Puterea a castigat batalia CSM in Senat: Cei 8 membri au fost revalidati

Luni, 14 Februarie 2011, ora 19:25
4570 citiri
Puterea a castigat batalia CSM in Senat: Cei 8 membri au fost revalidati

Plenul Senatului i-a revalidat, luni seara, prin vot electronic deschis, pe cei 8 membri ai CSM care nu fusesera contestati la Curtea Constitutionala.

Lista cu cele 8 nume a fost votata in bloc de catre 64 de senatori, 48 au votat impotriva si s-au inregistrat si 2 abtineri.

Batalia dintre Putere si Opozitie s-a dus pana in ultima clipa, ea durand mai bine de o saptamana de tergiversari din partea PSD, PNL si PC.

Comisia juridica din Senat a dat luni un raport de respingere, in ciuda faptului ca in motivarea deciziilor Curtii Constitutionale se cerea foarte clar ca Senatul sa valideze cat mai repede posibil cele 8 candidaturi necontestate.

Rand pe rand, senatorii Ioan Ghise si Puiu Hasotti (PNL) precum si Dan Sova, Toni Grebla si Adrian Tutuianu (PSD) au adus diverse argumente pentru amanarea votului in plen sau chiar interzicerea lui, facandu-se un apel chiar si la medierea presedintelui Traian Basescu.

In ciuda faptului ca situatia CSM este extrem de delicata dupa publicarea in Monitorul Oficial a deciziilor CCR care au invalidat 4 candidaturi, senatorul PSD Dan Sova a sustinut ca Senatul nu are niciun motiv sa se grabeasca, avand, potrivit Constitutiei, un interval de 45 de zile la dispozitie pentru a lua o hotarare.

Pana la urma, la propunerea senatorului UDMR Attila Verestoy, plenul a decis prin vot atat continuarea procedurii, cat si modul in care sa se exprime fiecare senator, secret sau deschis.

Raportul comisiei juridice a fost mai intai respins, la fel si propunerea ca votul listei celor 8 membri CSM sa se fie secret.

In perioada urmatoare, pentru cele 4 locuri din CSM invalidate de Curtea Constitutionala vor fi organizate noi alegeri.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a publicat motivarea deciziei din 25 ianuarie, prin care Hotararea 43/2010 a Senatului Romaniei, de validare a listei magistratilor alesi in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a fost declarata neconstitutionala.

In motivare se arata ca Senatul are indatorirea constitutionala de a valida magistratii alesi in CSM cu respectarea legii, cu exceptia judecatorilor Dan Lupascu si Lidia Barbulescu si a procurorului Dan Chiujdea.

Citeste si:
Dosarul 10 august și riscul schimbării axei strategice
Dosarul 10 august și riscul schimbării axei strategice
România pare încremenită la patru ani de la reprimarea marelui miting împotriva guvernării PSD, care cu Liviu Dragnea la butoane strivea Justiția. S-au schimbat doar discursurile și oamenii...
Robert Negoiță, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Acuzațiile care i se aduc primarului Sectorului 3
Robert Negoiță, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Acuzațiile care i se aduc primarului Sectorului 3
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu...