Presedintele CSM critica reactiile politicienilor in scandalul Antena 3 vs. ANAF (Video)

Joi, 18 Februarie 2016, ora 14:43
6618 citiri
Presedintele CSM critica reactiile politicienilor in scandalul Antena 3 vs. ANAF (Video)
Foto: site CSM (Arhiva)

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecatorul Mircea Aron, isi exprima ingrijorarea fata de escaladarea dezbaterii publice in cazul evacuarii posturilor de televiziune fondate de familia Voiculescu.

El subliniaza faptul ca mesajele transmise in spatiul public pun sub semnul intrebarii o hotarare judecatoreasca.

"Avand in vedere recentele demersuri ale puterii legislative, precum si mesajele publice ale reprezentantilor de varf ai puterii executive, respectiv Presedintele si Prim ministrul Romaniei, privind actiunea, amplu prezentata si comentata mediatic, a punerii in executare, de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, a hotararii judecatoresti pronuntate in dosarul cunoscut publicului sub denumirea 'dosarul ICA', presedintele Consiliului Superior al Magistraturii reaminteste - respectand simpatizantii sau partizanii persoanei executate si fara a atenta la libertatea de exprimare a oricarei persoane sau a presei - cateva prevederi ale Constitutiei Romaniei", se arata intr-un comunicat remis presei, joi, de CSM.

Astfel, in comunicatul citat sunt enumerate urmatoarele articole din legea fundamentala:

"Art.1 (4) Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale.

(5) In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie."

"Art. 16 - Egalitatea in drepturi

(1) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.

(2) Nimeni nu este mai presus de lege."

"Art. 21 - Accesul liber la justitie

(1) Orice persoana se poate adresa justitiei pentru apararea drepturilor, a libertatilor si a intereselor sale legitime."

"Art. 124 - Infaptuirea justitiei

(1) Justitia se infaptuieste in numele legii.

(2) Justitia este unica, impartiala si egala pentru toti.

(3) Judecatorii sunt independenti si se supun numai legii."

"Art. 129 - Folosirea cailor de atac

Impotriva hotararilor judecatoresti, partile interesate si Ministerul Public pot exercita caile de atac, in conditiile legii".

In continuarea comunicatului remis de CSM sub semnatura presedintelui Mircea Aron se arata ca prin declaratiile date in cazul Antenelor a fost pusa sub semnul intrebarii o procedura judiciara, ceea ce afecteaza independenta justitiei si principiile statului de drept.

"Dezbaterea publica, precum si mesajele publice ale reprezentantilor puterii executive si legislative, incepand cu Presedintele si Prim - ministrul Romaniei, Presedintele Senatului, parlamentari cu vocatie de formatori de opinie si importanti reprezentanti ai presei scrise si audiovizuale contin aprecieri de natura a pune sub semnul precaritatii o procedura judiciara ce se constituie, prin lege, ca parte a procesului penal - si anume executarea hotararii judecatoresti.

Astfel de manifestari risca sa exceada cadrului constitutional in materia infaptuirii justitiei in Romania, prezentand un potential de afectare a independentei si prestigiului acesteia prin deviere de la principiile statului de drept.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii isi manifesta ingrijorarea fata de exprimarea publica a unor opinii in cauza, fara a distinge intre actul de justitie propriu - zis si actiunile autoritatii publice responsabile cu punerea in executare a hotararii judecatoresti.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii invita reprezentantii autoritatilor statului, institutiile de presa si societatea civila, la o abordare echilibrata, lucida si rezonabila a dezbaterii publice, ca semn de matura asumare a logicii democratice si a echilibrului puterilor in stat", se arata in comunicatul CSM.

Presedintele Klaus Iohannis a fost intrebat, miercuri, de un jurnalist de la Antena 3 ce crede despre actiunea ANAF de evacuare a celor 5 posturi de televiziune, iar afirmatiile presedintelui au starnit un val de indignare pe Facebook.

"Eu cred ca ati ajuns intr-o situatie neplacuta si inutila. In primul rand, cred ca libertatea de exprimare in media nu poate fi suprimata pentru banale motive administrative. In al doilea rand, aceasta abordare heirupista din partea ANAF-ului mi se pare cel putin nepotrivita, daca nu discutabila", a spus raspicat Klaus Iohannis.

Iohannis, despre cazul Antenelor: Abordarea heirupista a ANAF - cel putin nepotrivita, daca nu discutabila (Video)

Razbunarea Facebook-ului dupa ce Iohannis a aparat Antena3: Sute de critici si mii de fani pierduti (Foto&video) UPDATE

De asemenea, Senatul l-a chemat de urgenta pe premierul Dacian Ciolos sa dea explicatii cu privire la demersul ANAF, institutie aflata in subordinea sa, iar seful Executivului a criticat modul in care s-a intervenit, dar a subliniat foarte ferm ca interventia a fost una legala.

Premierul Ciolos, chemat la ordine si atacat in Senat in cazul Antena 3: Va urcati pe cadavre! LIVE

Ciolos a dat explicatii in Senat in cazul Antena 3: Ce spune de ANAF si libertatea de exprimare (Video)

Dacian Ciolos explica de ce a condamnat Fiscul in cazul evacuarii Antenelor

Nemultumiti de reactia lui Dacian Ciolos, liderii PSD au amenintat cu motiune de cenzura.

Dragnea merge pana in panzele albe pentru Antene: Analizam o motiune de cenzura impotriva lui Ciolos

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#CSM declaratii Iohannis Ciolos Antena3 , #CSM