Opozitia acuza PD-L ca incearca politizarea CSM la ordinul lui Basescu

Miercuri, 16 Februarie 2011, ora 12:45
1699 citiri
Opozitia acuza PD-L ca incearca politizarea CSM la ordinul lui Basescu

Sedinta plenului Senatului a fost suspendata miercuri, din lipsa de cvorum, dupa ce grupul PD-L a parasit lucrarile, astfel incat Corina Dumitrescu nu a fost validata in CSM din partea societatii civile, urmand ca acest punct sa intre in sedinta de saptamana viitoare.

Dupa un apel nominal, s-a constatat ca in sala mai erau doar 57 de senatori.

Liderul grupului PSD, Ilie Sarbu, a declarat ca nu a avut loc nicio consultare in pauza solicitata de PD-L, ci senatorii puterii au parasit direct lucrarile. La randul sau, senatorul PSD Dan Sova a spus ca astazi "puterea a fugit din fata opozitiei".

"Toti sunt in barul de aici de la Senat, beau ceaiuri si cafele in loc sa asigure aici cvorumul. Stau si consuma cafele si ceaiuri pentru ca nu vor sa voteze CSM, ci vor sa-l politizeze la ordinul lui Traian Basescu", a spus Sova.

Liderul grupului senatorilor PD-L, Cristian Radulescu, a declarat miercuri ca reprezentantii PD-L au decis sa blocheze validarea membrului CSM din partea societatii civile, prin absenta in plen, din cauza unor "decizii tactice" care ar trebui luate.

Radulescu a fost intrebat de ce senatorii PD-L au parasit sala miercuri dupa pauza de consultari solicitata in chestiunea CSM.

"Am fost obligati sa parasim sala pentru ca, sigur, fiecare trebuie sa-si sustina cu o majoritate deciziile politice. Daca opozitia a decis ca astazi trebuie neaparat sa votam reprezentantul societatii civile in CSM trebuiau sa fie conform legii 69 de persoane prezente, deci majoritatea in sala, ceea ce nu pot sa asigure, pentru ca de asta sunt opozitie. Deci fiecare trebuie sa forteze la randul lui si daca se bazeaza pe ceva", a argumentat liderul PD-L.

Senatul a decis validarea a opt membri alesi in CSM

Consiliul Superior al Magistraturii a luat act de hotararea Senatului din 14 februarie, privind validarea a opt magistrati alesi in CSM, prin care a fost pusa in executare decizia Curtii Constitutionale din 25 ianuarie.

Conform hotararii Plenului Senatului, cei opt membri ai Consiliul Superior al Magistraturii au fost validati pentru un mandat de 6 ani, cu incepere din data de 7 ianuarie 2011.

Pe de alta parte, reprezentantii Consiliului precizeaza ca institutia a desfasurat, in ultima perioada, toate activitatile specifice, conform atributiilor si competentelor cu care institutia a fost investita prin lege, fara a inregistra sincope in functionarea sa legala.

De asemenea, pe agenda Consiliul Superior al Magistraturii s-au aflat - pe criterii de prioritate - proiecte de interes pentru sistemul judiciar pe termene medii si lungi, printre care procedura de promovare la Inalta Curte de Casatie si Justitie si procedura pe incuviintare a perchezitiei, retinerii si arestarii magistratilor.

"Consiliul precizeaza ca Hotararea Senatului se grefeaza pe un fond de continuitate functionala a institutiei", se arata intr-un comunicat CSM.

Plenului Senatului a revalidat luni seara opt dintre membrii CSM, cu 64 de voturi pentru, 48 impotriva si 2 abtineri, fiind pusa de acord hotararea anterioara a plenului cu decizia CCR prin care validarea a trei membri CSM a fost declarata neconstitutionala.

Senatul are indatorirea constitutionala de a valida magistratii alesi in CSM cu respectarea legii, mai putin judecatorii Dan Lupascu si Lidia Barbulescu si procurorul Dan Chiujdea, pana la reluarea si finalizarea alegerilor pentru mandatele acestora, se arata in motivarea deciziei CCR referitoare la Consiliu.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a publicat motivarea deciziei din 25 ianuarie, prin care Hotararea 43/2010 a Senatului Romaniei, de validare a listei magistratilor alesi in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a fost declarata neconstitutionala, in urma admiterii unei sesizari a PDL.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sedinta Senat CSM, #sedinta Senat suspendata, #validare membri CSM, #Consiliul Superior Magistraturii , #CSM