Revocarea Alinei Ghica, sub semnul intrebarii din cauza unor vicii de procedura

Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 12:40
2980 citiri
Revocarea Alinei Ghica, sub semnul intrebarii din cauza unor vicii de procedura
Foto: Arhiva

Revocarea din CSM a Alinei Ghica este pusa sub semnul intrebarii din cauza unui viciu de procedura care ar putea atrage anularea hotararilor luate de catre 12 din cele 16 curti de apel pe care le judecatorul le reprezinta in consiliu.

Nici una dintre cele 12 hotarari nu contine motivele revocarii, asa cum impune legea, deci toate sunt nule, scrie Romania Libera.

Asa se face ca Valentin Mitea, presedintele Curtii de Apel Cluj, instanta care a declansat revocarea Alinei Ghica, s-a vazut nevoit sa transmita un mail celorlalte 15 curti de apel, din care se poate interpreta ca le-a sugerat acestora cum si in ce documente sa puna motivele revocarii care lipsesc din dispozitivele hotararilor.

Potrivit legii, in procesele-verbale se consemneaza data desfasurarii adunarii generale de revocare a persoanei/persoanelor nominalizate, cati sunt prezenti din totalul magistratilor acelei instante, daca exista cvorum, cine prezideaza adunarea, precum si rezultatului votului.

Tot potrivit legii, in hotararile instantelor se consemneaza motivele revocarii, in forma detaliata, nu cu exprimari generalizatoare. O hotarare a unei instante din care lipsesc motivele pedepsirii ( in acest caz a revocarii) atrage nulitatea acesteia, scrie sursa citata.

Valentin Mitea a recunoscut pentru Romania Libera continutul mailului cu indicatii, dar a refuzat sa explice cum de membrii curtilor de apel, magistrati, au putut sa comita o asemenea eroare.

"Intrucat motivele revocarii doamnei judecator Alina Ghica din functia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii nu se regasesc in hotararile adunarilor generale transmise acestei curti de apel (si nici in hotararea noastra, numai in procesul- verbal ), domnul Valentin Mitea, presedintele Curtii de Apel Cluj, va roaga sa ne transmiteti fie procesul-verbal, fie doar un extras din acesta, de unde rezulta motivele pentru care a-ti (SIC!) convocat si votat revocarea", se arata in mailul trimis in numele presedintelui Mitea.

Dupa un astfel de demers al presedintelui Curtii de Apel Cluj, potrivit legilor, ar trebui ca Inspectia Judiciara sa se autosesiseze, la fel si Parchetul, scrie sursa citata.

Alina Ghica: In CSM nu sunt partizanate politice - Interviu Ziare.com

De asemenea, aceia care vor falsifica procese-verbale pot fi acuzati de fals, Valentin Mitea de instigare la fals, iar competenta ar reveni Directiei Nationale Anticoruptie, daca este sesizata sau se autosesizeaza din presa, spun specialistii.

Alina Ghica si Cristi Danilet au decis miercuri sa se retraga din competitia pentru functia de vicepresedinte al CSM, in asteptarea derularii procedurilor de revocare declansate impotriva lor. Alegerea unui nou vicepresedinte CSM a fost amanata pana la o data ce va fi anuntata ulterior.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#revocare Alina Ghica motive, #hotarari revocare Ghica CSM, #Valentin Mitea revocare Ghica , #CSM