Procurorul George Balan a fost ales in functia de vicepresedinte al CSM

Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 13:44
1402 citiri
Procurorul George Balan a fost ales in functia de vicepresedinte al CSM
Foto:lumeajustitiei.ro

Procurorul George Balan (foto) a fost ales, vineri, in functia de vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a anuntat presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, care a precizat ca, in aceste conditii, Consiliul a fost legal constituit.

Pentru candidatura lui George Balan au fost exprimate 18 voturi "pentru", in timp ce un vot a fost declarat nul.

Anterior, membrii Consiliului l-au ales presedinte al CSM pe judecatorul Horatiu Dumbrava, cu 15 voturi "pentru", 3 "impotriva", in timp ce un vot a fost declarat nul.

Presedintele ICCJ, Livia Doina Stanciu, a convocat pentru vineri sedinta de constituire a noului Consiliu Superior al Magistraturii, in cadrul careia urmeaza sa fie aleasa si conducerea institutiei pentru anul 2011. La sedinta de constituire participa toti membrii alesi ai Consiliului, cei doi reprezentanti ai societatii civile, precum si membrii de drept. Sedinta este prezidata, confom legii, de presedintele Inaltei Curti.

In deschiderea sedintei de constituire, Livia Stanciu a prezentat reglementarile Legii 317/2004 privind organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) care reglementeaza sedinta de constituire a institutiei, precum si procedura de alegere a presedintelui si vicepresedintelui. Totodata, Stanciu a punctat faptul ca legea prevede ca, in termen de 15 zile de la publicarea hotararilor Senatului de validare a magistratilor alesi in Consiliu, precum si cea de alegere a reprezentantilor societatii civile in CSM.

Sedinta de constituire a Consiliului Superior al Magistraturii, in urma alegerilor care au avut loc in 2010, a fost convocata de presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru 7 ianuarie, cand urmeaza sa fie alesi presedintele si vicepresedintele CSM. In schimb, Curtea Constitutionala a Romaniei dezbate pe 19 ianuarie contestatia depusa de senatori ai PDL impotriva hotararii Senatului din 22 decembrie, prin care a fost validata lista magistratilor alesi in viitorul CSM, precum si impotriva hotararii de alegere a celor doi reprezentanti ai societatii civile.

Plenul Senatului a validat pe 22 decembrie cu 64 de voturi "pentru" si 60 "impotriva", lista membrilor propusi in Consiliul Superior al Magistraturii. Dintre membrii CSM propusi spre validare fac parte judecatorii Lidia Barbulescu, Mircea Aron, Dan Lupascu, Alexandru Serban, Nicolae Horatius Dumbrava, Adrian Toni Neacsu, Marius Tudose Badea si Cristi Vasilica Danilet. De asemenea, din partea procurorilor au fost alesi George Balan, Oana Andrea Schmidt-Haineala si Dan Nicolae Chiujdea.

Anterior, pe 15 decembrie, plenul Senatului i-a ales pe Corina Dumitrescu si Victor Alistar pentru a face parte din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ca reprezentanti din partea societatii civile.

Conform legii, Consiliul Superior al Magistraturii este alcatuit din 19 membri, dintre care 14 (9 judecatori si 5 procurori) alesi in adunarile generale ale judecatorilor si procurorilor si validati de Senat, doi reprezentanti ai societatii civile, alesi de Senat, si trei membri de drept, respectiv ministrul Justitiei, presedintele Inaltei Curti si procurorul general al Romaniei. Durata mandatului membrilor CSM este de sase ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#vicepresedinte CSM, #procuror George Balan, #alegeri CSM 2011 , #CSM