Cele mai puternice si mai ucigatoare cutremure care au lovit Italia

Duminica, 30 Octombrie 2016, ora 12:45
9031 citiri
Cele mai puternice si mai ucigatoare cutremure care au lovit Italia
Foto: Hepta.ro / Arhiva

Cutremurul cu magnitudinea de 6,5 pe scara Richter produs duminica in Italia este cel mai puternic din ultimii 36 de ani, insa din primele informatii reiese ca nu a facut victime, desi a pus la pamant numeroase cladiri.

De-a lungul vremii, Italia a fost zguduita de multe cutremure, iar unele dintre ele au fost soldate cu pierderi omenesti, desi nu au fost la fel de puternice precum seismul de duminica, 30 octombrie 2016.

Chiar in luna august a acestui an a avut loc un cutremur de 6,2 grade, tot in centrul Italiei, langa Perugia, la 110 km nord-est de Roma, la o adancime de 4,2 kilometri, fiind urmat de cateva zeci de replici mai mari de trei grade. Socul a fost resimtit pana la Roma.

Cutremurul s-a soldat cu 281 de morti, 388 de raniti si numeroase cladiri prabusite in zona centrala. Cele mai afectate orase au fost Accumoli, Amatrice, Posta si Arquata del Tronto. In urma acestui seism, au murit si 11 cetateni romani.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,9 grade s-a produs pe 20 mai 2012 in nord-estul tarii, intre Modena si Ferrara, si s-a soldat cu sase morti, 50 de raniti si importante pierderi in patrimoniului cultural al regiunii.

Un violent cutremur cu magnitudinea 5,8 grade pe scara Richter a lovit centrul Italiei si pe 6 aprilie 2009 soldandu-se cu peste 300 de morti si mii de refugiati. L'Aquila, capitala provinciei cu acelasi nume si a regiunii Abruzzo, a fost cel mai afectat oras. Seismul, care a provocat pierderi materiale de miliarde de euro, a traumatizat Italia.

Pe 31 octombrie 2002, 30 de persoane au fost ucise de un violent cutremur de 5,4 grade pe scara Richter si alte saizeci au fost ranite in localitatea San Giuliano di Puglia (centru-est). La o scoala al carei acoperis s-a prabusit au murit 27 de copii si un cadru didactic.

Doua seisme de 5,7 si 6 grade s-au produs si pe 26 septembrie 1997 lasand in urma 12 morti, peste 110 raniti si 38.000 de persoane fara adapost. Au devastat mai multe localitati si au afectat cladiri istorice, printre care Bazilica Sfantul Francisc de Assisi, unde patru persoane si-au pierdut viata in urma prabusirii unei bolti.

Pe 13 decembrie 1990 un seism de 5,1 grade a lovit Sicilia, intre Catania si Ragusa, ucigand 19 persoane si ranind alte 200.

Un puternic seism de 6,9 grade a lovit regiunile Campania si Basilicata pe 23 noiembrie 1980 lasand in urma 2.916 morti si 20.000 de raniti.

Cutremurele care au ucis cele mai multe persoane in Italia au fost cel din 28 decembrie 1908, produs in Stramtoarea Messina si soldat cu aproximativ 95.000 de morti, si cel din 13 ianuarie 1915, soldat cu 30.000 de morti, in regiunea Abruzzo.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#cutremure Italia, #seisme Italia , #cutremur