Cele 5 mari cutremure care au zguduit lumea

Joi, 31 Martie 2011, ora 19:56
12714 citiri
Cele 5 mari cutremure care au zguduit lumea
Foto: latesthub.in

Intreaga istorie a umanitatii cuprinde relatari despre cutremure ingrozitoare, care au inspaimantat generatii, reusind sa aduca tari intregi in genunchi.

Deseori, vina era atribuita zeilor, in lipsa unor explicatii stiintifice. In mitologia greaca, Poseidon isi izbea tridentul de pamant, facandu-l sa se cutremure, iar in cea japoneza, de fiecare data cand zeul Kashima era neatent, creatura pe care o tinea imobilizata, Namazu, incerca sa scape, zbatandu-se violent si cauzand miscari de pamant.

Probabil cea mai interesanta credinta de genul acesta provine din mitologia nordica, care spune ca Loki, dupa ce il ucide pe Baldr, zeul luminii, este incatusat intr-o pestera, unde un sarpe urias il improsca cu venin pe fata, facandu-l sa se zbata puternic.

Tinand cont de numarul total de victime al unora dintre cutremure, este usor de intuit de ce oamenii presupuneau ca fiinte divine se aflau in spatele cataclismelor.

Cutremurul din Shaanxi (1556)

Acesta a fost cel mai devastator cutremur din toate timpurile. Au murit aproape un milion de oameni, din 97 de comitate chinezesti, pe o raza de circa 1.000 de kilometri. Magnitudinea seismului a fost de 7,9 grade pe scara Richter.

Orasele Huaxian, Weinan si Huayin, aflate aproape de epicentru, au fost complet distruse, iar nicio cladire nu a ramas in picioare. Aceste orase si-au pierdut mai mult de jumatate din locuitori.

In unele zone s-a crapat pamantul, lasand loc unor crevase adanci de 20 de metri. Dupa cutremur au urmat alunecari de teren la fel de distructive.

Unul din motivele pentru care au fost atat de multe victime este acela ca locuintele chinezilor erau de fapt niste adaposturi sapate in dealuri, asa-numitele yaodongs, niste bordeie in care traiau mii de oameni, pe o suprafata restransa.

Carturarul Qin Keda relateaza ca peisajul s-a schimbat dramatic, intreaga zona fiind de nerecunoscut, dupa cutremur. Unele rauri si-au schimbat cursul, iar dealurile au devenit albii.

Cutremurul din Tangshan (1976)

Tot in China, acest cutremur a fost printre cele mai puternice ale secolului trecut. Nu se stie numarul exact al victimelor, dar estimarile oscileaza intre 250.000 si 650.000 de morti.

Datorita orei tarzii la care a survenit cutremurul, majoritatea oamenilor erau in case si dormeau. Miscarea de pamant s-a simtit pana la o distanta de 700 de kilometri, iar magnitudinea a fost de 7,8 grade pe scara Richter.

Orasul Tangshan a primit intreaga forta a cutremurului, fiind aproape de epicentru. Cam 60% din cladirile orasului s-au prabusit. Chiar si unele din Beijing au fost avariate, la o distanta de 140 kilometri de epicentru. Daunele s-au ridicat la un miliard si jumatate de dolari.

Cutremurul din Antioch (526)

Antioch era unul dintre cele mai importante orase ale Imperiului Bizantin. A rivalizat la un moment dat cu Alexandria si era un nod comercial vital, insa cutremurul a adus daune ireparabile, marcand inceputul decaderii urbei.

Aproape jumatate din cei 500.000 de locuitori au fost ucisi, nu numai de cutremur, dar si de un incendiu, care a distrus restul cladirilor ramase in picioare. In orasul Seleucia Pieria, datorita ridicarii pamantului, portul a devenit inutilizabil. Se crede ca magnitudinea cutremurului a fost de 6,9 grade.

Cutremurul din Haiyuan (1920)

Acest cutremur din China, cu magnitudinea 7,8 grade, a facut 235.000 de morti si a afectat cateva zeci de comitate. Numai in Haiyuan au fost 70.000 de victime, iar in Guyuan inca 30.000. Orasele Longde si Huining au fost distruse.

Satul Sujiahe a fost acoperit de o alunecare de teren imensa, pamantul fiind deplasat pe o distanta de cativa kilometri. Raurile si-au schimbat cursul sau au fost indiguite in urma schimbarii reliefului si multe sate si orase au ramas fara apa potabila. Cutremurul a fost simtit pana si in Norvegia, iar replicilile au continuat inca trei ani.

Cutremurul din Oceanul Indian (2004)

A fost cel mai puternic cutremur din ultimii ani, magnitudinea sa atingand 9,2 grade pe scara Richter. A fost atat de mare, incat a modificat rotatia Pamantului, micsorand ziua cu 2 microsecunde. Geologii americani au calculat ca energia degajata este echivalenta cu 23.000 de bombe atomice.

Cutremurul a generat valuri uriase, care au ajuns si la 15 metri inaltime, in apropierea coastelor. Acestea au calatorit 5.000 de kilometri, lovind Madagascarul, Africa de Sud, Kenya si Tanzania.

In Asia, 11 tari au avut de suferit, Indonezia fiind cea mai afectata. In total, 230.000 de oameni si-au pierdut viata.

Intr-unul din cele mai mari eforturi umanitare din istorie, au fost donati peste 14 miliarde de dolari, pentru recladirea acestor natiuni.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#mari cutremure mondiale, #victime cutremure devastatoare, #modificare axa rotatie , #cutremur