Taierea pensiilor tortionarilor - proiectul de lege, aviz pozitiv de la CSM

Joi, 19 Septembrie 2013, ora 14:08
1950 citiri
Taierea pensiilor tortionarilor - proiectul de lege, aviz pozitiv de la CSM

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a acordat aviz pozitiv proiectului de lege privind taierea pensiilor tortionarilor, initiat de Ministerului Justitiei, la solicitarea premierului Victor Ponta.

Ministerul Justitiei a transmis proiectul catre CSM, care a suplimentat ordinea de zi a sedintei de plen cu acest punct, potrivit Realitatea Tv.

Proiectul de lege a fost aprobat miercuri de Guvern, in prima lectura, urmatorul pas fiind ca acest proiect sa ajunga pe masa parlamentarilor.

Tortionarii condamnati definitiv pentru faptele comise in 1945-1989 vor fi obligati sa plateasca victimelor despagubiri intre 25% si 75% din venitul lor lunar, daca proiectul va deveni lege. Decizia se aplica pentru cel mult cinci ani.

In forma initiala, proiectul prevedea ca tortionarii condamnati definitiv pentru faptele comise in perioada 1945-1989 vor fi obligati sa plateasca victimelor despagubiri intre 25% si 50% din venitul lor lunar.

In forma initiala, proiectul prevedea ca tortionarii condamnati definitiv pentru faptele comise in perioada 1945-1989 vor fi obligati sa plateasca victimelor despagubiri intre 25% si 70% din venitul lor lunar, durata platii acestora urmand sa nu fie mai mica de doi ani.

La mijlocul lunii august, imediat dupa izbucnirea scandalului Visinescu, premierul a cerut ministrului Justitiei sa gaseasca o solutie juridica pentru ca toti tortionarii comunisti sa nu mai beneficieze de pensiile obtinute in calitatea lor de fosti angajati ai Ministerului de Interne.

Mai mult, premierul se declara dispus sa isi asume raspunderea pentru suspendarea platii acestor pensii, imediat dupa ce Parchetul incepe actiunea penala impotriva tortionarilor, chiar si inainte ca justitia sa dea un verdict definitiv.

Parchetul a inceput urmarirea penala pe numele fostului comandant al inchisorii Ramnicu Sarat, Alexandru Visinescu (foto), pe care il acuza de genocid. Visinescu este primul tortionar pus oficial sub invinuire, pentru exterminarea detinutilor condamnati din motive politice in perioada comunismului.

Al doilea tortionar, deconspirat - a condus un "lagar al mortii"

Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a prezentat, miercuri, profilul complet al celui de al doilea tortionar comunist identificat de autoritati.

Este vorba despre Ion Ficior, cel care a condus in perioada 1960-1963 lagarul de detinuti politici de la Periprava din Delta Dunarii. IICCMER a anuntat ca a trimis catre Parchetul General sesizare privindu-l pe tortionarul Ficior, acuzat de genocid.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#CSM taiere pensie tortionari, #tortionari taiere pensii, #pensii tortionari CSM , #CSM