Experienta altora: Alerta vine inainte de cutremur, iar oamenii stiu cum sa se salveze. Romanilor li se spune obsesiv ca asa ceva nu exista (Video)

Sambata, 03 Noiembrie 2018, ora 11:01
22842 citiri
Experienta altora: Alerta vine inainte de cutremur, iar oamenii stiu cum sa se salveze. Romanilor li se spune obsesiv ca asa ceva nu exista (Video)
Foto: captura YouTube / TWiT Netcast Network

Cutremurul de 5,8 grade produs in 28 octombrie, a scos la iveala indolenta si impostura autoritatilor romane, care sustin, prin vocea lui Raed Arafat, ca populatia nu poate fi alertata in timp util, pentru ca nicaieri in lume nu se intampla asa ceva. Nimic mai fals!

Intr-o tara in care autorizatiile de constructie sau securitate la incendiu continua sa se dea pe sub mana, cu o capitala plina de cladiri cu bulina rosie care stau sa se prabuseasca nu doar la un cutremur, ci si la un vant mai puternic, guvernantii prefera sa faca spectacol organizand actiuni pompieristice si la propriu si la figurat, cu mii de participanti si cu efecte aproape nule in cazul unei catastrofe.

Aflat la Oradea, Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, s-a laudat cu rezultatele exercitiului "Seism 2018", afirmand ca echipele de interventii sunt pregatite pentru a face face unor dezastre, dar recunoscand ca "sunt lucruri care clar trebuie facute ca sa imbunatatim reactia noastra si sa imbunatatim procedurile pe care le avem".

Raed Arafat a mai explicat de ce sistemul RO-ALERT, dedicat avertizarii populatiei in situatii de urgenta si lansat in urma cu o luna, nu alerteaza populatia, asa cum ne-am fi asteptat. De altfel, pe site-ul respectiv scrie ca sistemul e folositor in cazul unor "fenomene meteo extreme, inundatii amenintatoare, atac terorist" sau in "alte situatii care ameninta grav comunitatile", de exemplu pentru a ne informa unde se distribuie "ajutoarele de urgenta" (celor care reusesc sa scape cu viata...).

Seful DSU a sustinut ca un cutremur e greu de prezis si a explicat ca, daca ar fi alertati cetatenii, s-ar crea panica, pentru ca lumea nu e pregatita pentru astfel de situatii.

Iata declaratiile, citate de Digi24:

"Daca cineva depisteaza o metoda prin care sa ne dea informatii ca vine un cutremur din timp suficient ca sa ne pregatim si sa alertam, da. Dar la acest moment aceasta metoda nu exista. Cele 20 de secunde de care se vorbeste sau cele zece secunde sunt relative, iar sa alertezi pe cineva cu cinci secunde inainte ca vine cutremurul in ziua de astazi, cand vorbim de o populatie care nu are pregatirea si nu are informarea completa cum sa actioneze, in pofida faptului ca noi am facut foarte multe campanii in ultima perioada...

Pana nu avem mecanismele prin care sa exersam cu populatia, sa ii pregatim si tot si sa apara acest mecanism prin care putem afla cu cateva minute inainte sau cu un timp adecvat inainte ca sa ii alertam, Ro-alert nu are cum sa dea alerte din timp asupra cutremurului. Nici nu stiu daca alte tari fac acest lucru la acest moment si alerteaza populatia cu cateva secunde inainte. Eu nu stiu sa existe acest lucru ca si alertare oficiala din partea statului, iar daca exista undeva inseamna ca populatia este foarte pregatita si stie foarte bine ce are de facut", a sustinut Raed Arafat.

Seful DSU ori nu spune adevarul ca sa acopere incompetenta si dezinteresul guvernantilor, ori nu are curajul sa afle acest adevar, lucru care se poate face simplu, dand cateva cautari pe Internet.

Se poate si in Romania

In primul rand, trebuie mentionat ca au existat romani care au primit alerte pe telefon chiar pentru cutremurul de sambata noapte. In urma cu un an, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului a pus la dispozitia publicului mai multe canale in aplicatia de mesagerie Telegram, disponibila gratuit in Google Play si App Store, prin care se pot primi alerte pe mobil cand vine cutremurul.

Aplicatia de chat Telegram este extrem de simpla si de stabila, iar comunicatiile prin Internet sunt mult mai rapide decat cele prin SMS.

Ce trebuie sa faci? Doar sa iti instalezi gratuit aplicatia Telegram (un fel de WhatsApp) si sa cauti robotul INCDFP care iti va transmite alertele: @alertacutremur_bot.

Sambata noapte, prin Telegram au fost transmise zeci de alerte in intervalul 3:38 - 3:42.

Foto: Ziare.com

Odata alertati, oamenii sunt treziti din somn, daca e cazul, si pot actiona constient. Se pot pune la adapost sub pat, sub masa sau sub o grinda din casa, iar in timpul zilei pot iesi rapid din lift, pot incetini masina cu care circula, se pot indeparta de cladirile de pe care exista riscul sa cada tencuiala, geamuri, bucati de tabla sau chiar balcoane in intregime.

Prin urmare, este incorect sa spui ca o asemenea alerta este inutila. La fel de incorect este si sa sustii ca ea este imposibila.

Cum e in alte tari

Bineinteles, oricine spune cutremur spune aproape automat si Japonia. Ei bine, acolo exista de mai mult de un deceniu sisteme de alertare a populatiei, care au fost perfectionate pe parcursul anilor.

Dar nu numai in Japonia se lucreaza intens la proceduri care sa permita salvarea unor vieti inainte, nu doar dupa producerea unui cutremur, asa cum se intampla la noi. De exemplu, autoritatile americane din California sunt si ele extrem de preocupate de subiect, intreaga zona fiind cunoscuta pentru activitatea seismica deosebita, iar unul dintre sistemele de alertare a populatiei a reusit anul trecut sa avertizeze populatia cu cateva secunde inainte de producerea unui cutremur de doar 4,4 grade pe scara Richter, conform Daily Mail.

"Cateva secunde pot sa nu para prea mult, dar pot reprezenta totul in cazul unui cutremur puternic (...) Pot fi incetinite trenurile, pot fi oprite masinile care intra pe poduri sau in tunele, te pot ajuta sa te indepartezi de utilajele chimice la care lucrezi sau pur si simplu sa te adapostesti sub o masa", scrie sursa citata.

Bineinteles, sistemele de alerta americane sunt in continuare supuse testelor si procedurilor de perfectionare, dar trebuie spus ca asemenea alerte au avut succes. In aprilie anul trecut, un seism de 5,3 a fost anuntat cu 10 secunde inainte, iar in 2014 locuitorii din San Francisco au fost avertizati cu 8 secunde inainte de producerea cutremurului de 6 grade care a lovit Napa.

Si in Mexic exista astfel de sisteme de alerta. Iata cum au reactionat locuitorii orasului Ciudad de Mexico in februarie anul acesta, printre care si muncitori la foarte mare inaltime, cand au fost avertizati cu zeci de secunde inainte ca va veni un cutremur puternic si el chiar a venit: 7,2 grade pe scara Richter:

Revenind la Japonia, acolo se lucreaza la sistemele de avertizare la fel de intens precum pamantul care se zguduie. Responsabila de alertarea populatiei este Agentia japoneza de Meteorologie (JMA), care a dezvoltat nu unul, ci doua sisteme de avertizare EEW, unul pentru populatie si altul pentru Serviciul National de Meteorologie si Hidrologie.

Cand cel putin doua din sutele de statii detecteaza o unda seismica, informatiile sunt analizate automat de JMA, iar rezultatele cu privire la epicentru si la zona in care va fi resimtit cutremurul sunt transmise automat prefecturilor, precum si populatiei, prin intermediul televiziunilor si posturilor de radio, dar nu numai.

JMA transmite alerte EEW pentru public in cazul seismelor de peste 5 grade pe scara seismica japoneza, iar cea de a doua alerta este transmisa pentru seisme de peste 3,5 grade pe scara Richter. Dupa receptionarea avertizarii, oamenii au la dispozitie de la cateva secunde pana la un minut pentru a lua decizii, in functie de zona in care se afla.

Sistemul a devenit functional inca din 2011, alaturi de cel de avertizare la tsunami si se apreciaza ca, daca ele n-ar fi existat, tsunami-ul din acel an ar fi dus la un numar mult mai mare de victime.

Bineinteles, exista si o rata de mesaje false, insa statisticile arata ca in 2015 peste 85% dintre avertizari s-au confirmat.

Cum spuneam, s-a lucrat mult atat la perfectionarea sistemelor, cat si la cresterea gradului de informare a populatiei. Exista mesaje speciale, create ca sa nu starneasca panica, difuzate pe ecranele televizoarelor, atat video, cat si audio, sau la radio. Mesajele sunt transmise si in limbile engleza, mandarina, coreeana si portugheza.

Desigur, exista mai multe sisteme de alertare pe telefon si Internet.

Inca din 2007 Agentia japoneza de Meteorologie a inceput colaborarea cu mass-media in vederea alertarii populatiei, iar din 2009 se distribuie un pliant in care li se explica oamenilor cum sa isi mentina cumpatul si ce trebuie sa faca in cazul unui cutremur.

Un detaliu important: In pliant scrie clar "nu va faceti griji in legatura cu inchiderea gazului in bucatarie". Cea mai probabila explicatie este aceea ca el se inchide automat in cazul unei avertizari de cutremur.

Prin urmare, acolo unde exista interes pentru viata oamenilor, autoritatile gandesc proceduri pe termen lung si gasesc si banii necesari pentru implementarea lor. Intelegem asta cel mai bine uitandu-ne la felul iresponsabil in care continua sa se dea autorizatiile si avizele in Romania, si la zecile de cladiri cu bulina rosie care se incapataneaza sa ramana in picioare in Capitala administrata de cei 7 primari PSD, dar care se vor prabusi la un cutremur mai intens si de o mai lunga durata decat cel de sambata noapte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#alerta cutremur Romania, #sistem alerta cutremur , #cutremur