Presedintele CSM: Politicul vrea sa puna mana pe justitie

Joi, 11 Octombrie 2012, ora 12:36
2085 citiri
Presedintele CSM: Politicul vrea sa puna mana pe justitie
Foto: Arhiva

Judecatoarea Alina-Nicoleta Ghica, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, reclama presiunile facute de politicieni asupra Justitiei. Totodata, magistrata subliniaza ca sunt vanate posturile cheie si ca Mona Pivniceru, ministrul Justitiei, si-a depus o cerere de pensionare.

Ghica a vorbit, intr-un interviu pentru Evenimentul Zilei, despre declaratiile premierului legate de controlul Parlamentului asupra CSM-ului, apreciind ca afirmatiile au "iz electoral".

"Bineinteles ca declaratia domnului Ponta este una politica cu iz electoral, firesc, suntem in preajma alegerilor parlamentare. Ceea ce pot sa va spun este faptul ca, la acest moment, constructia legislativa actuala nu permite demararea si punerea in practica a unui astfel de proiect si, atata vreme cat Constitutia statueaza principiul separatiei puterilor in stat, continutul declaratiei este, fara sa-mi fie teama de termen, o utopie", a spus judecatoarea.

Cat despre infiintarea, la initiativa USL, a unei comisii parlamentare de anchetare a evenimentelor de la referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu, presedintele CSM sustine ca este neconstitutionala.

"Abuzurile unui magistrat nu pot fi cercetate nici macar de CSM, ci doar de Inspectia Judiciara. Cu atat mai putin o comisie parlamentara se poate substitui unui astfel de organism pe care legiuitorul l-a vrut si mai independent din luna mai, anul acesta.

Consiliul s-a manifestat inca din anul 2007 in mod constant, in acest sens, afirmand faptul ca niciun magistrat, judecator sau procuror nu poate raspunde decat, in situatiile disciplinare, in fata Inspectiei Judiciare, iar in situatiile de savarsire a unor infractiuni in fata organelor competente. Deci si o asemenea initiativa parlamentara este, din punct de vedere al actualei legislatii, neconstitutionala. (...)

PDL, despre comisia de ancheta pentru referendum: E ilegala

Orice persoana interesata, si o comisie parlamentara, si un parlamentar, si un presedinte de comisie, poate solicita Inspectiei Judiciare cercetarea unui magistrat atunci cand il banuieste de savarsirea unei abateri disciplinare. Dar ca o comisie parlamentara sau de alta natura sa ancheteze magistrati, indiferent ca solicita sau nu solicita dosare de la instante sau parchete, este contrara legii si Constitutiei", a mai spus judecatoarea CSM.

Daca totusi Parlamentul merge pe varianta lui, Alina Ghica a precizat ca va exista "in mod evident, o incalcare a principiului separatiei puterilor in stat", iar problema va fi transata de Curtea Constitutionala.

"Independenta justitiei, afectata"

Presedintele CSM a subliniat ca, prin unele actiuni politice, independenta justitiei a fost afectata.

Vicepresedinte CSM, despre tendinta "rafinata" a politicului de a-si subordona justitia

"Toate presiunile care au fost exercitate asupra Justitiei si asupra Consiliului au fost sesizate Inspectiei Judiciare, care in toate rapoartele, a concluzionat - si noi ne-am insusit aceasta concluzie - ca independenta sistemului, particular a CSM, prin unele actiuni politice, a fost afectata. Am emis comunicate in acest sens: da, au existat presiuni asupra Justitiei.

Nu am fost eu sau alta persoana din cadrul Consiliului cea care a constatat aceasta presiune, ci Inspectia Judiciara este cea care a concluzionat in acest sens. Au fost si presiuni directe sau indirecte asupra unor membri din Consiliu? Nu am cunostinta de existenta unor presiuni directe asupra membrilor Consiliului. Personal, asupra mea nu au existat.

Nu pot spune ca pozitia, conduita sau atitudinea mea ar fi fost influentata intr-o asemenea situatie. Dar sa recunoastem ca presiuni indirecte, la nivel mediatic, au existat asupra unor membri ai Consiliului, le cunoastem cu totii, si cred ca e bine sa nu se mai repede", a completat Ghica.

Pe de alta parte, magistrata considera "ca puterea politica sau executiva isi doreste - nu neaparat la acest moment, ci in general- dar isi doreste sa-si impuna oamenii in justitie".

De asemenea, Alina Ghica a confirmat zvonurile potrivit carora ministrul Mona Pivniceru ar fi depus o cerere de pensionare.

"Da, doamna ministru a depus o cerere de pensionare la CSM pentru acordarea unei pensii de serviciu. Consiliul nu acorda pensii de serviciu, ci numai organele abilitate, respectiv Casa de Pensii.

Noi am acordat avizul necesar pentru situatiile care se acorda oricarui magistrat, care atesta perioada in care a lucrat in magistratura, functiile pe care le-a indeplinit, salariul pe care l-a avut. Altele sunt entitatile publice care stabilesc o astfel de pensie de serviciu", a explicat sefa CSM.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Alina Ghica independenta justie, #politicieni justitie CSM, #Pivniceru depus cerere pensionare , #CSM