Cutremur in Japonia: numarul mortilor creste, stare de alerta nucleara

Sambata, 12 Martie 2011, ora 00:20
86309 citiri
Cutremur in Japonia: numarul mortilor creste, stare de alerta nucleara
Foto: BBC/AP

Un puternic cutremur, de 8,9 grade pe scara Richter, a avut loc vineri dimineata, in Japonia. Initial, magnitudinea anuntata a fost de 7,9 grade Richter.

Miscarea seismica a fost urmata de peste 50 de replici, de intensitate mai mica. Prima dintre ele a fost cea mai puternica, de 7,3 grade pe scara Richter, si s-a inregistrat la 30 de minute fata de cutremurul initial. Pana la rasaritul soarelui, numarul mortilor ajunsese la 384 de persoane au murit, alte zeci au fost ranite si aproape 90.000 sunt date disparute.

Institutul american USGS a actualizat de mai multe ori magnitudinea cutremurului.

Nori negri de fum s-au ridicat deasupra portului din Tokio si mii de oameni au iesit in strada. Posturile de televiziune nipone au transmis imagini cu masini luate de ape si cu angajati din Tokio care incercau sa-si tina computerele pe birou.

Initial, japonezii nu au intrat in panica, iesind disciplinati afara din cladiri. Dupa replici insa si dupa ce tsunami a lovit toate zonele de coasta, televiziunile au transmis imagini cutremuratoare.

Ziare.com ti-a prezentat desfasurarea evenimentelor minut cu minut:

- Bilantul mortilor ar putea trece de 1.000, anunta agentia Kyodo.

- Autoritatile nipone spun ca au pierdut contactul cu patru garnituri de trenuri care circulau in zonele de coasta, anunta agentia Kyodo.

- Un nou cutremur violent, cu magnitudinea 6,6, s-a produs sambata dimineata (la scurt timp dupa ora 4.00 - vineri, 21.00, ora Romaniei) in Japonia, in prefectura Niigata, din nord-vestul tarii.

- Autoritatile japoneze vor elibera vapori radioactivi pentru a usura presiunea la reactorul nuclear din Fukushima, potrivit AP.

- 10 turisti rusi sunt dati disparuti in urma cutremurului devastator, a anuntat Agentia federala rusa de turism. Turistii au facut parte dintr-un grup de 18 persoane care au calatorit cu compania de turism Vand International, noteaza Ria Novosti.

- Obama anunta ca SUA sunt pregatite sa trimita asistenta Japoniei.

- 68 de echipe internationale de cautare si salvare din peste 45 de tari sunt in stare de alerta, supravegheaza situatia si sunt pregatite sa asiste la nevoie Japonia, a anuntat purtatorul de cuvant al Biroului Natiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare.

- Banca Mondiala a anuntat ca este pregatita "sa sprijine guvernul si poporul din Japonia", in urma cutremurului puternic care a lovit tara, invocand "vasta sa experienta" in gestionarea dezastrelor naturale, noteaza Le Figaro.

- Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Bruxelles ca in Japonia sunt 2.500 de romani, iar ambasada incearca sa ia legatura cu toti pentru a-i ajuta in caz de nevoie. Seful statului a spus ca Romania este "gata sa raspunda la eventualele solicitari de sprijin", potrivit NewsIn.

- Nivelul de radiatii a crescut in incinta in care se afla o turbina de la centrala nucleara din Fukushima

- Bilantul seismului din Japonia probabil va depasi 1.000 de morti, potrivit agentiei Kyodo. Numai in Fukushima 1.800 de case au fost distruse.

- Grupul farmaceutic britanic GloaxoSmithKline (GSK)isi suspenda cateva zile productia la o uzina situata in Japonia, ca urmare a unor pagube usoare provocate de puternicul seism.

- Serviciul National de Meteorologie anunta ca primele valuri de tsunami provocate de seismul din Japonia au atins coasta de vest a Statelor Unite, in statul Oregon, potrivit AFP. Oamenii au fost evacuati din zonele costale din statele Oregon, California si Washington. In California, la Crescent City, valurile ar putea atinge 2 metri.

- Alerta de tsunami a fost ridicata in Filipine si Indonezia.

Cutremur Japonia: Seismul a deplasat axa de rotatie a Pamantului cu 10 cm

- Seismul din Japonia a deplasat axa de rotatie a Pamantului cu aproape 10 centimetri, a anuntat Institutul de geofizica din Italia, potrivit Ria Novosti.

- Secretarul de presa al Guvernului nipon, Yukio Edano, a declarat ca numarul mortilor este "extrem de mare", fara a furnizat cifre concrete.

- Intre timp, potrivit unui nou bilant provizoriu al politiei, cutremurul a provocat moartea a cel putin 310 persoane iar alte 350 sunt date disparute. In plus, alti 544 de oameni au fost raniti, iar pagubele inregistrate sunt mari.

- Actiunile marilor companii de asigurare, din intreaga lume au scazut ca urmare a cutremurului din Japonia, anunta BBC.

- Incendiul de la centrala nucleara din Onagawa a fost stins.

- Valuri de doi pana la patru metri vor lovi arhipelagul insulelor Marchize. Alerta de tsunami se va declansa oficial la ora locala 04:30 in intreaga Polinezie Franceza, potrivit Le Figaro.

- Populatia trebuie sa se pregateasca de replici ale cutremurului la fel de puternice ca seismul initial, a anuntat un oficial nipon.

- Locuitorii din Insula Pastelui, teritoriu chilian situat in Pacific la 3.500 km de litoral, se pregatesc sa evacueze zonele de coasta, in urma unei alerte de tsunami.

- Vulcanul Karangetang, unul din cei mai activi din Indonezia, a intrat vineri in eruptie in insulele Celebes, la cateva ore dupa ce un cutremur cu o magnitudine de 8,9 grade a zguduit nord-estul Japoniei si a provocat un tsunami.

- Un baraj s-a rupt in prefectura Fukusima, iar apele au inundat casele.

- Seful administratiei prezidentiale de la Casa Alba, Bill Daley, spune ca SUA par sa fie in afara pericolului provocat de tsunami si ca valurile au fost mai slabe decat se asteptau, in Hawaii.

- Sistemul de racire al centralei nucleare de la Fukushima a reintrat in normal, reducand riscurile unui accident grav.

- 93 de zboruri anulate, peste 23.000 de calatori sunt blocati pe aeroporturile din Japonia.

- 300 de avioane si 40 de nave participa la operatiunile de salvare, a anuntat Ministrul japonez al Apararii.

- Aeroportul din Sendai, inundat de valurile provocate de cutremur.

- Agentia Kyodo News a anuntat ca sunt 88.000 de disparuti, ca urmare a cutremurului.

- Un al doilea tren de pasageri a disparut, tot in prefectura Miyagi.

- Inca patru replici seismice au zguduit Japonia, niciuna insa de intensitate foarte mare.

- Secretarul general al ONU, Ban ki Moon: ONU va face tot ce va putea pentru a ajuta Japonia.

- 70.000 de oameni, evacuati in adaposturi in orasul japonez Sendai.

- Oamenii din statul american Oregon au inceput sa paraseasca zonele de coasta, pentru a evita impactul cu valurile provocate de cutremur.

- Google a activat serviciul PeopleFinder pentru Japonia, in scopul de a ajuta la gasirea persoanelor disparute dupa cutremur.

- Un tren de pasageri a disparut cu totul dupa cutremur, fiind luat de ape, a anuntat AFP.

- Autoritatile pentru managementul cutremurelor din California a anuntat ca se asteapta la valuri de aproape doi metri si ca unele zone ar putea fi evacuate.

- Au inceput evacuarile in unele din zonele de coasta din Hawaii.

- Autoritatile japoneze vorbesc de o explozie la uzina petrochimica din Sendai.

- Politia japoneza a anuntat ca a gasit 2-300 de cadavre in zona orasului Sendai, pe o plaja.

- Primele valuri seismice au ajuns in arhipelagul Hawaii.

- Martorii descriu o "atmosfera suprarealista" in capitala Tokio, in care nu mai circula niciun mijloc de transport.

- Primele valuri provocate de seism au ajuns pe coastele Americii Latine, unde a fost instituita starea de alerta.

- Valurile de la cutremurul din Japonia au ajuns in Indonezia, insa deocamdata sunt prea mici pentru a provoca pagube semnificative.

- Autoritatile nipone au transmis Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) ca incendiul de la uzina nucleara din Onagawa a fost stins.

- Cel putin 2.800 de persoane au fost evacuate din zona centralei nucleare de la Fukushima.

- Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, transmite condoleante poporului nipon.

- Metroul din Tokio a reinceput sa circule, pe o parte din linii.

- Valul seismic produs de cutremurul din Japonia se indreapta spre Noua Zeelanda cu o viteza de circa 800 de kilometri pe ora, a declarat un geolog din Auckland, relateaza BBC.

- Pe tot cuprinsul tarii, sunt raportate 80 de incendii.

- Peste 10.000 de oameni sunt blocati pe aeroportul Narita si alti 1.100 pe aeroportul din Sindai. Peste 700 de curse interne au fost anulate.

- Intr-o noua interventie difuzata de posturile de televiziune, premierul Naoto Kan cere populatiei sa-si pastreze calmul.

- Bilantul mortilor se ridica la 61, iar cel al disparutilor la 39.

- Navigatorii romani care s-ar putea afla in apele Pacificului sunt in siguranta, iar tsunami-ul din Japonia nu are efecte puternice in larg. "Cei care sunt pe nave, in zona respectiva, nu sunt afectati, navele sunt destul de mari, apa chiar daca creste cu un metru, doi, patru, cinci, nava respectiva se ridica tot mai sus, dar nu este afectata asa cum e afectat uscatul", a declarat Costica Stici, reprezentant al Sindicatului Liber al Navigatorilor, citat de Realitatea.net.

Cutremur in Japonia: Navigatorii romani aflati in Pacific nu vor fi afectati de tsunami

- Bilantul a crescut la 44 de morti.

- Un vapor cu cel putin 100 de persoane la bord a fost luat de tsunami, a anuntat politia nipona, citata de Reuters.

- Ambasada Japoniei in Romania a organizat o conferinta de presa in care unul dintre reprezentantii sai a anuntat, in limba romana, ca Guvernul de la Tokio a organizat o celula de criza, care urmeaza sa coordoneze masurile de evacuare si transmiterea de informatii precise catre cetateni.

"Intelegem ingrijorarea cetatenilor romani ai caror membri de familie se afla in Japonia. Din pacate nu detinem informatii legate de soarta lor si va rugam sa contactati MAE de la Bucuresti sau Ambasada Romaniei din Japonia", a declarat reprezentantul ambasadei Japoniei la Bucuresti.

Cutremurele cu cele mai multe victime din ultimul secol

- Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, transmite condoleante poporului nipon si anunta ca America este gata sa ajute. La randul lor, autoritatile de la Tokio au afirmat ca Washingtonul ar putea furniza servicii de transport pentru populatia afectata de cutremur si de tsunami.

- O baza a fortelor aeriene din Matsushima a fost aproape acoperita de ape in urma valurilor seismice.

- Marile fabrici din Japonia si-au inchis portile. Sony, Toyota, Honda si Nissan au anuntat ca isi inceteaza productia. Potrivit Bloomberg, un muncitor in varsta de 42 de ani de la uzina Honda din Tokio si-a pierdut viata dupa ce un zid s-a prabusit peste el. Alti 30 de angajati au fost raniti.

Cutremur in Japonia: Toyota si Sony sisteaza activitatea in zonele afectate

- Autoritatile nipone au declarat stare de urgenta nucleara, subliniind insa ca este vorba despre o masura preventiva. Ministrul interimar de Externe, Yukio Edano, a dat asigurari ca locuitorii din apropierea centraleleor nucleare nu trebuie sa ia masuri speciale.

- Pe Internet a fost publicata o lista cu locatiile de pe coasta nord-americana care ar urma sa fie lovite de tsunami, precum si orele estimate.

- Peste 300 de case s-au prabusit sau au fost luate de apa in orasul Iwate. Un val seismic cu inaltimea de zece metri a maturat totul in cale, inclusiv case in flacari, masini, cladiri de la ferme, ambarcatiuni.

- NBC anunta ca insula Hawaii a fost lovita de un cutremur cu magnitudinea de 4,6 grade pe scara Richter. Deocamdata nu sunt rapoarte legate de victime sau pagube materiale importante.

- Associated Press anunta ca numarul victimelor decedate se ridica la 32.

- Autoritatile din Filipine au ordonat evacuarea a mii de cetateni de pe coasta de nord-est a tarii de teama unui val urias provocat de seismul cu magnitudinea de 8,9 grade din Japonia.

Cutremur in Japonia: Filipine evacueaza mii de rezidenti din cauza riscului de tsunami

- Zborurile programate pentru aterizare pe aeroportul Narita din Tokio au fost redirectionate spre aeroportul Anchorage.

- Sky News anunta ca 26 de persoane si-au pierdut viata.

- Politia nipona anunta ca 20 de persoane si-au pierdut viata in urma cutremurului si 30 sunt date disparute.

- Un incendiu a izbucnit la centrala nucleara Onagawa, din prefectura Miyagi, in urma cutremurului devastator ce s-a produs vineri in Japonia. Incendiul a izbucnit in sala turbinelor. Primele informatii arata ca nu exista scurgeri radioactive.

- Operatorul de la instalatia nucleara din Fukushima a raportat o "situatie anormala" vineri in urma seismului din nord-estul Japoniei, potrivit KyodoNews. Centrala nucleara a intreprins o inchidere de urgenta. Sistemele de racire a reactorului s-au inchis la unitatea 1 si unitatea 2 a uzinei operate de Tokyo Electric Power Co, a anuntat Ministerul Industriei.

- Autoritatile nipone anunta ca nu exista cetateni straini printre victimele cutremurului de vineri.

- Pana in momentul de fata nu exista semnalate victime sau persoane aflate in dificultate in randul cetatenilor romani din Japonia in urma cutremurului produs vineri in nord-estul acestei tari, potrivit informatiilor transmise de Ambasada Romaniei la Tokio.

Cutremur in Japonia - Printre victimele seismului nu se afla niciun roman

- Guvernul face tot posibilul pentru a coordona operatiunile de salvare, "plecand de la ipoteza ca acest cutremur a provocat pagube considerabile", a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Yukio Edano.

- Cel putin 18 persoane si-au pierdut viata in cutremurul urmat de tsunami care s-a produs vineri in Japonia, a anuntat un corespondent teritorial al CNN, precizand ca este vorba despre decese confirmate.

- Trimisul american in Japonia a declarat ca este pregatit sa mobilizeze armata SUA pentru a ajuta eforturile guvernului nipon.

- Crucea Rosie afirma ca valurile uriase ar putea fi mai inalte decat unele insule din Pacific, ceea ce inseamna ca acestea ar putea fi inghitite complet de ape.

- Rusia a anuntat evacuarea a peste 11.000 de persoane, in insula Sakhalin, aceasta urmand sa fie prima lovita de tsunami-ul produs in urma cutremurului din Japonia, anunta British Press Association.

- Guvernul Japoniei confirma cinci morti in urma cutremurului de vineri.

- Organizatia Natiunilor Unite a anuntat ca 30 de echipe de salvare sunt pregatite sa plece in Japonia.

- Banca Japoniei anunta ca va face toate eforturile pentru a mentine stabilitatea financiara.

- Un incendiu de amploare s-a produs la o rafinarie din orasul Iichihara, din regiunea Tokio. Potrivit imaginilor transmise de televiziunea nipona, complexul industrial administrat de compania petroliera nipona Cosmo Oil este cuprins de flacari. Pe intreg teritoriu tarii se inregistreaza 48 de incendii.

- Cutremurul de vineri este al cincilea cel mai puternic din lume, din 1900, anunta USGS.

Cutremurul din Japonia nu va avea efecte in Romania

- Postul de televiziune NHK anunta ca sase persoane si-au pierdut viata, dupa ce un depozit de materiale s-a prabusit in Minami Soma, din provincia Fukuchima.

- Premierul Naoto Kan (centrul fotografiei) a fost surprins de cutremur in timp ce se afla la o intalnire cu membrii unui comitet parlamentar din Tokio.

- Cel putin o persoana a murit, in Tokio, si mai multe persoane sunt date disparute in zona Miyagi, anunta Associated Press.

- Alerta de tsunami a fost emisa si pentru Oregon, Washington si California, precum si pentru Alaska, anunta Oregon Live.

- Ambasada americana din Tokio a fost evacuata, anunta NBC.

- Premierul Naoto Kan a transmis un scurt mesaj de solidaritate. "Trebuie sa ne ajutam intre noi", a spus acesta, citat de agentiile nipone de presa. Primul ministru a precizat ca nu au fost inregistrate scurgeri radioactive la centralele nucleare.

- Patru milioane de case din Tokio si imprejurimi nu sunt alimentate cu energie electrica, in urma seismului de vineri, din Japonia.

- Pista aeroportului din Sendai a fost acoperita de apa, iar televiziunile transmit imagini cu oameni care s-au urcat pe acoperisul principalei cladiri a aeroportului, care este inconjurata de ape.

- Guvernul japonez le-a ordonat autoritatilor sa se pregateasca pentru a accepta ofertele de asistenta straina in urma seismului de vineri. De asemenea, autoritatile verifica situatia cetatenilor straini, transmite NHK.

- Potrivit imaginilor transmise de CNN, un torent de noroi si ramasite de cladiri, masini, vegetatie inainteaza spre interiorul insulei.

- Fortele de securitate au intrat in stare de alerta, iar transporturile feroviare au fost paralizate. Traficul aerian pe aeroportul Narita din Tokio a fost intrerupt. Autostrazile din jurul capitalei, Tokio, au fost inchise pentru trafic.

- BBC relateaza ca cinci centrale nucleare din zona au fost inchise, din motive de securitate.

- O alerta de tsunami a fost emisa, fiind asteptate valuri de peste zece metri, anunta Associated Press.

- Agentia de Meteorologie din Japonia a emis o alerta de tsunami pentru Japonia, Rusia, Guam, Taiwan, Filipine, Indonezia si Hawaii. Nu mai putin de 53 de state au primit avertizari de tsunami.

- La 30 de minute de la cutremur, cladirile inalte din Tokio continuau sa se clatine, iar retelele de telefonie mobila nu functionau.

- Potrivit CNN, specialistii avertizeaza ca valurile uriase ar putea distruge zonele de coasta, chiar daca sunt departe de epicentru.

- Unda seismica a lovit la ora 2:46 PM (ora locala), a durat aproximativ doua minute, iar epicentrul a fost la 380 de kilometri nord-est de capitala, Tokio. Cel mai afectat oras a fost Miyagi.

- Vase militare de la baza Yokosuka au primit ordin sa plece spre prefectura Miyagi, cea mai apropiata de epicentrul seismului, relateaza agentia Kyodo. De asemenea, Ministerul Apararii a trimis opt avioane de lupta pentru a survola zona afectata.

Associated Press a facut o fotografie in redactia sa din Tokio, in care ziaristii se vad pititi sub birouri:

- Imediat dupa anuntul privind cutremurul, cursul yenului a scazut brusc in raport cu dolarul. Indicele Nikkei, de asemenea, a inchis vineri in scadere cu 1,7%, minimul ultimelor cinci saptamani. Acesta era in scadere si inainte de cutremur, din cauza tensiunilor din Arabia Saudita.

Japonezii sunt pregatiti de ani de zile pentru "marele cutremur" si au reactionat foarte calm. Potrivit CNN, chiar s-a intarziat cu unele masuri de evacuare, pentru ca seismele sunt un fenomen obisnuit in Japonia si a durat pana a fost evaluata puterea distrugatoare a celui de vineri.

Cutremur de 7,2 grade in Japonia - alerta de tsunami

Miercuri seara, un alt cutremur de 7,2 grade nu a provocat mari pagube materiale si nici ranirea sau moartea unor oameni. Alerta de tsunami a fost emisa, dar nu au fost inregistrate pagube importante.

Joi dimineata, un cutremur cu magnitudinea preliminara 6,3 s-a produs in largul insulei Honshu. Cu o zi inainte, un seism cu magnitudinea 7,2 s-a produs la Honshu, potrivit autoritatilor locale.

Seismul de miercuri a durat trei minute, dar nu a provocat pagube semnificative. A fost resimtit si la Tokio, la 429 de kilometri sud-vest de epicentru.

O catastrofa de asemenea proportii nu a mai lovit Japonia de foarte multi ani. Cel mai grav cutremur al istoriei recente se produsese in 1996, in orasul Kobe, cand au murit peste 6.400 de oameni.

Un tsunami devastator, produs in Oceanul Indian in 26 decembrie 2004 si declansat de un seism cu magnitudinea de 9,3, a provocat peste 230.000 de victime, cea mai mare parte in Indonezia.

Pentru a urmari LIVE, dati "play"

Live TV by Ustream

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#cutremur Japonia, #cutremur vineri japonia , #cutremur