Ce au facut sute de romani dupa cutremurul de 5,7 grade din noiembrie

Marti, 02 Decembrie 2014, ora 18:00
3486 citiri
Ce au facut sute de romani dupa cutremurul de 5,7 grade din noiembrie
Foto: Jurnalul de Buzau

Un numar de 250 de romani care au incheiat polite de aigurare obligatorie a locuintelor (PAD) au solicitat constatari ale daunelor, in urma cutremurului cu magnitudinea de 5,7 pe scara Richter, produs sambata, 22 noiembrie, in regiunea Vrancea.

"Seismul a fost resimtit in mai multe zone ale tarii si a fost urmat de cinci replici de intensitate mai mica. Cutremurul, cel mai mare ca magnitudine produs anul acesta in Romania, a cauzat mai multe daune materiale. In primele zece zile dupa cutremur, 250 persoane care au incheiat asigurarea obligatorie PAD au solicitat constatarea daunelor care ar fi putut fi produse de seismul din ziua de 22 noiembrie.

Urmeaza ca mai multi inspectori ai companiilor terte care au incheiat politele sa constate si sa evalueze fiecare caz in parte. In acest moment, din numarul total al solicitarilor, au fost deschise 104 de dosare, dintre care 94 de dosare pentru locuinte de tip A si 10 dosare pentru locuinte de tip B", informeaza intr-un comunicat Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea care emite politele PAD.

Cutremur de 5,7 grade in Romania - s-a simtit si la Bucuresti

Potrivit Institutului National pentru Fizica Pamantului, orasele cele mai apropiate de epicentrul seismului din 22 noiembrie sunt Marasesti (6 kilometri), Tecuci (22 kilometri) si Focsani (21 de kilometri), Adjud (25 de kilometri) si Onesti (51 de kilometri).

Solicitarile au fost trimise de asiguratii PAD din judetele Bacau, Braila, Buzau, Bucuresti, Covasna, Constanta, Galati, Ilfov, Prahova, Vaslui, Vrancea, Tulcea, Iasi si Ialomita. Judetele unde au fost reclamate cele mai multe daune sunt Galati si Vrancea, fiecare cu 83 de solicitari.

Prea putini romani asigurati

Fiecare dezastru natural petrecut in Romania, cutremur sau inundatie, readuce in discutie responsabilitatea fiecarui proprietar de a incheia o polita de asigurare de tip PAD, in urma pagubelor inregistrate de fiecare data. Rata de penetrare a acestui tip de asigurare este redusa si un aspect ingrijorator il reprezinta faptul ca cele mai mici procente sunt inregistrate chiar in judetele expuse dezastrelor naturale, cum ar fi Bacau, Vrancea sau Vaslui.

Cutremur de 5,7 grade in Romania: Un oras intreg a ramas fara caldura

Polita obligatorie de asigurare PAD acopera trei riscuri specifice Romaniei, cutremur, inundatie si alunecare de teren. Pretul unei polite care acopera suma de 20.000 de euro este de 20 de euro pe an pentru locuintele de tip A - cele construite din caramida, beton armat sau orice alt material rezultat in urma unui tratament termic si/sau chimic.

Imobilele de tip B - cele construite din caramida nearsa sau orice alt material nesupus unui tratament termic si/sau chimic pot fi asigurate prin intermediul politei PAD contra sumei de 10 euro pe an, pentru o despagubire de 10.000 de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#pagube cutremur, #pagube asigurari cutremur, #asigurare locuinta cutremur , #cutremur