Bucurestiul dupa cutremur, haos si dezastru: Oprescu a prezentat situatia pe sectoare si cladiri (Video)

Vineri, 27 Februarie 2015, ora 13:57
8727 citiri
Bucurestiul dupa cutremur, haos si dezastru: Oprescu a prezentat situatia pe sectoare si cladiri (Video)

Primarul general al Capitalei Sorin Oprescu sustine ca Bucurestiul este vulnerabil in fata unui posibil seism mai puternic.

Oprescu a facut afirmatia in timpul prezentarii, la Primaria Capitalei, a unui raport despre vulnerabilitatea Bucurestiului la seism, precum si masurile care ar trebui sa fie luate pentru reducerea pagubelor.

"Am dorit sa avem aceasta intalnire pentru a readuce in atentia publica una, daca nu chiar cea mai grava problema cu care se confrunta orasul Bucuresti. Este vorba despre vulnerabilitatea Capitalei in fata unui posibil cutremur.

Ne prabusim la un mare cutremur? Riscuri in functie de anul constructiei si etaj - arhitectul-sef al Capitalei

Un cutremur loveste fara avertisment, lasand in urma haos si dezastru. Nivelul pierderilor de vieti omenesti si al pagubelor economice provocate de un cutremur poate capata dimensiuni dramatice", a scris pe Facebook Sorin Oprescu.

Primarul Capitalei a subliniat ca opinia publica este din ce in ce mai sensibila "la auzul cuvantului cutremur, iar starea de teama este evidenta".

Situatia Capitalei, extrem de serioasa

Oprescu a mentionat ca raportul isi propune sa traga un semnal de alarma asupra importantei problemei si bucurestenii sa aiba informatii cat mai corecte si complete in legatura cu situatia in care se afla Capitala, "care este extrem de serioasa".

Raportul prezentat de edil se bazeaza, sustine acesta, pe ani de studii si analize profunde realizate de experti din tara si din strainatate.

"Este unanim considerat, de catre specialisti, ca:

- Bucurestiul este clasat ca a 10-a capitala la nivel mondial, in termeni de risc seismic;

- Si capitala cu cea mai mare expunere seismica din Europa;

- In mod evident, in acest context, orasul Bucuresti concentreaza cel mai inalt risc seismic din Romania", a notat primarul.

The Guardian: Bucurestiul, capitala cea mai riscanta in caz de cutremur. Bulina rosie inseamna pericol

Oprescu a prezentat si principalele cauze identificate de specilaisti:

- Concentrari de cladiri si de populatie, incomparabile cu cele din oricare alt oras al Romaniei, in special in zona centrala;

- Existenta unui fond de sute de cladiri de beton armat cu inaltime mai mare de 4 etaje, construit, in majoritate intre anii 1930-1945.

- Lipsa, in perioada constructiei acestor blocuri, a cunostintelor necesare realizarii unor structuri de beton armat rezistente la cutremure.

- Pozitia geografica a municipiului Bucuresti, caracterizata de distantele epicentrale relativ mici (100-170 km) fata de sursa Vrancea, distante ce sunt comparabile cu adancimea focarelor acestor cutremure (60-170 km).

- Conditiile de teren din zonele de est, sud si din centrul orasului, caracterizate de prezenta unor straturi argiloase (...).

"Majoritatea specilistilor considera ca cele mai vulnerabile cladiri din Bucuresti sunt cele construite inainte de intrarea in vigoare a codului de proiectare seismica din 1978", a mai aratat primarul Capitalei.

Cele mai periculoase sectoare

Sorin Oprescu a precizat ca in Bucuresti exista, in total, aproape 114.000 de imobile, adica 804.000 de apartamente, iar pana acum au fost expertizate circa 2.500 de cladiri.

S-a constatat ca 186 de imobile se inscriu in categoria risc 1 - pericol public, din care majoritatea, peste 92% au fost construite inainte de 1940.

Dintre acestea 85 de cladiri au peste 5 etaje, 46 de cladiri au peste 8 etaje (24%), iar 59 de cladiri au sub 4 etaje. Cele mai multe dintre imobilele incadrate in categoria risc 1 se afla pe raza sectoarelor 1, 2 si 3.

Majoritatea imobilelor sunt situate in Centrul Istoric. "Cele mai multe au fost ridicate in perioada interbelica si au trecut prin cateva seisme majore, fara a fi consolidate corespunzator dupa aceea. Acest fond este prioritatea zero a consolidarilor", a subliniat Oprescu.

Cladire prabusita in Centrul Istoric: Mii de bucuresteni ar muri intr-un cutremur mare

"Ne este clar ca prognozele, in ceea ce priveste amploarea pagubelor in urma unui cutremur sever, sunt foarte dure si ca problema de securizare a cladirilor este mult mai ampla si in nici un caz nu se poate referi doar la cladirile cu bulina.

Trebuie sa atragem atentia asupra faptului ca, in opozitie cu perceptia generala, in afara zonei centrale a Capitalei - teritoriul 'bulinelor rosii', exista un numar mare de constructii de locuinte insuficient protejate fata de actiunea seismica", a precizat edilul.

Vezi aici raportul integral si masurile propuse

D.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#cutremur Bucuresti, #cutremur Bucuresti Oprescu, #cutremur Bucuresti risc, #cutremur Bucuresti sectoare , #cutremur