Procurorul care a inchis cazul de plagiat al lui Ponta, avizat de CSM pentru o functie de conducere in Parchetul General

Marti, 24 Noiembrie 2015, ora 20:58
3745 citiri
Procurorul care a inchis cazul de plagiat al lui Ponta, avizat de CSM pentru o functie de conducere in Parchetul General

Procurorul Cristian Lazar, cel care a repins contestatia la rezolutia de neincepere a urmaririi penale in cazul de plagiat al lui Victor Ponta, a fost avizat favorabil, marti, de sectia de procurori a CSM pentru ocuparea functiei de procuror sef adjunct al Sectiei de urmarire penala si criminalistica a PICCJ.

Propunerea a fost facuta in data de 29 octombrie de fostul ministru al Justitiei Robert Cazanciuc (PSD) si mentinuta de noul ministru, Raluca Pruna (foto stanga), care a si participat astazi la audierea lui Cristian Lazar, informeaza Mediafax.

Cazanciuc, care este casatorit cu o verisoara a lui Victor Ponta, a justificat propunerea facuta spunand ca Lazar are "o bogata experienta profesionala si manageriala".

Procurorul care a inchis cazul de plagiat al lui Ponta, propus de Cazanciuc sef in Parchetul general

Avizul Sectiei pentru procurori a CSM va fi transmis la Ministerul Justitiei si ulterior va insoti propunerea oficiala care va fi facuta de minister presedintelui, iar acesta il va numi in functie pe Cristian Lazar, potrivit legii 303/2004.

Cristian Lazar este procurorul care in 26 iunie 2013 a respins contestatia la rezolutia de neincepere a urmaririi penale in dosarul de plagiat al fostului premier Victor Ponta. La vremea respectiva, el ocupa cu delegatie functia de procuror sef adjunct al Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul instantei supreme.

"Este evident ca infractiunea de plagiat nu exista, iar rigoarea juridica ne determina sa analizam legalitatea si temeinicia solutiei prin raportarea de insusire a calitatii de autor a unei opere, astfel cum aceasta este reglementata de art. 141 din legea nr.8 din 1996", se arata in rezolutia procurorului Cristian Lazar, citata de Gandul.

Mihaela Litvin este procurorul care a decis initial sa inchida dosarul penal cu numarul 783/P/2012, in care Victor Ponta era acuzat ca a plagiat 113 din cele 292 de pagini ale lucrarii "Raspunderea in dreptul international umanitar", publicata la Editura Universul Juridic in anul 2010 si semnata alaturi de Daniela Coman.

Decizia procurorului a venit in ciuda concluziilor unor experti in drept.

"Lectura tezei domnului Victor Ponta supusa expertizei noastre a facut sa apara, de o maniera clara si indiscutabila, numeroase incalcari ale eticii universitare, constituind un plagiat vadit", se arata in reaportul semnat de prof. dr. Simina Tanasescu, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti; prof. dr. Vlad Constantinesco, Facultatea de Drept, Universitatea din Strasbourg si conf. dr. Claudia Ghica-Lemarchand, prodecan al Facultatii de Drept, Universitatea Sorbona Paris XII.

Universitatea Bucuresti: Victor Ponta a plagiat texte si idei

Ponta a plagiat, a decis Universitatea Bucuresti - Vezi toate documentele

Rezolutia de neincepere a urmaririi penale in cazul lui Victor Ponta, pentru infractiunea prevazuta de articolul 141 din Legea 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, modificata, a fost contestata la procurorul ierarhic superior, Cristian Lazar, care a decis respingerea ei.

Ulterior, denuntatorii din dosar, Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si Augustin Ofiteru, au atacat decizia procurorilor in instanta, fara succes insa.

Ponta nu va fi cercetat penal pentru plagiat - decizie definitiva

Pe de alta parte, la Consiliul National de Etica exista, inca din 2013, o a doua sesizare de plagiat depusa pe numele lui Victor Ponta, diferita de cea in care acesta a fost dezvinovatit anterior. Ziare.com a incercat in repetate randuri sa afle daca aceasta sesizare a fost solutionata sau care sunt termenele legale prevazute, dar CNE a refuzat sa ofere un raspuns oficial.

CNE incalca legile: Ultima sesizare in care Ponta e acuzat de plagiat, ferecata cu sapte lacate

Mai mult, Adrian Papahagi l-a acuzat pe Victor Ponta ca a plagiat si din lucrarea unui avocat francez.

Plagiatul lui Ponta: Papahagi prezinta noi argumente legate de copy-paste-ul din William Bourdon

Citeste si:
Reacția PSD după acuzațiile lui Cristian Ghinea la adresa lui Alexandru Rafila: ”Nu sunt bani de sandale în PNRR pentru tine! Du-te şi munceşte ceva pe bune!”
Reacția PSD după acuzațiile lui Cristian Ghinea la adresa lui Alexandru Rafila: ”Nu sunt bani de sandale în PNRR pentru tine! Du-te şi munceşte ceva pe bune!”
Social-democraţii susţin că „negociatorul în sandale Ghinea se face că uită că procedura urmată de ministrul Rafila în cazul asistenţei pentru reforma sistemului de sănătate este...
România a mai expulzat un diplomat de la Ambasada Rusiei la București. Anunțul MAE
România a mai expulzat un diplomat de la Ambasada Rusiei la București. Anunțul MAE
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat vineri, 19 august, că un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la București a fost declarat ”persona non grata” pe teritoriul României....