Arafat, despre interventiile la cutremur: Lumea se asteapta de la noi sa facem minuni

Sambata, 04 Martie 2017, ora 18:30
3053 citiri
Arafat, despre interventiile la cutremur: Lumea se asteapta de la noi sa facem minuni
Foto: Facebook / Muzeul de Fotografie

Secretarul de stat in MAI Raed Arafat a declarat sambata ca lumea se asteapta de la sistemele de urgenta sa faca "minuni" in cazul producerii unui cutremur, insa dezastrele sunt imprevizibile, asa ca un rol important il are educarea populatiei.

"Sistemul de Urgenta este in continua pregatire. Lumea se asteapta de la noi sa fim pregatiti si sa facem minuni. Din pacate, minuni nu se pot face la dezastre. Oricat ne pregatim pentru dezastre, dezastrele sunt imprevizibile, nu stim cum vor fi, nu stim cum vor aparea, cand vor aparea si atunci noi avem un rol - sa ne pregatim. (...)

Cutremurul din 1977 a avut un impact major, impact care a dus la decesul si ranirea unui numar mare de oameni, intr-o tara care avea resurse limitate la momentul respectiv si care avea mijloace limitate cu care sa se lupte cu acel fenomen. 1.500 de decedati, 11.300 de raniti, 35.000 de locuinte afectate", a declarat Arafat, in cadrul unei sesiuni de comunicari, organizata de Academia Romana cu ocazia implinirii a 40 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977.

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta a subliniat ca, in ultimii ani, autoritatile s-au concentrat, printre altele, si pe educarea populatiei in cazul producerii unor dezastre.

Un exemplu in acest sens il constituie modul in care s-a actionat in incendiul de la Clubul Bamboo.

"Evitarea unui dezastru de la Bamboo a fost pentru ca, dupa Colectiv, pompierii au mers si au instruit fiecare club din Bucuresti, cum sa evacueze si sa scoata oamenii de acolo, si au recunoscut cei de la Bamboo ca au fost instruiti de pompieri cum sa evacueze oamenii in caz de incendiu si ca au actionat conform instructiunilor. Cand au ajuns pompierii, oamenii erau deja evacuati din zona de pericol. Pe asta trebuie sa lucram - pe pregatire. (...)

Consideram ca primul factor important in astfel de dezastre este individual. Daca omul de rand este pregatit, daca fiecare dintre noi este pregatit si stie cum sa se comporte in primele minute, deja putem salva vieti din momentul respectiv", a afirmat Arafat.

Raed Arafat a mai spus ca a discutat cu Primaria Capitalei despre un spital model, care sa poata functiona autonom in cazul producerii unui cutremur.

"Am avut o discutie cu Primaria Municipiului Bucuresti ca sa facem un spital model, care sa fie pregatit sa faca fata cutremurului, nu numai ca si cladire, dar si ca functionalitate, pentru ca dupa cutremur spitalul trebuie sa asigure asistenta celor care vin si atunci echipamentele trebuie sa fie functionale, sa aiba surse de energie, surse de apa independente, avand in vedere ca utilitatile vor esua in perioada respectiva pentru un anumit timp", a precizat Arafat.

Citeste mai multe despre:

Academia Romana a organizat sambata o sesiune de comunicari cu tema "Evaluarea integrata a riscurilor naturale din Romania - 40 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977", cu participarea unor specialisti, academicieni si profesori de la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, Universitatea din Bucuresti, Institutul de Geografie al Academiei Romane, Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu", Academia de Stiinte Tehnice din Romania.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Raed Arafat interventie cutremur minuni , #cutremur