Patru membri CSM, invalidati de Curtea Constitutionala - Ce urmeaza?

Joi, 03 Februarie 2011, ora 16:27
7159 citiri
Patru membri CSM, invalidati de Curtea Constitutionala - Ce urmeaza?
Foto: Arhiva

Motivarile CCR privind neconstitutionalitatea alegerii unor membri in conducerea Consiliului Superior al Magistraturii vor fi publicate joi in Monitorul Oficial si vor intra in vigoare imediat. Ele nu stopeaza insa functionarea noului CSM, ales la inceputul acestui an, membrii necontestati ai acestuia urmand sa fie revalidati de Senat.

Cel putin aceasta este interpretarea generala a motivarilor publicate, joi, de CCR. Colegiul CSM a dezbatut explicatiile oferite de Curte, urmand ca presedintele CSM, judecatorul Horatius Dumbrava, sa prezinte concluziile si pasii ce vor fi urmati in continuare in cadrul unei declaratii publice, informeaza biroul de presa al CSM.

Seful CSM: In locul colegilor, nu as fi pus in pericol justitia candidand a doua oara

CCR: Senatul trebuie sa revalideze membrii CSM necontestati

Contactat de Ziare.com pentru a afla care este pozitia Senatului, vicepresedintele Alexandru Peres ne-a explicat ca rezolvarea acestei probleme va fi una din prioritatile camerei superioare a Parlamentului, imediat dupa ce Puterea si Opozitia vor cadea la pace si vor reusi sa isi aleaga noua conducere.

"Saptamana viitoare vom transa mai intai problema Biroului Permanent, conform unui nou algoritm. Pana pe 15-16 februarie, cand vor exista niste decizii ale Parlamentului European privind Mecanismul de Cooperare si Verificare, se va rezolva si problema CSM. Asta inseamna doua saptamani. Grabim lucrurile, dar in acest moment mecanismul de administrare si functionare a Senatului nu este constituit. Dar una din primele probleme de rezolvat va fi sa reluam subiectul CSM", a declarat senatorul Alexandru Peres.

De asemenea, liderul de grup al Senatorilor PD-L, Cristian Radulescu, a declarat pentru Ziare.com ca membrii CSM care nu au fost contestati vor fi revalidati de Senat, in conformitate cu cerintele exprimate de magistratii Curtii Constitutionale.

"Felul in care Curtea a decis ajuta punerea in functionare a noului CSM destul de repede. Pe de o parte, Curtea, fiind de acord ca procedura alegerii celor trei membri a fost incorecta, declara per ansamblu ca toata hotararea este neconstitutionala, si pe de alta parte, Curtea aduce aminte de obligativitatea Senatului de a-i valida pe ceilalti magistrati in cazul carora nu au fost sesizate vicii de procedura.

Solutia este, procedural, ca Senatul sa ia in dezbatere lista scurta cu propunerile de magistrati asupra carora nu au existat obiectii si sa mai dea o data votul.

Deocamdata, Senatul lucreaza cu ceea ce are, pentru ceilalti se vor face noi propuneri. Curtea constata ca exista in acest moment propuneri valide, care sa permita functionarea CSM in continuare, acesti membri trebuind sa fie revalidati insa de Senat", a explicat senatorul Cristian Radulescu.

Intr-un comunicat remis presei de presedintele Senatului, Mircea Geoana, se confirma faptul ca rezolvarea situatiei incerte de la CSM este o prioritate.

"Senatul Romaniei a luat act de hotararile Curtii Constitutionale - urmare publicarii acestora in Monitorul Oficial - privind validarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii si va analiza, in prima sedinta a Biroului Permanent, modalitatea de rezolvare a vidului constitutional astfel creat.

Senatul Romaniei reafirma convingerea sa ferma ca justitia trebuie protejata in continuare, printr-un organism independent, de natura sa vegheze la buna desfasurare a activitatii magistratilor. De asemenea, Senatul Romaniei doreste sa sublinieze importanta pe care un sistem juridic sanatos o are pentru functionarea statului de drept si a democratiei", se arata in comunicatul citat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#CSM alegeri, #CSM Curtea Constitutionala, #validare membri CSM , #CSM
Comentarii
C
Cronos
rank 3
ce urmeaza??? CLASICUL: "PNL si PSD NU VOR PARTICIPA".....!!!