Scandalul Bolintineanu: CSM a decis - afirmatiile lui Ponta nu au afectat independenta magistratilor

Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 18:28
2455 citiri
Scandalul Bolintineanu: CSM a decis - afirmatiile lui Ponta nu au afectat independenta magistratilor
Foto: Arhiva

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, marti, ca afirmatiile prim-ministrului Victor Ponta privind activitatea procurorilor, in cazul anchetei deschise la Liceul Dimitrie Bolintineanu din Bucuresti, pentru frauda la bacalaureat, nu au afectat independenta magistratilor.

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii si-a insusit continutul Raportului Inspectiei Judiciare nr. 3106/IJ/789/DIP/2013 avand ca obiect apararea independentei sistemului judiciar, ca urmare a cererii inaintate de Teodor Baconschi, Monica Macovei, Adrian Papahagi, Ionut Popescu, Cristian Preda si Sever Voinescu, apreciindu-se ca afirmatiile prim-ministrului Victor Ponta, privind activitatea procurorilor cu ocazia instrumentarii dosarului penal nr.2760/P/2013 al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, nu au avut drept consecinta o afectare a independentei magistratilor", se arata pe site-ul CSM.

Decizia CSM vine dupa ce, in urma cu trei saptamani, Inspectia Judiciara a decis ca afirmatiile facute de premierul Victor Ponta in timpul anchetei deschise la Liceul Dimitrie Bolintineanu din Capitala nu au afectat independenta justitiei.

Inspectia Judiciara: Afirmatiile premierului despre ancheta la "Bolintineanu" n-au afectat independenta justitiei

In data de 5 iulie, dupa incheierea examenului de bacalaureat, politistii au mers la liceul bucurestean cu un autocar pentru a aduce la audieri circa 100 de elevi in calitate de suspecti sau de martori in dosarul in care directoarea Costica Varzaru fusese arestata preventiv pentru fraudarea examenului. Unii dintre parinti care isi asteptau copiii in fata liceului i-au huiduit si s-au imbrancit cu politistii, reclamand ca acestia comit un abuz.

La scurt timp, premierul Ponta a intervenit cu declaratii publice, sustinand ca nu exista mandate de aducere a elevilor la audieri si ca ii va solicita ministrului Justitiei sa discute cu procurorul general, "pe cale ierarhica", despre aceasta situatie.

Busculada cu circ - un nou scandal legat de frauda la Bac: Ponta, procurorii si Politia in actiune

"Inteleg ca nu exista mandat de aducere. Daca nu exista mandat de aducere, sa faca bine sa faca citatie procurorul care are dosarul (...) Daca exista coruptie, si exista, in mod clar a existat, e foarte bine ca aceasta sa fie combatuta si trebuie luate masuri foarte dure si profesorii care luau mita pentru subiecte trebuie sa raspunda penal (...)

Pe de alta parte, sper doar ca lucrurile acestea sa se desfasoare in procedurile normale, pentru ca, totusi, dupa ce anul trecut i-am vazut pe procurorii domnului presedinte Basescu si ai lui Morar cum fugareau oamenii prin sate, acum iau cu autobuzele elevi...Incepe sa arate ca o societate dinainte de '89", a declarat Victor Ponta.

Prim-ministrul a insistat ca totul trebuie sa se desfasoare in limitele legii.

"N-as vrea, pe baza unei actiuni legale si normale sa ajungem la scenele din anii comunismului, de anul trecut, cu procurorii domnului Morar, care ii fugareau pe oamenii care au votat la referendum", a adaugat Victor Ponta.

Premierul a mai precizat: "Nu am eu treaba de administrarea Justitiei, am sa vorbesc cu ministrul Justitiei sa discute cu Procurorul General pe calea ierarhica, dar repet, nu traim in vremurile lui Daniel Morar si ale comunistilor sa luam oameni dupa strada, mai putin copii".

Ca urmare a implicarii premierului Ponta in derularea anchetei, procurorul de caz a decis sa nu mai audieze in acea zi elevii, citandu-i ulterior.

Procurorii acuza: Scandalul artificial de la Bolintineanu a modificat mersul anchetei

De asemenea, intr-o emisiune la Antena3 din data de 7 iulie, Victor Ponta a sustinut ca si-a facut datoria intervenind in derularea anchetei si a reluat acuzele la adresa fostului procuror sef al DNA Daniel Morar.

"O ancheta penala nu e treaba Guvernului, dar sunt responsabil ca in aceasta tara sa nu se petreaca abuzuri, iar ceea ce am vazut vineri, autobuze care luau elevi, semana cu acel abuz ingrozitor, comunist-fascist de pe vremea lui Morar. Cat sunt prim-ministru, nu accept asemenea abuzuri (...) Cred ca mi-am facut datoria fata de oamenii din aceasta tara. Vremurile lui Macovei si Morar trebuie sa inceteze", a spus Ponta.

Nu este prima oara cand Victor Ponta s-a aflat in atentia CSM de cand acesta a preluat conducerea Guvernului.

Ponta, a treia oara in fata CSM - De data asta cu interventiile in ancheta de la liceul Bolintineanu

Prima oara a fost criticat, alaturi de Ion Iliescu si Crin Antonescu, pentru declaratiile facute in timpul referendumului din 2012, iar a doua oara pentru acuzatiile aduse procurorului Lucian Papici, despre care Victor Ponta a spus ca este un procuror basist, care a instrumentat dosare politice in maniera stalinista.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#CSM Ponta ancheta Bolintineanu, #CSM Ponta independenta justitie , #CSM
Comentarii
C
Cronos
rank 3
Oare CSM stie ce-i aia independenta justitie??
Poza COCINA.BASISTA.ZOAIE.SCONS
COCINA.BASISTA.ZOAIE.SCONS
rank 4