Sefii Inspectiei Judiciare au cerut sa le fie aparata reputatia. Ordonanta cu dedicatie, vazuta diferit de procurori si judecatori

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 06 Decembrie 2018, ora 11:15
7638 citiri
Sefii Inspectiei Judiciare au cerut sa le fie aparata reputatia. Ordonanta cu dedicatie, vazuta diferit de procurori si judecatori
Foto: captura youtube/ Dinu Zara (arhiva)

Sefii interimari ai Inspectiei Judiciare, judecatorul Lucian Netejoru si procurorul Gheorghe Stan, au cerut sectiilor din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) apararea reputatiei profesionale, dupa ce mai multi procurori din Brasov au sustinut ca sefii IJ au fost numiti politic, "situatie care nu este conforma cu principiile statului de drept".

Pe 13 noiembrie, Sectia pentru procurori din CSM a respins cererea de aparare a reputatiei profesionale in cazul inspectorului-sef adjunct Gheorghe Stan.

In acelasi timp, pe 27 noiembrie, Sectia pentru judecatori din CSM a admis apararea reputatiei profesionale a inspectorului-sef Lucian Netejoru. Votul din sectie a fost de 6 pentru admitere, 3 pentru respingere.

Doua decizii diferite, care ilustreaza perfect diferentele de opinie dintre sectiile de procurori si judecatori din cadrul CSM.

Solicitarea lui Dragnea

Lucian Netejoru si Gheorghe Stan conduc Inspectia Judiciara in calitate de sefi interimari, in baza unei ordonante de urgenta promovate de Tudorel Toader. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a solicitat ca aceasta ordonanta sa intre in vigoare cat mai rapid. El a dat de inteles ca ar fi trebuit sa treaca actul normativ fara avizul CSM, ceea ce s-a si intamplat.

Practic, prin OUG 77/2018 pentru completarea art.67 din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, au fost mentinuti la conducerea Inspectiei Judiciate judecatorul Lucian Netejoru si procurorul Gheorghe Stan. Asta chiar daca mandatele lor au expirat.

Cei doi sunt considerati apropiati ai Oanei Schmidt Haineala, sefa Corpului de Control din Ministerul Justitiei si unul dintre oamenii de incredere ai lui Tudorel Toader.

Gheorghe Stan candideaza la sefia Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie.

Sefi pe perioada nelimitata

OUG a fost emisa la inceputul lunii septembrie, iar Netejoru si Stan vor ocupa aceste functii pana cand va fi organizat un nou concurs pentru sefia IJ.

Pe de alta parte, la sfarsitul lunii octombrie, asociatiile de magistrati Forumul Judecatorilor din Romania (FJR) si Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor (MASP) au solicitat CSM sa-i revoce din functii pe Netejoru si Stan.

Motivele invocate pentru revocare: neindeplinire sau indeplinire necorespunzatoare a atributiilor manageriale in perioada 2016 - 2017.

"Puterea politica i-a numit"

Reamintim ca, la inceputul lunii octombrie, filiala brasoveana a Asociatiei Procurorilor din Romania (APR) a anuntat, intr-un comunicat de presa, ca se delimiteaza de criticile aduse de catre APR ambasadorului SUA la Bucuresti, Hans Klemm, dupa ce diplomatul a spus ca recentele schimbari cumulate din Justitia romana "ameninta sa intoarca timpul la inceputul anilor 2000, cand Justitia era afectata de coruptie si influenta politica".

In comunicat se arata ca "prelungirea mandatului conducerii Inspectiei Judiciare prin emiterea unei ordonante de urgenta a fost apreciata de majoritatea magistratilor ca fiind o masura deosebit de periculoasa, deoarece, in acest fel, s-a ajuns ca puterea politica sa numeasca direct conducerea Inspectiei Judiciare, situatie care nu este conforma cu principiile statului de drept".

Aceasta fraza i-a nemultumit pe sefii Inspectiei Judiciare.

IJ: "Caracter denigrator si tendentios"

Inspectia Judiciara a realizat rapoarte favorabile, in cazul celor doi sefi ai institutiei. De exemplu, in cazul lui Netejoru, raportul a fost realizat de una dintre subordonatele sale, judecator Ioana Cristina Stefanescu.

Potrivit concluziilor puse de aceasta, afirmatiile din comunicatul APR - Brasov ar fi avut un caracter denigrator si tendentios, "fiind facute in scopul dicreditarii onoarei sau reputatiei magistratului la care se refera".

"Aceste afirmatii au urmarit sa creeze o parere publica defavorabila, de natura a afecta reputatia profesionala a domnului judecator dr. Lucian Netejoru, inspector - sef al Inspectiei Judiciare. Situatia sus-mentionata justifica interventia CSM pentru apararea reputatiei profesionale a magistratului in cauza", se arata in raportul iJ.

Miza IJ

Inspectia Judiciara a devenit un adevarat brat armat al lui Tudorel Toader si implicit al actualei Puteri, impotriva magistratilor critici sau incomozi.

Lucian Netejoru, apropiat al Oanei Schmidt Haineala, a fost in repetate randuri suspectat ca ar fi luat anumite decizii care au convenit actualei majoritati guvernamentale si ca, in mandatul sau, Inspectia Judiciara a pus presiune pe magistrati.

IJ este singura institutie abilitata sa ancheteze abaterile disciplinare ale magistratilor, rolul sau fiind oarecum similar cu al Parchetului. Ancheta disciplinara incepe ca urmare a unei sesizari pe care o poate face oricine sau prin autosesizarea IJ.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Lucian Netejoru, #Gheorghe Stan, #inspectia judiciara , #CSM