Presedintele CSM: Coruptia si indecenta unor magistrati afecteaza credibilitatea Justitiei

Marti, 03 Ianuarie 2012, ora 11:21
3290 citiri
Presedintele CSM: Coruptia si indecenta unor magistrati afecteaza credibilitatea Justitiei
Foto: Arhiva

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Horatius Dumbrava, apreciaza ca Romania a facut pasi importanti in reformarea justitiei, iar acest lucru va fi reflectat in raportul interimar al Comisiei Europene, care va fi prezentat peste o luna.

Intr-un interviu acordat pentru Adevarul, Horatius Dumbrava a punctat cateva dintre succesele obtinute in ultima perioada, dar a remarcat si cateva neimpliniri.

"Din octombrie avem o strategie de integritate care sa asigure un comportament integru si onest al membrilor CSM si al magistratilor. Sigur, esential este ca aceste recomandari sa fie implementate. Sistemul trebuie sa inteleaga ca este nevoie de schimbare si, ca sa aiba efect, ea trebuie sa se produca inclusiv la cel mai inalt nivel.

O dovada este faptul ca plenul CSM a sesizat ministrul Justitiei ca, la randul lui, sa promoveze o initiativa legislativa prin care sa-i priveze pe magistrati de pensiile speciale atunci cand sunt condamnati definitiv pentru infractiuni de coruptie. Din pacate, nu am primit niciun semnal de la ministru", a declarat presedintele CSM.

Tot de la ministrul Justitiei se asteapta si promovarea unei legi prin care judecatorii sa nu mai poata participa la solutionarea unor cauze in care rudele lor sunt trimise in judecata.

"Din pacate, aceasta solicitare, desi impartasita de mai multi colegi, membri ai CSM, a cazut la vot in plen. Acum nu pot decat sa sper ca ministrul Justitiei sau chiar un grup de parlamentari sa preia aceasta idee intr-o initiativa legislativa", a explicat presedintele CSM.

MCV - benefic, scandalul de la Inalta Curte - imens

Horatius Dumbrava respinge utilizarea Mecanismului de Cooperare si Verificare ca pretext, de catre Olanda, pentru a se opune intrarii Romaniei in Spatiul Schengen. In acelasi timp insa, el considera ca MCV este un mecanism benefic, de care Romania are nevoie.

"Eu afirm raspicat ca acest mecanism a fost si este unul benefic pentru sistemul de justitie, pentru Romania, tocmai pentru ca ne face sa ne constientizam propriile noastre slabiciuni, dar si sa gasim solutii pe care sa le si implementam. De altfel, se pot constata progrese, de la an la an", a precizat acesta.

In privinta scandalurilor de coruptie care au afectat corpul magistratilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Horatius Dumbrava considera ca cei implicati ar fi trebuit sa demisioneze, pentru a nu afecta bunul renume al institutiei.

"Sandalul iscat este unul imens, cu consecinte negative nu numai pentru justitia romaneasca, dar si pentru Romania in contextul mecanismului de cooperare si verificare si, in general, ca si credibilitate in ce priveste climatul de siguranta legat gradul de scazut de coruptie in societatea romaneasca.

M-as fi asteptat, sincer, la un comportament mult mai rezervat, si chiar decent cel putin, al acelui magistrat cu functie de conducere la nivelul ICCJ, tocmai avand in vedere aceste consecinte pe plan intern si extern cu efecte nefaste pentru justitia romaneasca.

Sigur, nimeni nu pune la indoiala ca acest magistrat beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, insa o autosuspendare, prin demisie, din functia de conducere ar fi dat satisfactie si principiului aparentei de impartialitate, avand in vedere ca cel putin o cauza in ce-l priveste si in legatura cu care sunt aceste acuzatii se va judeca la sectia pe care o pastoreste", a mai spus presedintele CSM, cerand DNA sa solutioneze cat mai rapid cauza, fie ca solutia va fi de netrimitere in judecata, fie de trimitere in judecata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni îniante de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni îniante de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#scandal Birsan, #scandal coruptie Inalta Curte, #Gabriela Birsan judecator, #Horatius Dumbrava CSM , #CSM
Comentarii