40 de ani de la cutremurul din '77 (Video)

Sambata, 04 Martie 2017, ora 21:22
12258 citiri
40 de ani de la cutremurul din '77 (Video)

Acum 40 de ani, pe 4 martie 1977, la ora 21:22, a avut loc un cutremur care a schimbat viata a mii de romani.

In timp ce in programul Televiziunii Romane rula un film artistic bulgaresc, s-a produs un cutremur de 7,2 grade pe scara Richter, care in doar 55 de secunde a lasat in urma peste 1.000 de victime si zeci de mii de locuinte prabusite.

Desi cutremurul acesta a avut intensitate mai mica decat cel din 1940 (7,4 grade pe scara Richter), urmarile au fost de necomparat. In acea seara au murit 1.570 de persoane, dintre care din care 1.391 (1.424 conform altor surse) doar in Capitala, unde peste 33 de cladiri s-au prabusit.

La nivelul tarii, 11.300 de persoane au fost ranite si 35.000 de locuinte s-au prabusit. In Capitala, peste 10.000 de oameni au fost prinsi sub daramaturi in primele minute de dupa cutremur. Pentru salvarea ranitilor au fost trimisi caini special dresati de catre Crucea Rosie si s-a apelat la ajutorul cascadorilor.

Vezi cum trebuie sa procedezi in cazul unui cutremur puternic

Numeroase personalitati si-au pierdut viata pe 4 martie. Actorul Toma Caragiu, realizatorul de televiziune Alexandru Bocanet, cantareata Doina Badea si poetul Anatol Eftimie Baconschi, tatal politicianului Teodor Baconshi, sunt doar cativa dintre ei.

Tot atunci, orasul Zimnicea a fost distrus aproape in totalitate si a trebuit sa fie reconstruit din temelii.

In total, pierderile s-au ridicat la miliarde de dolari, aproape un miliard si jumatate de dolari doar in Capitala.

Seismul a fost atat de puternic, incat a facut victime si in Bulgaria, unde in orasul Svistov s-au prabusit trei blocuri si au murit peste 100 de persoane.

Iata cateva inregistrari despre dezastrul din 1977:

Iata si o inregistrare audio din acel moment:

Bucuresti - orasul cel mai vulnerabil in cazul unui cutremur mare

Speranta tuturor este ca niciun cutremur puternic sa nu se produca in Romania, dar in cazul unui astfel de seism Bucurestiul ar fi cel mai vulnerabil din cauza cladirilor expertizate cu risc seismic, a anuntat recent seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), Daniel Dragne. In jur de 200 de astfel de cladiri exista in Capitala.

In noiembrie 2016, a avut loc o simulare a unui cutremur de peste 7 grade pe scara Richter. Concluzia este ca efectul ar fi unul devastator: Mii de morti si raniti doar in Bucuresti.

Potrivit cifrelor oficiale, in Capitala ar exista 3.910 raniti, 1.500 de morti si 2.600 de sinistrati. Si acesta ar fi doar un bilant la 12 ore de la tragedie, nu cel final, pentru ca cifrele ar creste in mod sigur. Conform simularii de anul trecut, zonele cele mai afectate ar fi Centrul Istoric, cartierele Pantelimon, Baneasa si Pajura, precum si in zona Calea Mosilor si George Cosbuc.

Citeste si Ce am invatat din simularea de cutremur: Puncte slabe si puncte forte

Simularea a fost facuta si la Iasi, unde ar exista 60 de imobile cu daune puternice, 875 de decese, 2.200 de persoane ar fi ranite, iar 750 ar ramane fara locuinte.

Citeste si:
PNL l-a recrutat pe unul din vechii grei ai PDL-ului. Liviu Negoiță, semne de revenire în politica mare
PNL l-a recrutat pe unul din vechii grei ai PDL-ului. Liviu Negoiță, semne de revenire în politica mare
PNL Sector 2 l-a înscăunat pe fostul lider PDL și primar al Sectorului 3 Liviu Negoiță la fruntea Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali Filiala Sector 2. Anterior, acesta a fost membru PMP...
UDMR, mărul discordiei în coaliția de guvernare. Care sunt șansele ca problemele din teritoriu să se răsfrângă la nivel național
UDMR, mărul discordiei în coaliția de guvernare. Care sunt șansele ca problemele din teritoriu să se răsfrângă la nivel național
Coaliția de guvernare PNL-PSD-UDMR a fost învestită de Parlament în noiembrie 2021, iar de atunci nu au existat tensiuni și conflicte majore care să zdruncine guvernul Ciucă. Totuși, se...