Cutremur puternic in Romania UPDATE

Duminica, 28 Octombrie 2018, ora 03:47
65575 citiri
Cutremur puternic in Romania UPDATE
Foto: Arhiva Pixabay

Un cutremur puternic a avut loc in noaptea de sambata spre duminica, la ora 3:38, in Romania.

Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP) anunta ca seismul s-a produs in zona Vrancea, la o adancime de 200 de kilometri, si a avut magnitudinea de 5.7 pe scara Richter. La scurt timp, magnitudinea a fost revizuita la 5,8.

Cutremurul s-a produs in apropierea urmatoarelor orase: Covasna (24km), Nehoiu (28km), Intorsura Buzaului (34km), Targu Secuiesc (38km), Slanic-Moldova (54km).

De asemenea, cutremurul s-a resimtit destul de puternic si in Bucuresti, dar de scurta durata.

Seismul nu a fost anuntat pe sitemul RO-ALERT, iar secretarul de stat Raed Arafat a precizat intr-o interventie telefonica la Digi24 ca acest sistem nu este facut ca sa transmita avertizari inainte de cutremur.

Agentia americana United States Geological Survey (UGSG) a inregistrat seismul ca avand 5,6 grade si s-ar fi produs la adancimea de 148.2 km, la 12km SE de localitatea Comandau. Tot conform USGS, cu cateva ore inainte a avut loc un puternic seism in Grecia, de 6,8 grade, care s-a simtit pana in Bulgaria si Italia.

Cutremurul care s-a produs duminica dimineata face parte din activitatea seismica normala a zonei Vrancea, a declarat, pentru Agerpres, Constantin Ionescu, directorul general al Institutului National de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INFP) . El a precizat ca acesta este cel mai mare cutremur din 2018.

"Cutremurul a avut o magnitudine de 5,8 si s-a produs la o adancime de 151 de kilometri, intensitatea in epicentru fiind 6, una destul de mare, pentru ca s-a simtit destul de bine si la Bucuresti. Aceasta este ultima revizuire. Cutremurul face parte din activitatea seismica normala a zonei Vrancei. Ultimele cutremure cu o magnitudine de peste 5 s-au produs in 2016, in septembrie si decembrie, tot de 5,8 grade pe Richter, iar in 2018, acesta este cel mai mare. Nu mai asteptam replici. De obicei la cutremurele de adancimea aceasta nu prea sunt replici si daca sunt, ele sunt mult mai mici. In Vrancea nu sunt replici asa cum sunt la cutremurele de suprafata. E important ca nu s-a produs un seism de magnitudine mai mare", a precizat Ionescu.

Un alt cutremur, de magnitudine 3,3, s-a produs la ora 5:48, la aceeasi adancime cu precedentul.

Cutremurul de 5,8 grade pe scara Richter, care a avut loc duminica dimineata, a durat circa 20 de secunde, nu a avut replica si s-a resimtit mai intens in zonele indepartate de epicentru, potrivit inginerului Ioan Verdes de la Observatorul Seismologic de la Vrincioaia.

"Cutremurul a avut o rezonanta in diverse directii mai puternica decat in zona noastra. La noi (Vrincioaia - n.r.) nu s-a resimtit foarte mult, in zona nu a fost nicio agitatie. Cutremurul a durat circa 20 de secunde si nu a avut replica. A fost un cutremur prea mic ca sa aiba replica. Cel care a fost la circa 38 de minute dupa a fost un alt cutremur, nesemnificativ. Daca este o replica, aceasta apare in primele 5-10 minute, nu asteptam replici dupa o ora sau a doua zi", a declarat, pentru AGERPRES, inginerul Ioan Verdes.

25 de apeluri pentru atacuri de panica

Servicul de Ambulanta Bucuresti - Ilfov a inregistrat, in prima jumatate de ora dupa cutremurul cu magnitudine 5,8 din noaptea de sambata spre duminica, 25 de apeluri pentru atacuri de panica, dupa care situatia a revenit la normal, informeaza News.ro.

Sefa serviciului, Alis Grasu, a anuntat ca in primul sfert de ora dupa cutremur, la 112 au fost primite 12 apeluri de la persoane care invocau atacuri de panica si lipotimii.

La o jumatate de ora dupa producerea seismului, care s-a resimtit puternic in Capitala, numarul apelurilor a ajuns la 25.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#cutremur Romania, #cutremul Romania 28 octombrie , #cutremur