Nu exista temei legal

Cat despre cererea de revocare a judecatorului Cristi Danilet din CSM, Laura Stefan a apreciat: "Este o incercare de intimidare a domnului Danilet. Eu sper ca dansul sa nu cedeze la aceasta incercare".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat, joi, 18 aprilie, la Realitatea Plus, că este dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD îi cere...
#Laura Stefan alegeri CSM, #Oana Haineala presedinte CSM, #Cristi Danile revocare CSM , #CSM