Trei membri CSM ii cer Liei Savonea sa discute cazul judecatorului care a dat o sentinta favorabila lui Dragnea

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 13 Noiembrie 2019, ora 16:22
17650 citiri
Trei membri CSM ii cer Liei Savonea sa discute cazul judecatorului care a dat o sentinta favorabila lui Dragnea
Foto: Arhiva Digi24 TV

Trei membri CSM ii cer sefei CSM, Lia Savonea, sa puna in discutia plenului CSM oportunitatea sesizarii Inspectiei Judiciare in legatura cu activitatea judecatorului Nicoleta Nolden de la Curtea de Apel Bucuresti.

Magistratul a dat in ultima perioada trei decizii mediatizate:

- A mentinut in functie, dupa pensionare, un procuror din cadrul Sectiei Speciale - decizie intoarsa de Inalta Curte,

- A mentinut in functie, dupa revocare, un secretar de stat la Ministerul de Interne - sotul unei inspectoare din cadrul Inspectiei Judiciare

- A anulat o decizie CSM care stabilea tragerile la sorti ale completurilor de 5 judecatori de la Inalta Curte - decizia este folosita de fostul lider PSD Liviu Dragnea pentru a cere anularea sentintei la 3 ani si 6 luni de inchisoare in dosarul Angajarilor fictive.

Potrivit Europa Libera, Nicoleta Nolden este colega de complet de judecata cu Alina Ghica, vicepresedinte al Curtii de Apel Bucuresti, si prietena Liei Savonea, presedintele CSM.

Potrivit unor surse judiciare citate de postul de radio, Nolden locuieste mai mult in Germania, fiind casatorita cu un cetatean german.

Surse judiciare au explicat pentru Ziare.com care sunt reprosurile aduse de cei trei membri CSM in cazul acestei decizii. Cei trei membri CSM sunt: Andrea Chis, Bogdan Mateescu si Mihai Balan.

Cazul procurorului SS

In cazul procurorului Zarafina Puiu, mentinut in cadrul SS, Nicoleta Nolden ar fi dat decizia, desi la dosar nu exista hotararea contestata emisa de Sectia pentru procurori din CSM. Sectia pentru procurori respinsese solicitarea Zarafinei Puiu de a-si continua activitatea in magistratura.

"In mod curios, Nolden a suspendat efectele unui act administrativ prin care a fost respinsa o cerere," explica sursele citate.

Dupa cum am aratat, decizia Nicoletei Nolden a fost intoarsa de Inalta Curte.

Iata detalii despre acest caz - Inedit: Inalta Curte decide pensionarea unui procuror SS, mentinut in functie printr-o decizie controversata a Curtii de Apel Bucuresti

Secretarul de stat mentinut in Executiv

In cazul secretarului de stat de la MAI, Adrian Petcu, mentinut in Guvern, este vorba de o decizie fara precent.

"Cei trei membri CSM cer sa se verifice daca nu cumva s-au depasit atributiile judecatoresti," explica sursele citate.

Citeste motivarea Nicoletei Nolden - Dat afara de Dancila, mentinut in functie de Curtea de Apel Bucuresti: De ce a respins instanta "mica remaniere" din MAI

Cazul favorabil lui Dragnea

Probabil cea mai mediatizata a fost decizia prin care Nicoleta Nolden a anulat pe 2 octombrie o hotarare a Consiliului Superior al Magistraturii si doua hotarari ale Colegiului de Conducere a Inaltei Curti, care vizau organizarea tragerilor la sorti ale completurilor de 5 judecatori.

Motivul: Decizia CSM trebuia publicata in Monitorul Oficial, deoarece este vorba de un act administrativ cu caracter normativ. Asta in timp ce CSM doar a publicat hotararea pe pagina de Internet a institutiei.

Decizia a fost invocata de avocatii lui Liviu Dragnea pentru a depune o contestatie in anulare, invocand ca "instanta nu a fost compusa potrivit legii" si a fost motivata in timp record.

"Cei trei membri CSM cer ca Inspectia Judiciara sa verifice daca exista obligatia legala de publicare in Monitorul Oficial si daca o astfel de obligatie atrage sanctiunea nulitatii deciziei CSM," conchid sursele citate.

Citeste cum a motivat Nicoleta Nolden aceasta sentinta - Curtea de Apel Bucuresti motiveaza in timp record o decizie favorabila lui Liviu Dragnea

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Practici cenușii în campania electorală: "Ca în Vestul Sălbatic/ Când donezi materiale cu însemnele partidului apare o mare problemă"
Practici cenușii în campania electorală: "Ca în Vestul Sălbatic/ Când donezi materiale cu însemnele partidului apare o mare problemă"
Legea oferă posibilitatea partidelor să se promoveze prin diverse evenimente, activități sau materiale promoționale în timpul campaniei electorale. Cu toate acestea, anumite practici sunt la...
Cristian Popescu Piedone își ia în serios candidatura la Primăria Capitalei. Ce propunere are pentru PSD și PNL
Cristian Popescu Piedone își ia în serios candidatura la Primăria Capitalei. Ce propunere are pentru PSD și PNL
Candidatul Partidului Umanist Social Liberal (PUSL) la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a anunțat că a trimis liderului PSD, Marcel Ciolacu şi preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă, o...
#Nicoleta Nolden judecator Dragnea, #Nicoleta Nolden Savonea CSM judecatori , #CSM