Aproape o suta de scoli din Capitala au risc seismic ridicat

Luni, 04 Martie 2013, ora 12:33
2829 citiri
Aproape o suta de scoli din Capitala au risc seismic ridicat

Un numar de 97 de scoli din Capitala, in care invata peste 26.000 de elevi, au risc seismic ridicat, acestia fiind invatati, in cadrul unui proiect, cum sa se comporte in cazul in care s-ar produce un cutremur.

Situatia a fost prezentata luni, intr-o conferinta de presa, in cadrul proiectului "Too Quick To Quake" realizat de Ambasada Suediei si membrii comunitatii Swedish Sustainable Business, in parteneriat cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti si Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

Proiectul a fost inceput in 4 martie 2012, fiind derulat in doua etape. In cadrul instruirii elevilor, profesorii au prezentat o serie de imagini care ilustreaza modul potrivit de reactie in caz de cutremur. Suportul educational a fost conceput de catre experti in pregatirea populatiei pentru situatii de urgenta.

Evenimentul este organizat cu prilejul comemorarii a 36 de ani de la cutremurul devastator din 4 martie 1977.

La conferinta participa reprezentanti ai Ambasadei Suediei in Romania, ai Sectiei Comerciale a Ambasadei Suediei, ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, ai Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, precum si ai companiior suedeze Ericsson, Lindab, Oriflame si Skanska.

In urma cu 36 de ani, in 4 martie 1977, s-a produs un seism la ora 21.22, care a avut efecte devastatoare asupra Romaniei. Cutremurul a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter si a durat aproximativ 56 de secunde, fiind inregistrate 1.570 de victime, dintre care 1.391 numai in Bucuresti.

Aproximativ 11.300 de persoane au fost ranite si 35.000 de locuinte s-au prabusit. Cele mai multe pagube materiale au fost in Bucuresti, unde peste 33 de cladiri si blocuri mari s-au prabusit.

Institutul de Fizica Pamantului dispune in prezent de echipamente care inregistreaza miscarea tectonica cu 30 de secunde inainte de a se produce cutremurul. Dupa sesizarea cutremururului sunt blocate automat instalatiile cu risc, respectiv Centrala de la Cernavoda, instalatiile de pe Platforma la Magurele, Centrala de Cercetari Nucleare Pitesti si Centrala de la Turnu Severin. Totodata, prin STS sunt alarmate institutiile statului si Comitetul pentru Situatii de Urgenta.

Citeste si:
Suspiciuni că incidentul cu cerneala a fost o înscenare. ”Se vede cum a venit acel tânăr din spate, iar Simion n-a schiţat niciun gest”
Suspiciuni că incidentul cu cerneala a fost o înscenare. ”Se vede cum a venit acel tânăr din spate, iar Simion n-a schiţat niciun gest”
Reprezentanţii societăţii civile din Iaşi susţin că George Simion caută să se victimizeze şi nu exclud ca incidentul de luni, 24 ianuarie, cu tânărul care l-a stropit cu cerneală să...
Greva de la STB agită apele în PSD. Firea l-a forțat pe liderul de sindicat să demisioneze SURSE
Greva de la STB agită apele în PSD. Firea l-a forțat pe liderul de sindicat să demisioneze SURSE
Liderul PSD Marcel Ciolacu i-a reproșat Gabrielei Firea că greva de la STB București va afecta imaginea partidului, în condițiile în care liderul de sindicat care a oprit autobuzele în...
Comentarii
MacGigi
rank 5
Daca nu le-a darimat prostia, scolile vor fi demolate de Abramburica