Ziare.com

Seful CSM ii cere lui Anastase respingerea legii esalonarii platii titlurilor executorii

Luni, 10 Octombrie 2011, ora 17:40

   

Seful CSM ii cere lui Anastase respingerea legii esalonarii platii titlurilor executorii
Presedintele CSM, Horatius Dumbrava (foto), i-a transmis o scrisoare Robertei Anastase, in care arata ca se impune respingerea de catre Camera Deputatilor a Legii de aprobare a OUG privind esalonare a platii drepturilor salariale castigate in instanta de bugetari.

Potrivit scrisorii transmise de Dumbrava, care a fost afisata pe site-ul CSM, "adoptarea unor acte normative succesive prin care este esalonata plata drepturilor salariale acordate personalului din sistemul bugetar, prin hotarari judecatoresti ce constituie titluri executorii, constituie o incalcare a dreptului de acces la justitie al titularilor acestor titluri executorii".

De asemenea, seful CSM sustine si ca statul nu poate fi scutit de obligatia sa de a garanta fiecarei persoane dreptul la executarea unei hotarari judecatoresti definitive si executorii intr-un interval rezonabil. "(...) autoritatile nu pot invoca lipsa de fonduri sau a altor resurse pentru a justifica neexecutarea unor hotarari judecatoresti", sustine Dumbrava.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii arata ca, prin aplicarea actului normativ in discutie, s-ar ajunge in situatia in care executarea unei hotarari judecatoresti din 2008 ar urma sa se finalizeze abia in 2016, "or, intr-o astfel de situatie, este evident ca cerinta executarii hotararilor judecatoresti definitive si executorii intr-un interval rezonabil este incalcata flagrant".

In finalul scrisorii, Dumbrava arata ca "se impune respingerea OUG 71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar".

Comisia de Buget a Camerei Deputatilor a aprobat, in luna septembrie, un raport preliminar favorabil pe OUG 71/2009 unde se stabileste ca termenul de plata a drepturilor castigate in justitie de bugetari va fi extins pana in 2016 si ca se vor modifica si procentele de returnare a banilor.

Potrivit raportului Comisiei de Buget de la Camera si preluat practic fara modificari de la Comisia Juridica, "plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii pana la 31 decembrie 2011, se va realiza dupa o procedura de executare care incepe astfel: in anul 2012 se plateste 5% din valoarea titlului executoriu, in anul 2013 se plateste 10% din valoarea titlului executoriu, in anul 2014 se plateste 25% din valoarea titlului executoriu, in anul 2015 plateste 25% din valoarea titlului executoriu, in 2016 se plateste 35% din valoarea titlului executoriu".

Inainte de aceasta modificare a OUG n.r 71/2009, sumele devenite executorii pana la data de 31 decembrie 2009 erau platite in felul urmator: in anul 2010 se plateau 34% din valoarea titlului executoriu, in 2011- 33%, in 2012 tot 33%.

Sursa: rNews

Articol citit de 1696 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cand cetateanul intarzie platile la stat

Este executat silit. Cand e invers se aplica poezioara:
Ti-oi plati,
O data cand n-oi avea
O data cand n-oi putea
Si o data dupa moartea ta !

 

lipsa de constiinta civica si nepasare sociala

"(...) autoritatile nu pot invoca lipsa de fonduri sau a altor resurse pentru a justifica neexecutarea unor hotarari judecatoresti", sustine Dumbrava.

poi da .... niste nesabuiti sa dea salarii catorva si intreaga tara sa suporte consecintele.

este o interpretare particulara a legilor , in cazul de fata bine pentru unii in ciuda nenorocirii generale .

domnul asta nu stie ce a provocat izmeneala justitiei in fata problemelor economice de acum 1-2 ani ?

ma juristilor ... nu cumva sunteti in plus ?

 

DOMNUL EMIL BOC

va ramane in istoria post-decembrista, primul Premier al Romaniei care nu respecta legea! El, profesor la facultatea de Drept! Mai rara aberatie!

 

Cand un judecator corupt da o sentinta aberanta!!!

Fii sigura ca nimeni nu- la injura pe cel care refuza sa execute sentinta respectiva!
Abia cand acele lifte securiste puse in justitie de catre USL vor muri sau vor infunda puscaria, abia atunci Romania se va lumina cat de cat!

Nu v-ati intrebat de ce, din sute de judecatori din Romania, doar 2 sau 3, cunoscuti ca fiind manjiti de USL, au dat asemenea sentinte?
Ia mai ganditi-va putin de ce doar la 2-3 tribunale din tara bugetarii au avut castig de cauza?

Acu vine acest dumbrava sa-si apere clica.
El si cu ametitul ala deshidratat - Danilet, care facea pe revolutionarul de ochii lumii, pana a ajuns la CSM, iar acum ii pupa in c-ur pe alde Voicu, Jipa si Costiniu!

In afara de asta, si Guvernul are dreptul sa reclame sentintele la Curtea Suprema si chiar la CEDO daca e cazul!

DRAGEI ANDRADDA,

In propozitie este vorba despre sentinte executorii! Aici nu discutam despre ABERATIA lasarii in afara controlului a tagmei judecatoresti, lasata de Ilici sa faca ce doreste muschii ei! Chiar incurajata sa faca ce vrea muschii ei! Priveste oamenii prinsi din sistem, cu ocaua mica! Madam Birsan, Mona Pivniceru, madam Costiniu si altii ca ele, de exemplu! Au niste chipuri de nepamanteni, pur si simplu! Revenind, din nefericire, pe langa magistrati, cade acarul Paun: lucratorii din sistem! Ala care inghite mucegaiuri, praf, sobolani, cautand dosare prin pivnitele insalubre si neatinse de banii de la bugetul Romaniei! Sau grefierii ce stau de dimineata pana seara la cheremul unor magistrati mai prosti ca noaptea dar plini de ifosele etichetei, ce spala cu ei pe jos! Pentru ministrul Utopia, asezat pe post de ideolog al copierii sistemului anglo-saxon, oamenii din sistem nu conteaza! El cica face "reforma" incestului in Romania si reducerea pedepselor pentru lupii cei grasi, precum bombonel! Sortuletele lor nu trebuie sa intre la apa! Ce mai conteaza oamenii cand grija este pentru scaparea tagmei jefuitorilor de pedeapsa logica si fireasca! Daca am trai intr-un Stat civilizat ...

Romania imprumuta anual peste 3,6 mld euro

pt plata pensiilor ;

cat o mai fi si pt plata unor salarii ...

pai sa se plateasca toate astaea si sa nu se mai faca nimic in infrastructura !??

Ma opun .

 

era de asteptat...

ca dupa ce si-au bagat picioarele in legile adoptate de parlament, dand bani la toti care invocau ..legi abrogate, dupa ce si-au dat sporuri de doua ori, au facut greva si alte cele sa ceara, sa ceara...cei mai vorace deturnatori de bani din avutul public , infractorii ce atenteaza la bugetul statului nu au limita si bun simt...
cred ca trebuie adoptata o lege cu doua articole:
1. se interzice judecatorilor interpretarea legilor in sensul legalitatii lor (cu exceptia avizului cc)si neaplicarea celor existente
2. cel care acorda sume de bani avand justificare in legi abrogate sau modificate sa...le plateasca el si...la plimbare

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor