Varujan Vosganian a afectat independenta justitiei cand a vorbit despre SRS la Antena 3

Joi, 20 Noiembrie 2014, ora 17:37
2952 citiri
Varujan Vosganian a afectat independenta justitiei cand a vorbit despre SRS la Antena 3

Inspectia Judiciara din cadrul CSM a stabilit ca senatorul liberal Varujan Vosganian a afectat independenta justitiei, cand a facut referiri la condamnarea lui Sorin Rosca Stanescu la inchisoare.

"Un procuror cere, un procuror judeca... Curtea de Apel e de fapt o prelungire a celor care acuza. E un fel de pluton de executie... Inalta Curte este cazul cel mai explicit", a declarat in octombrie Vosganian, invitat la Antena 3, despre cazul lui Rosca Stanescu, care fusese condamnat la doi ani si patru luni de inchisoare cu executare, in dosarul Rompetrol.

Astfel, Inspectia Juficiara a stabilit ca, in emisiunea de la postul TV mentionat, "Varujan Vosganian a prezentat situatia de la Curtea de Apel Bucuresti si Inalta Curte de Casatie si Justitie intr-o maniera in care a creat aparenta ca s-ar fi realizat o statistica a hotararilor pronuntate in materie penala si o analiza a practicii de casare (cate hotarari au fost modificare/schimbate in caile de atac si in ce sens), concluzia domnului senator fiind aceea ca nu exista exceptii in care instanta de control sa pronunte o sentinta ameliorata fata de cea a instantei de fond", scrie Evenimentul Zilei.

Inspectia Judiciara a mai precizat ca Vosganian a indus ideea ca "fundamentarea solutiilor definitive in materie penala nu are legatura cu probatoriul administrat (aratandu-se ca solutia nu se modifica in favoarea inculpatului, indiferent de probele administrate sau ca ar fi intervenit prescriptia raspunderii), ci este consecinta unui mod de actiune concertat al actualilor si fostilor procurori, in prezent judecatori care, astfel, nu ar mai fi independenti si impartiali".

Inducerea ideii de hotarari abuzive

De asemenea, inspectorii au spus ca, prin afirmatiile facut, Vosganian a transmis ideea unor hotarari abuzive si "faptul ca solutiile definitive in materie penala ar fi pronuntate, intr-o proportie foarte mare, de fosti procurori, in virtutea experientei reduse ca judecator si a formatiei profesionale initial dobandita".

"Prezentarea in aceasta maniera a judecatorilor ca reprezentand o prelungire a celor care acuza, pronuntand solutii definitive desi au experienta redusa in profesia de judecator, fiind tributari formatiei initiale, aceea de procuror, precum si caracterizarea celor doua instante ca reprezentand 'plutoane de executie', sunt de natura sa influenteze in mod negativ opinia publica cu privire la independenta, impartialitatea si probitatea profesionala a judecatorilor ce functioneaza in aceste instante si la modul de infaptuire a actului de justitie", au continuat membrii Inspectiei Judiciare.

Inspectorii au apreciat ca, din perspectiva faptului ca Varujan Vosganian este parlamentar si reprezentant al clasei politice, declaratiile sale au un impact foarte puternic asupra opiniei publice. Totodata, afirmatiile senatorului au depasit limitele libertatii de exprimare, au mai sustinut acestia.

Prin urmare, plenul CSM a stabilit ca declaratiile lui Varujan Vosganian din emisiune "Subiectiv" de la Antena 3, difuzata pe 7 octombrie, sunt de natura sa aduca atingere independentei judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) si de la Curtea de Apel Bucuresti (CAB), dar si magistratilor din sistemul judiciar in ansamblul sau.

Declaratiile lui Basescu si Ponta despre Microsoft si Lukoil, analizate de Inspectia Judiciara (Video)

CSM a sesizat Inspectia Judiciara, pe 9 octombrie, in cazul declaratiilor facute de Varujan Vosganian cu privire la cazul lui Rosca Stanescu, in cazul afirmatiilor presedintelui Traian Basescu referitoare la dosarul Microsoft, precum si in ceea ce il priveste pe premierul Victor Ponta, care a comentat dosarul Lukoil.

Citeste si:
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Petre Daea a fost votat miercuri, 6 iulie, de către membrii PSD pentru portofoliul de ministru al Agriculturii după ce Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție ca urmare a unei anchete DNA. Daea...
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de relația cu primarul Bucureștiului Nicușor Dan. Surse politice susțin, pe de altă parte, că ar există o criză de leadership la nivelul...
Comentarii
Doresc disparitia PSD
rank 5
Ca atare,Vozganian,cu dosar penal,si-a atras si o circumstanta..