Maries: CSM a inaintat Inspectiei Judiciare situatia din dosarul Revolutiei

Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 19:17
1335 citiri
Maries: CSM a inaintat Inspectiei Judiciare situatia din dosarul Revolutiei
Foto: Arhiva / B1TV

Presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries (foto), a anuntat miercuri ca, in urma discutiei pe care a avut-o cu vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii Bogdan Gabor in legatura cu clasarea de catre procurorii Parchetului Militar a dosarului Revolutiei, CSM a transmis Inspectiei Judiciare procesul verbal de audienta.

"Avem confirmarea de la Consiliul Superior al Magistraturii ca au inaintat procesul verbal de audienta catre Inspectia Judiciara. Sper ca CSM-ul a inteles din discutia pe care am avut-o ceea ce dorim, drept pentru care probabil ca au trecut la actiune. (...)

Am fost multumit de discutia pe care am avut-o cu vicepresedintele CSM Bogdan Gabor, care a fost foarte receptiv, mergand pana acolo incat si-a exprimat nedumerirea ca avem un Visinescu condamnat pentru crime impotriva umanitatii, ca avem dosarul Mineriadei redeschis si pusi sub urmarire toti cei care de fapt au ramas sub urmarire din mandatul generalului Dan Voinea, tot pe crime impotriva umanitatii, si dosarul Revolutiei, care este la mijloc, intre cele doua, sa fie clasat", a declarat Teodor Maries, intr-o conferinta de presa.

Dosarul Revolutiei a fost clasat (Video)

El a mentionat ca decizia CEDO a fost in sensul de a se da dreptate victimelor, a se da satisfactie urmasilor celor ucisi si, nu in ultimul rand, sa se raspunda interesului major al natiunii romane pentru acest eveniment.

"Dosarul Revolutiei a fost practic aruncat la groapa de gunoi, asa cum isi doresc Ion Vasilache, seful Parchetelor Militare, procurorul general Tiberiu Nitu si, fara niciun fel de rezerva, generalul Coldea de la SRI", a sustinut Maries.

Plangeri pe banda rulanta impotriva clasarii dosarului Revolutiei: Se asteapta decizia Inspectiei Judiciare

Clasarea dosarului Revolutiei, un "abuz cat roata carului". CSM, somata sa ia o decizie Interviu

Potrivit avocatului Antonie Popescu, CEDO a condamnat in opt dosare sistemul judiciar din Romania pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil asa cum apare in art. 6 paragraful 1 din Conventie si s-a aratat ca durata excesiva a procedurilor penale privind evenimentele din decembrie 1989, lipsa unei solutii juste constituie o astfel de violare a art. 6.

"Contrar unor sustineri pe surse, asa cum am vazut ieri din partea unor reprezentanti ai Ministerului Public, potrivit carora CEDO ar fi sanctionat Romania doar pentru lipsa unei solutii in dosare, aratam ca lipsa unei solutii juste a fost motiv de sanctionare, solutii in dosare am mai avut si continuatorii procuraturii comuniste au mai dat, intre anii 1991 si 1994, au dat solutii de inchidere a dosarului, prin urmare acele rezolutii rusinoase din acea perioada au fost infirmate in 1997 de catre procurorul militar Dan Voinea care le-a si reunit si a aparut acest mare dosar. Nu a fost eveniment care sa nu fi fost observat de Curte. In concluzie, nu este suficient sa existe o solutie oarecare, ci trebuie sa existe o solutie justa in aceste dosare", a declarat, in conferinta de presa, Antonie Popescu.

In opinia sa, clasarea dosarului Revolutiei este "o mare eroare judiciara", pe care nici CSM, nici Inspectia Judiciara si nici Ministerul Public nu s-au grabit sa o indrepte dupa "rusinoasa" ordonanta de clasare din octombrie 2015, ca si dupa scoaterile de sub urmarire penala din 2009 a majoritatii conducatorilor politici si militari implicati in crimele din "toata perioada infractionala decembrie 1989 - iunie 1990".

Reactia noului ministru al Justitiei, dupa decizia CEDO privind dosarul Revolutiei

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#CSM Inspectia Judiciara dosar Revolutie, #clasare dosar Revolutie , #CSM