Uniunea Judecatorilor: Alegerea conducerii CSM, lipsita de transparenta

Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 11:32
1640 citiri
Uniunea Judecatorilor: Alegerea conducerii CSM, lipsita de transparenta
Foto: Epoch Times

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a acuzat lipsa de transparenta in procesul de alegere a noii conduceri de catre Consiliul Superior al Magistraturii.

Reprezentantii Uniunii Judecatorilor reclama faptul ca se anunta candidaturile si proiectele doar in cadrul sedintei CSM, aceasta nefiind o procedura transparenta.

"Reamintim ca, in urma cu un an, UNJR facea un apel public la transparenta. (...) In ciuda acestui fapt, precum si a votului de blam dat in mod covarsitor anul trecut Consiliului prin revocarea a doi dintre membrii sai, membrii CSM au inteles sa adopte aceeasi conduita, sfidand orice reguli minime de responsabilitate si respect fata de corpul magistratilor si fata de societate, norme ce impun o completa transparenta in proceduri de o importanta atat de mare precum cea a alegerii conducerii acestuia", se arata in comunicatul UNJR, remis Ziare.com.

CSM isi alege conducerea - cine sunt candidatii (Video)

Mai mult, Uniunea Judecatorilor a cerut public ministrului Justitiei sa adopte de urgenta un proiect de lege care sa modifice normele ce prevedeau posibilitatea revocarii membrilor CSM conform deciziei Curtii Constitutionale.

"In conditiile in care, contrar imperativelor legale, normele ce prevedeau posibilitatea revocarii membrilor CSM declarate neconstitutionale nu au fost modificate, pentru a fi puse in acord cu decizia Curtii Constitutionale, UNJR cere public Ministrului Justitiei adoptarea urgenta a unui proiect de lege in acest sens", se mai arata in comunicat.

UNJR a catalogat atitudinea magistratilor CSM ca fiind una iresponsabila si abuziva.

"In lipsa unei alte modalitati de tragere la raspundere a membrilor CSM fata de corpul magistratilor, UNJR condamna public atitudinea acestora, considerind-o iresponsabila, abuziva si contrara principiilor care ar trebui sa fie impartasite de toti magistratii, inclusiv de membrii CSM", se incheie comunicatul.

Cine candideaza si ce trebuie sa prezinte candidatii

Judecatorul Adrian Bordea si-a anuntat, luni, candidatura pentru functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, iar procurorii Bogdan Gabor si Gheorghe Muscalu s-au inscris in cursa pentru functia de vicepresedinte.

Potrivit legii, candidatii pentru functiile de presedinte si vicepresedinte al CSM se pot inscrie si in timpul sedintei de plen. Fiecare candidat trebuie sa prezinte un proiect de management al institutiei.

In cadrul sedintei de luni, care va incepe la ora 13.00, pe langa alegerea noii conduceri a CSM, va fi prezentat raportul de activitate din 2013 al institutiei si va fi stabilit calendarul privind alegerea membrului CSM care va fi reprezentant al tribunalelor.

Presedintele Traian Basescu participa la sedinta Plenului CSM, potrivit unui anunt al Administratiei Prezidentiale.

A.C.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Uniunea Judecatorilor CSM alegere, #candidati CSM alegeri conducere, #UNJR condamna lipsa transparenta , #CSM