
Reprezentantii ambasadei SUA au amanat intalnirea pe care urmau sa o aiba luni, la ora 13.00, la Consiliul Superior al Magistraturii, cu presedintele si vicepresedintele CSM, Adrian Bordea si Gheorghe Muscalu.
"Amanarea a fost motivata de inchiderea ambasadei pe parcursul acestei zile, ca urmare a conditiilor meteorologice nefavorabile", se arata intr-un comunicat al CSM remis Ziare.com.
Desi temele discutiilor nu au fost facute publice, in intalnirea anterioara, de pe 9 ianuarie, cu reprezentantii ambasadei SUA, dar si in cele cu reprezentanti ai altor state europene, ca Franta, Germania, Olanda, Marea Britanie sau Italia, au fost dezbatute reforma Justitiei, modificarile la noul Cod Penal sau lupta anticoruptie, dar si modul in care este afectata independenta Justitiei.
Ministrul olandez de Externe, la Bucuresti: Intalniri cu Ponta si Corlatean
Discutiile care ar fi trebuit purtate luni apar in contextul in care intre timp a aparut raportul MCV realizat de Comisia Europeana, in care Romania este sanctionata pentru derapajele legate de toate temele discutate in aceste intalniri.
Reactia conducerii CSM dupa intalnirea anterioara nu a fost foarte prietenoasa. "Sa nu credeti cumva ca noi vom fi pionii vreunei ambasade. Noi avem foarte bine trasate regulile noastre, incercam pe cat putem ca aici sa le rezolvam, nici sa ne mai plangem intr-o parte sau in alta pentru ca oricum prea mult ajutor nu primim", a declarat Adrian Bordea, proaspatul presedinte al CSM, in 10 ianuarie.
Reactia ambasadelor straine a venit dupa ce, in asa numita "marte neagra" de la sfarsitul lui 2013, plenul Parlamentului a incercat sa adopte modificari ale Codului Penal si proiecte ale Legii amnistiei si gratierii care ofereau parlamentarilor o superimuniatte si ar fi dus la eliberarea din penitenciare a numerosi condamnati pentru fapte de coruptie.