Catastrofa din Romania (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 15 Martie 2011, ora 16:41
3552 citiri
Catastrofa din Romania (Opinii)
Foto: nytimes.com

Drama pe care o traiesc japonezii in aceste zile nu ar trebui sa trezeasca decat respect. Orice preluare a tragediei din Tara Soarelui Rasare pentru a fi folosita in alte scopuri decat spre luare aminte este nu doar o necuviinta, ci o mare mizerie.

Pe de alta parte, daca ar fi sa ne imaginam o astfel de catastrofa in Romania, de o asemenea amploare si magnitudine, ar trebui sa ne asteptam ca acela sa fie sfarsitul nostru ca civilizatie.

Marele noroc al Romaniei este ca un astfel de cataclism nu va avea prea multe de sters de pe fata pamantului, pentru simplul motiv ca nu prea avem mare lucru in aceasta tara. Mai mult de atat. Ceea ce avem aici este atat de prost construit, atat de pervers si stramb ridicat, incat si de-ar fi ca un cutremur sa rada tot ce a fost cladit aici vreodata, tot ar fi un pas inainte si o buna ocazie de a construi totul de la inceput. Normal, civilizat, sanatos si, poate, durabil.

Daca ar fi posibil vreodata ca un astfel de cataclism sa se abata asupra acestei tari, fara sa lase in urma vreo victima umana, dar care sa rada tot ce e construit aiurea si la mana a doua pe aici, ar trebui sa ne rugam mai degraba sa NU ne ocoleasca decat sa ne evite. Desigur, se vor gasi oricand nostalgici ai mediocritatii, conservatori ai defectelor si adepti ai cresterii bolnavicioase, asa cum e plina Romania astazi, dar singura sansa a acestei tari de a se dezvolta si a pasi in randul marilor civilizatii este sa o ia de la inceput.

Pentru ca, altfel, ce vedem? Nimic, am putea fi tentati sa raspundem. Pentru ca ce anume dainuieste aici si exprima istoria noastra de care sa fim mandri? Apoi, dupa indelungate meditatii si cautari febrile prin arhive, am descoperi ca suntem tara fara proiecte pe termen lung, fara prioritati de viitor, cu cele mai multe obiective incepute dar neterminate, cu cele mai multe studii de fezabilitate si de oportunitate insa fara niciun obiectiv important finalizat, fara autostrazi, fara spitale si fara invatamant, insa cu un miliard de laudatori si optimisti imbatati de aburii nimicului platit prin sinecuri de catre Putere.

Dincolo de aceste consideratii, orice alta speculatie a tragediei din Japonia exprima inca o data doar micimea noastra. Acea parte a presei care face jocuri politice a ales sa faca o punte intre cutremurul care a lovit Japonia si Romania, doar cu scopul de a sublinia inca o data - de ca si cum ar avea vreun folos - amatorismul guvernantilor nostri. A te folosi de drama din Tara Soarelui Rasare pentru a avea un argument in plus - ca si cum nu ai avea destule si asa - in lupta si critica dusa impotriva reprezentantilor Puterii, inseamna ca te clasezi pe aceeasi treapta cu cei pe care ii judeci.

Nicio rusine, nicio teama. Cei mai inversunati jurnalisti au descoperit rapid punctul slab al Guvernului Boc - un cutremur asemanator cu cel din Japonia. Dincolo de faptul ca un astfel de seism ar pune la pamant jumatate dintre orasele mari ale Europei, un cataclism de o asemenea proportie reprezinta punctul de unde omul nu mai poate lupta cu natura. Faptul ca, datorita unui miracol tehnologic, uman si ingineresc, japonezii au reusit sa sfideze natura si fortele ei incredibile, ramanand in picioare fara nicio cladire daramata, dupa unul dintre cele mai teribile cutremure din istorie, reprezinta un fapt demn de admiratie si inspiratie.

Japonia nu poate fi insa un exemplu in sine, pentru simplul motiv ca intreaga istorie a japonezilor a fost construita ca o lupta permanenta cu efectele distructive ale miscarii pamantului. Astfel, japonezii si-au dezvoltat abilitati si s-au specializat. Nu in cativa ani, ci de-a lungul a mai bine 1.000 de ani. In schimb, noi, romanii, am fost invatati in scurta noastra istorie moderna sa ne abandonam in mana naturii. Sa ne punem la dispozitia si voia ei. Pana la urma, sa nu uitam, codrul e fratele romanului, nu dusmanul lui.

Noi ne-am retras in paduri, ne-am incendiat satele si fantanile, am trait din mila naturii, iar de-ar fi ca ea sa ne intoarca spatele, am ajunge in riscanta situatie de a disparea de pe fata pamantului. Pentru ca noi nu am putea sa stam in picioare in calea descatusarii naturii, demni si puternici, ci am fugi mancand pamantul, abandonand totul in urma. Abia asta este diferenta intre noi si ei. Dar pentru asta este nevoie de spirit. Si de viziune istorica. Ceva la fel de strain romanilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Traian Basescu presedinte Romania, #cutremurul din Japonia, #poporul roman, #Guvernul Boc , #cutremur