Sedinta CSM, reprogramata: Se cere demisia de onoare a tuturor membrilor (Video)

Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 15:35
6955 citiri
Sedinta CSM, reprogramata: Se cere demisia de onoare a tuturor membrilor (Video)
Foto: Arhiva

Sedinta Consiliului Superior al Magistraturii programata miercuri, pentru ora 15:00, s-a incheiat dupa doar un sfert de ora, din cauza lipsei de cvorum. Reprezentantii Asociatiei Magistratilor din Romania au cerut suspendarea alegerii vicepresedintelui CSM si demisia de onoare a tuturor membrilor CSM, amenintand cu revocarea lor in caz contrar.

De la sedinta la care trebuia sa fie ales vicepresedintele CSM, pozitie pentru care candideaza judecatorii Alina Ghica si Cristi Danilet, au lipsit ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, reprezentantul Inaltei Curti si cel al Parchetului General, precum si doi judecatori aflati in concediu de odihna (Horatiu Dumbrava si Alexandru Serban).

Pentru ca sedinta sa fi avut loc era nevoie de prezenta a 15 dintre cei 19 membri ai CSM. Prin urmare, sedinta a fost suspendata urmand sa fie reprogramata la o data ulterioara.

Fostei conduceri a CSM i-a expirat mandatul in 6 ianuarie, prin urmare consiliul nu are in prezent vicepresedinte, doar presedinte, procurorul Oana Haineala, ales intr-o alta sedinta desfasurata cu scandal vineri, 4 ianuarie.

La finalul sedintei de astazi, reprezentanta Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, Madalina Afrasinei, a declarat ca sustine demiterea judecatorului Cristi Danilet din functia de membru CSM si asteapta rezultatele adunarilor generale ale judecatoriilor din tara in acest sens, care vor fi gata, cel mai probabil saptamana viitoare, pentru ca nu exista o data comuna pentru toate sedintele si fiecare instanta ia propria decizie.

Acesta a mai spus ca atitudinea lui Cristi Danilet, care a votat in favoarea alegerii procurorului Oana Haineala ca presedinte al CSM, a fost "picatura care sa umple paharul", reamintind ca a initiat si revocarea judecatorului Toni Neacsu in urma cu doi ani, crezand ca astfel va da un semnal grupului de atunci (Danilet-Dumbrava-Neacsu, n.red.), in sensul ca "drumul pe care au apucat nu e corect".

"Unul dintre ei nu a inteles rolul sau in cadrul CSM (Danilet, n.red.)", a mai adaugat reprezentanta UNJR, in conditiile in care, in prezent, Horatiu Dumbrava si Toni Neacsu sunt de partea cealalta a baricadei, fata de Cristi Danilet.

Laura Stefan, despre scandalul din CSM: Sunt orgolii. CSM a inceput sa conteze

Care sunt argumentele legale?

La randul lor, reprezentantii Asociatiei Magistratilor din Romania au declarat, la finalul sedintei, ca au solicitat oficial demisia de onoare a tuturor membrilor CSM, precizand ca daca nu se va intampla acest lucru, vor fi declansate procedurile de revocare a lor din functie.

Cei doi reprezentanti ai CSM care au mai declarat ca in cadrul comitetului director a fost salutata initiativa instantelor care au decis declansarea procedurilor de revocare a lui Cristi Danilet si a judecatoarei Alina Ghica.

Ei si-au exprimat convingerea ca judecatorii "vor alege si vor analiza activitatea fiecarui membru" al CSM si vor decide cui ii vor solicita revocarea din functie.

Judecatoria Galati, de acord cu revocarea lui Cristi Danilet din CSM

"AMR nu a impus o persoana care sa fie revocata, adunarile generale sa ii revoce pe acei membri care nu mai reprezinta o garantie", a declarat Garbiela Baltag, reprezentanta AMR, precizand ca nu stie despre "interese politice" in CSM, dar ca spera ca acestea nu se vor confirma.

Cei doi au mai sustinut ca AMR este cea mai mare asociatie profesionala, care cuprinde in jur de 3.000 de persoane, judecatori si procurori din intreaga tara.

Reprezentantii AMR spun ca au dat mandat pentru toate Curtile de Apel sa discute revocarea membrilor CSM care au participat la sedinta de vineri, 4 ianuarie, cand Oana Haineala a fost aleasa presedinte al CSM, si au precizat ca asteapta sa se lamureasca "legalitatea alegerii conducerii CSM", pentru ca in presa au aparut informatii potrivit carora votul nu a fost cel prezentat public.

Judecatorul care a initiat revocarea lui Danilet din CSM, fiu de primar PNL

De asemenea, ei au contestat faptul ca plenul CSM a respins prin vot, in sedinta de vineri, revocarea Oanei Haineala, abia aleasa presedinte. "Noi stim ca nu a avut loc aceasta sedinta de revocare a hotararii", au sustinut cei doi reprezentanti ai AMR. Gabriela Balrag a sustinut ca cele intamplate vineri la sedinta CSM vor aparea in raportul pe justitie, din ianuarie, si ca "CSM-ul ar trebui monitorizat" de Bruxelles.

"Dorinta noastra cea mai mare e sa isi dea o demisie de onoare", a mai spus aceasta, referindu-se la membrii CSM contestati de AMR, adica Oana Haineala, Cristi Danilet si Alina Ghica.

Intrebati insistent de jurnalisti ce le reproseaza acestora si care sunt argumentele legale in baza carora se cere acest lucru, cei doi reprezentanti ai AMR nu au putut da un raspuns, acuzand totusi lipsa de transparenta a alegerii presedintelui CSM, un motiv care insa nu poate sta la baza revocarii legale a unui membru CSM.

"Motivele le avem intr-un comunicat (...) Lipsa de transparenta este unul dintre motive, dar nu e singurul(...) Lipsa de comunicare, transparenta si coeziune din interiorul CSM, perceputa ca o abdicare de la principiile de impartialitate si de echidistanta", le-a citit din comunicat jurnalistilor Dan Spanu, unul dintre cei doi reprezentanti al AMR, dupa ce al doilea reprezentant a plecat, refuzand sa raspunda.

"Chiar voi ati spus, inclusiv presa nu a avut acces la sedinte. Nci noi nu stim acum, exact, ce s-a intamplat in aceasta sedinta", a mai spus el, referindu-se la votul dat vineri pentru Oana Haineala.

Purtatorul de cuvant al CSM, Monica Prejmereanu, a confirmat faptul ca sedinta de plen nu a putut avea loc din lipsa de cvorum, urmand ca ea sa fie programata la o data ulterioara, care va fi comunicata publica.

De asemenea, aceasta a confirmat faptul ca nu au existat "discutii punctuale", dar Asociatia Magistratilor a depus o solicitare, care urmeaza sa fie analizata de conducerea actuala a CSM si ulterior sa fie comunicat un punct de vedere.

Danilet: Am onoare, dar nu am motive sa demisionez

La randul sau, judecatorul Cristi Danilet a declarat la finalul sedintei de miercuri ca revocarea sa, potrivit legii, poate avea loc doar in caz de "neexercitare sau exercitare necorespunzatoare" a atributiilor ce ii revin in calitate de reprezentant in CSM.

El a subliniat faptul ca a participat la toate sedintele de plen ale CSM, iar saptamana trecuta a asistat la intreaga sedinta, spre deosebire de unii dintre colegii sai care au plecat, lasand-o fara cvorum.

De asemenea, Cristi Danilet a subliniat inca o data faptul ca, potrivit Constitutiei si legilor in vigoare, un procuror poate fi ales in functia de presedinte al CSM, dar si faptul ca exercitarea votului in CSM este "libera". "Daca noi am depinde de vointa colegilor, ar insemna sa nu fim independenti", a subliniat magistratul, adaugand: "nu regret sub nicio forma votul acordat (in favoarea Oanei Haineala, n.red).

Danilet: Imi respect prea mult profesia pentru a imi bate joc de ea - Interviu Ziare.com

Ce isi propune Danilet (CSM): Pact intre puterile statului si educarea cetatenilor la TV

In ceea ce priveste demararea procedurilor la nivelul instantelor de revocare a sa din CSM, judecatorul Cristi Danilet a spus ca a intocmit un raport de activitate pe ultimul an si l-a trimis tuturor instantelor pe care le reprezinta, iar, daca va fi solicitat sa dea explicatii la adunarile generale ale judecatoriilor care discuta revocarea sa, se va prezenta la discutii cu colegii sai din tara.

De asemenea, Cristi Danilet a declarat ca deja au existat judecatorii din Ardeal, cum este cea din Oradea, care au respins ideea revocarii sale, prin vot.

"Regula e simpla, minoritatea trebuie sa respecte decizia majoritatii", le-a transmis Danilet contestatarilor Oanei Haineala.

Intreb de jurnalisti, daca intentioneaza sa isi dea demisia de onoare, Cristi Danilet a replicat zambind: "Am onoare, dar nu am motive sa demisionez".

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#revocare membri CSM, #Danilet revocare CSM , #CSM