Ziare.com

Procurorii CSM explica delegarea lui Bogdan Licu la sefia Parchetului General

de Redactia Ziare.com
Luni, 06 Mai 2019, ora 14:47

   

Procurorii CSM explica delegarea lui Bogdan Licu la sefia Parchetului General
Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a transmis, luni, cateva precizari privind numirea lui Bogdan Licu la sefia Parchetului General.

"Delegarea domnului procuror Bogdan Dimitrie Licu in functia procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost dispusa in baza dispozitiilor art. 57 alin. 7 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, conform carora 'in interesul serviciului procurorii pot fi delegati, cu acordul scris al acestora, inclusiv in functii de conducere, dispozitiile alin. 1-6 fiind aplicabile in mod corespunzator.

Delegarea procurorilor la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie se dispune, cu acordul scris al acestora, de Consiliul Superior al Magistraturii - Sectia pentru procurori'.

Conform dispozitiilor art. 57 alin. 8 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, 'Judecatorii si procurorii pot fi delegati numai la instante sau parchete la care au dreptul sa functioneze potrivit gradului profesional dobandit'", precizeaza CSM intr-un comunicat remis luni Ziare.com.

Sursa citata mai arata ca, potrivit art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, "procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este numit de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 15 ani in functia de judecator sau procuror".

"Fata de cele expuse, in temeiul dispozitiilor art. 40 alin. (2) lit. m) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale art. 57 alin. (7) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Sectia pentru procurori a dispus delegarea domnului procuror Dimitrie Bogdan Licu in functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, incepand cu data de 27.04.2019, pana la ocuparea functiei in conditiile legii, dar nu mai mult de 2 luni.

Potrivit art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este numit de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 15 ani in functia de judecator sau procuror. Conform dispozitiilor art. 57 alin. 8 din Legea 303/2004: 'Judecatorii si procurorii pot fi delegati numai la instante sau parchete la care au dreptul sa functioneze potrivit gradului profesional dobandit'", conchide documentul.

Precizarile vin in contextul in care ministrul interimar al Justitiei, Ana Birchall, a declarat, luni dimineata, ca responsabilitatea de a oferi informatii publice cu privire la delegarea lui Bogdan Licu, ca interimar, la sefia Parchetului General, apartine CSM. Birchall crede, insa, ca delegarea lui Licu are baza legala.

Detalii aici - Ce spune interimara Birchall despre Licu la sefia Parchetului si oamenii lui Toader

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, pe 19 aprilie, ca Bogdan Licu sa preia functia de procuror general interimar pentru o perioada de doua luni. Decizia vine dupa ce Augustin Lazar s-a pensionat, mandatul sau fiind incheiat in 27 aprilie.

Anterior acestei decizii, Bogdan Licu si-a dat acordul pentru a fi numit in functie.

Citeste si: Cine e Bogdan Licu - procurorul general interimar: A renuntat la titlul de doctor, dupa acuzatiile de plagiat

Decizia CSM de a-l numi pe Licu a fost insa surprinzatoare, in contextul in care el era cel de-al doilea adjunct al lui Augustin Lazar. Functia de prim-procuror general al Romaniei este ocupata de Laura Oprean.

Citeste si Bogdan Licu ii cheama la raport pe sefii parchetelor militare pentru a discuta despre dosarele Revolutiei si 10 august


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre CSM Bogdan Licu Parchet General
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2541 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor