Ponta: Nu cred ca Traian Basescu conduce luptele din CSM

Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 23:01
2942 citiri
Ponta: Nu cred ca Traian Basescu conduce luptele din CSM
Foto: Digi24

Premierul Victor Ponta spune ca scandalul din CSM tine de "o lupta pentru putere in interiorul magistraturii" si nici USL, nici presedintele Traian Basescu nu se implica in el.

"E o lupta pentru putere in interiorul magistraturii. Ei se aleg singuri, Senatul are un rol formal de a valida ceea ce se alege de catre magistrati", a declarat Ponta, luni seara, la Digi24, respingand acuzatiile aparute in mass-media potrivit carora USL s-ar implica in conflictul aparut la Consiliul Superior al Magistraturii.

"Nu cred nici ca Traian Basescu conduce luptele din CSM", a adaugat el.

In context, Victor Ponta a facut cateva precizari legate de statutul procurorilor, spunand ca in acest moment acestia sunt o "combinatie", pentru ca pe de o parte sunt magistrati, pe de alta ei nu sunt complet independenti, fiind sub autoritatea Ministrului Justitiei.

"Cat timp exista aceasta subordonare(...) procurorii vor starni interesul politicului", a punctat Victor Ponta, declarand inca o data va sustine introducerea in Constitutie ca procurorul general si procurorul sef al DNA sa nu mai fie desemnati de Ministrul Justitiei si confirmati de presedinte, ci sa fie numiti doar de CSM, cum se intampla in Italia.

In ceea ce priveste propunerea facuta de presedintele Basescu, conform careia in actualul context legislativ procurorul general si seful DNA sa fie stabiliti de o comisie CSM-Minister-Presedinte, Victor Ponta a declarat ca acest lucru nu se poate, din cauza legii in vigoare, adoptata in 2005.

In schimb, ministrul Pivniceru va lansa o noua procedura transparenta de selectie a celor doi procurori, dupa esecul primeia.

Intrebat daca nu i se pare excesiva, ofensatoare, atentia aratata de Uniunea Europeana la adresa justitiei din Romania prin intermediul rapoartelor MCV, Victor Ponta a afirmat ca el nu crede ca sistemul romanesc este mai prost decat alte sisteme, dar crede ca aceasta idee a fost "inoculata" in ultimii 7-8-9 ani, cand unii au facut din ea un "stindard politic".

"S-a spus: 'Ii tragem in teapa pe corupti!'. Nu am vazut niciun corupt tras in teapa, au emigrat dincolo(...) S-a construit chestia asta in ani de zile. Probabil va dura ani de zile pentru a o aduce la normal", a mai spus el.

Premierul si-a exprimat nemultumirea fata de durata proceselor obisnuite, sustinand ca accesul la justitie este limitat financiar, oamenii simpli nu au bani de avocat, iar gradele de jurisdictie sunt prea multe.

Victor Ponta a punctat in context faptul ca in ceea ce priveste justitia romaneasca, "batalia politica si mediatica s-a dat mereu pe 4-5 cazuri - Nastase, Voiculescu - si pe cine e procuror general si procuror sef la DNA", si nu, asa cum ar fi trebuit, pe situatia reala din justitie.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Ponta CSM, #Ponta raport MCV, #Ponta justitie , #CSM