Vai, Justitia! (Opinii)

Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 09:55
3100 citiri
Vai, Justitia! (Opinii)
Foto: agendadeiasi.ro

De fiecare data cand intr-o unitate de politie, intr-un spital, intr-o scoala se intampla ceva anapoda, apar in presa titluri uriase care evidentiaza dezastrul din intreaga politie romaneasca, din toate institutiile Sanatatii, din toate scolile noastre, inclusiv din ministerele de Interne, al Sanatatii, al Educatiei, neinstare de nimic. Insasi Romania e cu un picior in prapastie.

Acum a venit randul Justitiei. Daca te iei dupa subiectele zilei, poti spune ca situatia e mai grava ca-n vreme de razboi: batalia pentru controlul Justitiei, USL, Mona Pivniceru si Dan Voiculescu vor sa puna mana pe Justitie, Ponta ataca Justitia, Basescu apara Justitia... de politizare, influente politice...

Dar Justitia isi vede de treaba

Prin generalizare abuziva, se considera ca numele Consiliului Superior al Magistraturii reprezinta totalitatea actelor de Justitie pe teritoriul intreg al Romaniei. In arta poetica, procedeul se numeste sinecdoca.

E ca si cum in loc de cei peste 4.000 de judecatori si ceva mai putini procurori am folosi un simbol, eventual statuia fecioarei legate la ochi, cu balanta in mana stanga si palosul in mana dreapta.

Ramai cu impresia ca toate judecatoriile si tribunalele si-au inchis portile, iar in interiorul cladirilor si al birourilor, al salilor de judecata se dau lupte grele la baioneta intre judecatori si procurori, intre magistrati si Ministerul Justitiei, intre legiuitori si infractori, intre cauzasi si impricinati...

Or, daca te strecori prin multimile de pe culoarele si din salile de sedinta hiperaglomerate, nimic din spaimele mass-media nu transpare din sentintele judecatorilor, nici din concluziile procurorilor, cu atat mai putin din pledoariile avocatilor.

Justitia e infaptuita si azi ca intotdeauna de judecatori, iar judecatorii n-au timp nici macar sa respire din pricina teancului de dosare si spete. Daca in salile de judecata lucrurile se desfasoara normal, iar judecatorii sunt la posturi, unde sa fie nenorocirea?

Alegeri la CSM

Urmarind indeaproape ce a declansat vaietele, ingrozirile si generalizarile neprofesioniste de mai sus, descoperim ca e vorba nu de prabusirea sistemului national de drept, ci de alegeri anuale la CSM in care mai sunt implicate organizatiile profesionale ale judecatorilor si ale procurorilor, AMR, APR si UNJR. E clar: aici era miza.

Care sa fie insa miza ascunsa in conditiile in care CSM are doar 19 membri, judecatorul e independent, inamovibil si unic decident asupra incadrarii juridice a unui caz, iar procurorul primeste dosarul spre dreapta rezolvare, ca apoi nimeni altcineva sa mai aiba dreptul sa-si vare nasul intre file si dovezi?

Acuzatiile de mai sus au un anume istoric si un anume talc: dl Basescu a castigat alegerile in 2004 cu un mesaj justitiar, facandu-si un merit din orice pas inainte al celei de-a treia puteri a statului de drept. Presa a speculat destul de mult asupra rolului important al CSM, desi din punct de vedere constitutional acesta nu este capital: CSM rezolva politicile de personal ale Justitiei si, prin Inspectia Judiciara, poate avea un oarecare control al informatiilor interne.

CSM nu da sentinte

Dar nici CSM, nici Presedintia, nici Guvernul, nici oricine altcineva nu are dreptul sa dicteze judecatorului o sentinta, ori procurorului neinceperea urmaririi penale sau scoaterea de sub urmarire penala. Cazuri de coruptie au fost, dar exceptia confirma regula.

Si atunci de unde provine perceptia generalizata a catastrofei din Justitia romaneasca? Nu cumva anumiti politicieni si jurnalisti vor sa provoace o stare emotionala pe care apoi sa o fructifice in interes electoral?

Din pacate, adevarul acesta nu poate fi contestat. Numai ca efectele unor interventii brutale in sistemul justitiar prin declaratii publice ale diversilor inalti demnitari deja provoaca schisme greu de reparat: a ridica pe magistratii judecatori impotriva magistratilor procurori nu foloseste nimanui, la fel cum incalcarea cutumelor dovedite salutare pana acum nu este de bun augur.

Dar actualele alegeri ale CSM trebuie sa fie cinstite, iar magistratii trebuie sa-si probeze capacitatea de a nu interfera cu jocurile politice. De la ei vom invata dreptatea.

De asemenea, ne bucuram de libertatea presei, asa incorsetata cum e acum din cauza greutatilor nu numai pecuniare, dar asta nu inseamna ca adevarul si profesionalismul nu trebuie sa primeze. Pentru ca abordarile partizane in mass-media, generalizarile manipulatorii, trunchierea adevarului provoaca mereu crize tot mai greu de manageriat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#CSM alegeri scandal, #Basescu apara justitie, #razboi procurori judecatori CSM , #CSM