Premiera in Justitie: Sefa echipei de inspectori care a controlat DNA, cercetata de CSM

Miercuri, 14 Martie 2018, ora 17:06
14730 citiri
Premiera in Justitie: Sefa echipei de inspectori care a controlat DNA, cercetata de CSM

Inspectia Judiciara a exercitat, miercuri, actiunea disciplinara fata de inspectoarea Elena Radescu, cea care a coordonat echipa de control la Directia Nationala Anticoruptie.

Procurorul este acuzat ca ar fi facut afirmatii nereale la televizor si ar fi discutat cu Laura Codruta Kovesi.

Actiunea disciplinara a fost inaintata Sectiei pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la raspunderea magistratului in cauza.

Este pentru prima data cand Inspectia Judiciara a deschis o actiune disciplinara impotriva unui angajat.

Ce vizeaza actiunea disciplinara

Actiunea vizeaza doua posibile abateri disciplinare, prevazute in Legea 303/2004 privind statutul magistratilor, potrivit IJ.

In primul caz, Elena Radescu este cercetata disciplinar, deoarece ar fi adoptat o "conduita contrara demnitatii si prestigiului functiei pe care o exercita prin afirmatiile nereale, facute intr-o interventie telefonica la un post de televiziune."

In al doilea caz, "s-a retinut ca, in calitate de coordonator al echipei de inspectori judiciari care urma sa efectueze un control la Directia Nationala Anticoruptie, inspectorul a incalcat procedura regulamentara prin aceea ca a discutat cu procurorul-sef al respectivei unitati de parchet conditiile de efectuare a controlului fara ca, in prealabil, sa consulte membrii echipei de control si solicite comunicarea datelor si informatiilor necesare in raport de obiectivele controlului, prin adresa avizata de directorul Directiei de inspectie judiciara pentru procurori, si sa instiinteze conducerea Inspectiei Judiciare."

Radescu este acuzata ca ar fi dat dovada de "manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu" si "nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei sau al parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente."

Citeste si:
Nicolae Ciucă, despre taxarea marilor companii: ”Am să discut cu fiecare dintre cei responsabili. Vom lua o decizie împreună”
Nicolae Ciucă, despre taxarea marilor companii: ”Am să discut cu fiecare dintre cei responsabili. Vom lua o decizie împreună”
Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi, 7 decembrie, că nu s-a luat "niciun fel de decizie" privind posibilitatea introducerii unei taxe pentru marile companii, menţionând că va discuta pe...
A fost numit purtătorul de cuvânt al Guvernului. Cine este Dan Cărbunaru
A fost numit purtătorul de cuvânt al Guvernului. Cine este Dan Cărbunaru
Jurnalistul Dan Cărbunaru a fost numit marţi, 7 decembrie, în funcţia de secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului şi purtător de cuvânt al Guvernului. Anunţul a fost...