Ziare.com

Sectia pentru procurori a CSM: Modificarile la Legile Justitiei ne afecteaza grav activitatea. Am aflat ieri de propunerile despre care se sustine ca ar apartine CSM

Marti, 19 Februarie 2019, ora 19:00

   

Sectia pentru procurori a CSM: Modificarile la Legile Justitiei ne afecteaza grav activitatea. Am aflat ieri de propunerile despre care se sustine ca ar apartine CSM
Sectia pentru procurori din CSM critica modificarile la Legile Justitiei adoptate in sedinta de guvern de marti si prezentate de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, in conferinta de presa si atrage atentia ca acestea vor afecta grav activitatea parchetelor.

Desi Toader a sustinut ca modificarile au fost propuse chiar de CSM, sectia de procurori arata ca a aflat de acestea luni, cand au fost trimise spre avizare CSM.

Guvernul a adoptat doua ordonante marca Toader. Ce se schimba in Legile Justitiei

Citeste si Toader pregateste o OUG prin care sa scoata Sectia pentru magistrati de sub autoritatea lui Lazar

Timmermans nu stia de ordonantele lui Toader: Romania are drum lung pana la ridicarea MCV, daca mai are aceasta ambitie

Procurorii critica modificarea prin care avizul pentru numirea procurorilor de rang inalt nu va mai fi dat de sectia de procurori a CSM, ci de plenul CSM, modificare prin care se incalca prevederile "MCV, ale Comisiei de la Venetia si principiul legal al separarii carierelor instituit prin art. 3 din Legea nr. 303/2004".

De asemenea, este criticata si prevederea prin care nu vor mai putea fi delegati procurori pe aceste functii, punandu-se astfel presiune pe procesul de numire a procurorilor sefi, care trebuie sa se desfasoare in ritm alert.

Iata comunicatul integral al Sectiei de procurori a CSM:

Sectia pentru procurori a luat act de declaratiile Ministrului Justitiei privind modificarile aduse legilor justitiei in sedinta de guvern de astazi 19.02.2019, prin Ordonanta de Urgenta.i

Facem precizarea ca membrii Sectiei au luat la cunostinta de continutul Ordonantei de Urgenta in data de 18.02.2019, cand a fost transmisa la Consiliu pentru avizare.

Membrii procurori nu au avut cunostinta de vreun demers institutional, altul decat cel privind amanarea intrarii in vigoare a dispozitiilor privind admiterea la Institutul National al Magistraturii, si cu atat mai putin de continutul acestor propuneri despre care se sustine ca ar apartine Consiliului Superior al Magistraturii.

Subliniem ca avizarea numirii procurorilor in functiile inalte, in acord cu recomandarile MCV, ale Comisiei de la Venetia si principiul legal al separarii carierelor instituit prin art. 3 din Legea nr. 303/2004, trebuie sa ramana in competenta Sectiei pentru procurori, iar selectia candidatilor sa fie facuta exclusiv din randul magistratilor procurori.

Atragem atentia ca modificarea dispozitiilor legale care permiteau delegarea in toate functiile pentru care numirea se face de Presedintele Romaniei este de natura sa afecteze grav activitatea parchetelor in contextul in care institutia delegarii este menita a genera tocmai solutii rapide in situatii de urgenta provocate de o vacantare intempestiva a unui post de conducere.

Procedura de numire prevazuta de lege este una de durata, ce presupune parcurgerea mai multor etape si participarea mai multor autoritati publice, context in care se poate ajunge la situatii in care, pe perioade relevante de timp, la conducerea unor structuri importante din Ministerul Public sa nu se gaseasca nicio persoana.

Astfel de situatii ar pune Ministerul Public in imposibilitatea de a-si realiza insasi atributiile specifice prevazute de Constitutia Romaniei si legile organice, anume de a reprezenta interesele generale ale societatii si a apara ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenilor.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2142 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Procurori si 'portocale'

Mare tupeu pe acesti asa zisi procurori! Perceptia publica ar fi ca grosul acestor 'magistrati' este de teapa lui 'portocala'. Apropo, pe cand legea obligatorie ca procurorii sa fie scosi din categoria magistratilor? Ar salva tara de la un efort financiar suplimentar si nejustificat.

 

CSM critica modificările la Legile Justiției: Am aflat ieri

Ce vreți bey CSMeilor să aflați, nu știți că Justiția e oarbă?
Dacă vreți să aflați, intrebați Securi.. adică Secția de investigatori abjecți, ăia execută orbește ce li se ordonă de mult iubitul secretar știrb, prin torționarul de servici Putorel și sluga lui ne-independentă Floacea, fără intrebări...

 

Bă politrucilor ...

... dacă "vă afectează foarte tare activitatea" - adică nu mai puteți voi pune politic pe cine vreți la parchete - ar trebui să vă dea afară pe toți și să angajeze alții. Sunt sute de procurorași ca voi in țara, e de unde alege ...

 

Nimbus !

Astia cica sunt magistrati !!

Primul lucru necesar de facut este trecerea procurorilor acolo unde le este locul de drept si de fapt : cel al functionarilor de stat , eventual cu un regim statutar special, n-as avea nimic de obiectat ! dar NU magistrati !
Magistrat este exclusiv Judecatorul !
In statutul magistratului ar trebui sa fie prevazuta obligatia acestuia de a accepta masuri de verificare periodica dar aleatorie a integritatii efectuate de o sectie speciala si total independenta, functionand in structura serviciilor de siguranta sau in MJ.
Idem cu privire la integritatea procurorilor !
CSM, obligatoriu de reformat atat in privinta componentei, a numarului de membri de drept dar si al responsabilizarii si controlului parlamentar efectiv.
De asemenea , schimbarea si up date-rea mijloacelor de control asupra corectitudinii solutiilor pronuntate si in general a activitatii, prin transparenta si acceptarea controlului civil prin persoane competente !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor