Ziare.com

Reactia CSM la raportul pe Justitie venit de la Bruxelles

Miercuri, 27 Ianuarie 2016, ora 17:44

   

Reactia CSM la raportul pe Justitie venit de la Bruxelles
Raportul MCV reflecta in mod obiectiv evolutiile inregistrate de Romania in ceea ce priveste activitatile monitorizate in cadrul acestui mecanism, afirma conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit unui comunicat transmis miercuri.

"Consiliul considera ca fiind observate intr-o dimensiune realista evolutiile, iar in ceea ce priveste durabilitatea progreselor inregistrate, achieseaza asupra faptului ca sustenabilitatea procesului de reforma reprezinta una din conditiile menite sa arate ca un mecanism precum cel in cauza nu mai este necesar", se arata in comunicat.

Protestele #Colectiv care l-au dat jos pe Ponta apar in raportul MCV. Vezi laudele si criticile aduse Romaniei - document oficial

Conform aceleiasi surse, raportul evidentiaza, referitor la activitatea CSM, progresele realizate cu privire la independenta sistemului judiciar si reforma judiciara, fiind mentionate in acest sens atat demersurile pentru modificarea procedurilor de numire a conducerii parchetelor, promptitudinea si celeritatea masurilor luate pentru apararea independentei justitiei, cat si colaborarea si masurile luate pentru implementarea noilor coduri.

"Au fost remarcate eforturile depuse de Consiliu pentru cresterea rolului institutiilor cheie din domeniul justitiei in elaborarea unor proceduri de selectie transparente si bazate pe merit (...), avand drept scop asigurarea unei conduceri robuste si sprijinirea independentei justitiei.

Din aceasta perspectiva, recomandarea Comisiei Europene privind reglementarea prin lege a unei proceduri mai robuste si mai independente de numire a sefilor marilor parchete se suprapune viziunii promovate de CSM prin recentele propuneri legislative inaintate ministrului justitiei", se mai arata in comunicat.

Ce-ar trebui sa faca Romania pentru ca Justitia sa mearga bine - recomandarile de la Bruxelles

Critici la adresa magistratilor

Conducerea CSM mai apreciaza ca, pe fondul criticilor frecvente la adresa magistratilor exprimate de catre politicieni si mass-media, precum si in contextul lipsei de respect fata de unele hotarari judecatoresti, numarul cererilor de aparare a independentei justitiei fiind in crestere, raportul reia tema privind eficienta moderata a mecanismelor efective puse prin lege la dispozitia Consiliului, care asigura doar o compensatie morala a magistratilor vizati.

"Astfel, desi se apreciaza ca incheierea cu succes a urmaririi penale si condamnarea unui numar mare de politicieni binecunoscuti din Romania pentru coruptie la nivel inalt corespunde unei tendinte subiacente pozitive in ceea ce priveste independenta justitiei, CSM nu poate asigura un nivel de acoperire in mass-media a comunicatelor sale de presa echivalent cu cel de care s-au bucurat criticile initiale si, dincolo de acest sprijin moral, CSM nu ofera ajutor financiar sau juridic magistratilor care cer reparatii in instanta", se mentioneaza in comunicat.

Ce spune ministrul Justitiei despre concluziile raportului MCV

Conducerea CSM observa, totodata, ca in ceea ce priveste reforma judiciara, la doi ani de la intrarea in vigoare a noilor coduri, raportul MCV constata in continuare lipsa unei stabilitati legislative, generata in principal de procedurile parlamentare.

Conducerea CSM precizeaza ca raportul MCV va fi analizat si discutat in Plenul Consiliului, urmand a fi adoptate si publicate masurile necesare, pe domeniul de competenta, pentru continuarea si consolidarea actiunilor monitorizate de Comisia Europeana.

Reactia DNA, dupa publicarea raportului MCV - Cate cereri de ridicare a imunitatii a refuzat Parlamentul
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre CSM raport MCV CSM recomandari MCV
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1401 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bine că nu s-au legat de faptul că deși numărul proceselor s-a inju

mătățit, iar al judecătorilor s-a dublat față de 1989, in condițiile computerizării, au inceput procesele de evacuare a barourilor de avocați de prin tribunale, că nu le mai ajunge spațiul pentru a le face birt angajaților!
Halal drept la apărare!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor