Alarmant? 56 de cutremure in Romania, in ultima luna

Sambata, 24 Ianuarie 2015, ora 10:31
5785 citiri
Alarmant? 56 de cutremure in Romania, in ultima luna
Foto: INCDFP

In ultimele 30 de zile, pe teritoriul Romaniei au avut loc 56 de cutremure, fapt neobisnuit si neintalnit de 15 ani. Bilantul nu cuprinde si seismul care a avut loc sambata dimineata, la ora 9:55, de 4,6 pe Richter, cel mai puternic din 2015.

Cel mai mare cutremur din 2015 a avut loc in Vrancea

In aceasta ultima luna s-a zgaltait pamantul cel mai des, asa cum era de asteptat, in zona seismica Vrancea. Doar joi au avut loc trei cutremure in cinci ore.

Trei cutremure in cinci ore in zona Vrancea

Insa au avut loc cutremure si in regiuni unde astfel de miscari telurice sunt rare, aparand o data la cativa ani. In perioada 21 decembrie-22 ianuarie, au fost 51 de cutremure in judetele Buzau si Vrancea, trei in Banat, unul in Oltenia si unul in Prahova. Noua au avut magnitudine peste 4 pe scara Richter.

Comparativ, in exact aceeasi perioada de acum un an, au fost 40 de seisme in zona Vrancea, doar 5 cutremure fiind mai mari de 4 pe scara Richter.

"Intr-adevar, activitatea seismica din tara noastra este mai mare acum decat in anii trecuti, in aceeasi perioada, decembrie-ianuarie. Ceva asemanator s-a mai inregistrat in anul 1999. Au fost mai multe cutremure mai mari de 4 pe scara Richter si mai multe de suprafata. Este adevarat ca acum 20 de ani aveam doar 20 de aparate de inregistrat seismele, iar acum avem o suta, deci culegem mai multe informatii si mai repede.

In Banat, inregistram doar cutremurele mai mari de 3 pe scara Richter, acum aflam despre toate. Noi nu spunem ca nu se poate produce un cutremur mare, devastator. Dar nu putem face predictii, sa spunem cand va fi un seism catastrofal. Doar le studiem. Cele de acum arata ca a fost acumulata o cantitate mare de energie care s-a eliberat", a explicat, pentru Click!, Constantin Ionescu, directorul general al Institutului National pentru Fizica Pamantului.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#cutremure Romania, #cutremur Vrancea 2015 , #cutremur