Marea eliberare: CSM spune ca a dat aviz consultativ pe proiectul din noiembrie 2016, nu pe actuala lege

Miercuri, 25 Octombrie 2017, ora 18:30
3952 citiri
Marea eliberare: CSM spune ca a dat aviz consultativ pe proiectul din noiembrie 2016, nu pe actuala lege
Foto: Arhiva Ziare.com

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis, miercuri seara, ca avizul consultativ pe legea recursului compensatoriu a fost dat proiectului din noiembrie 2016, care prevedea ca pentru fiecare 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare detinutul va beneficia de trei zile considerate efectuate.

CSM adauga ca modificarile au fost aduse proiectului in procedura de legiferare din Parlament, ulterior avizului acordat de Consiliu.

Institutia precizeaza ca avizul emis a fost unul consultativ, "exprimat exclusiv pe marginea textelor de lege modificatoare inaintate de catre initiator spre analiza si avizare, astfel ca efectele concrete generate de Legea nr.169/2017 nu pot fi raportate la avizul consultativ emis de Consiliul Superior al Magistraturii in faza de proiect".

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a emis Hotararea nr.1533/29.11.2016 prin care a avizat favorabil cu observatii proiectul de lege. In cuprinsul observatiilor care au insotit acest aviz consultativ Plenul Consiliului a apreciat ca: 'de principiu, masura compensatorie propusa de art.1 pct.2 din proiectul de lege nu ar trebui sa devina incidenta doar pentru calculul pedepsei ce poate fi considerata executata in vederea acordarii liberarii conditionate'.

In opinia Plenului 'compensatia pentru persoanele care executa pedepse privative de libertate in conditii de supraaglomerare severa devine efectiva doar daca masura propusa de proiectul de act normativ vizeaza considerarea ca executate efectiv a celor 3 zile din pedeapsa aplicata pentru fiecare perioada de 30 de zile executate in spatiul necorespunzuator'", explica CSM intr-un comunicat de presa.

Institutia mai spune ca observatia Plenului CSM privind modul in care trebuie reglementate si intelese cele trei zile acordate compensatoriu a fost formulata cu titlu de recomandare de principiu, "prin raportare la scopul concret vizat de legiuitor la acel moment, simpla luare in considerare a celor 3 zile doar la determinarea fractiei ce confera vocatie la liberarea conditionata nefiind de natura a atinge finalitatea urmarita de initiator".

Legea privind recursul compensatoriu a intrat in vigoare joia trecuta si prevede ca pentru fiecare 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare fiecare detinut va beneficia de sase zile considerate efectuate.

In prima zi de la intrarea in vigoare a acestei legi au fost pusi in libertate 529 de detinuti, iar in total ar putea fi eliberati conditionat, in baza acestei legi, 3.349 de detinuti, cei mai multi fiind de la Rahova - 250 si de la Penitenciarul Poarta Alba - 200. Potrivit reprezentantilor unora dintre penitenciare, multi dintre detinutii pusi in libertate ca urmare a acestei legi aveau condamnari pentru furturi si talharii, dar si pentru omor. Ministrul Tudorel Toader a spus ca aceasta cifra este mare si i-a depasit asteptarile, pentru ca nu credea ca "impactul va fi atat de mare".

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#CSM lege recursul compensatoriu, #lege recursul compensatoriu, #detinuti lege recursul compensatoriu , #CSM