Daca japonezii ar fi romani? (Opinii)

Marti, 15 Martie 2011, ora 23:59
5297 citiri
Daca japonezii ar fi romani? (Opinii)

De vinerea trecuta nu vorbim decat despre cutremurul din Japonia si despre cat de pregatiti suntem noi sa facem fata unei catastrofe. Curg vorbele ca raurile din televizoare si radiouri si fiecare isi da cu presupusul. Cum ar trebui facut, cum am putea sa-i ajungem din urma pe japonezi, cum ar fi si cum s-ar nimeri.

Ba chiar avem parte de momente ... originale, cum ar fi cel oferit de o mare moderatoare de la RTV care-l intreba pe prefect daca Bucurestiul e pregatit pentru un tsunami. Elevii sunt pusi sa faca exercitii pentru cutremur in fata camerelor de televizune, iar specialistii se intrec in teorii adesea contradictorii.

Aflam insa si informatii cu adevarat tulburatoare despre cladirile cu bulina rosie, tot mai multe, despre salvatori care se tem ca ar fi ei insisi primele victime avand in vedere ca sediul lor este unul dintre cele vizate de o eventuala prabusire. Aflam ca spitalele nu ar face probabil fata nici macar unui numar mediu de raniti. In schimb suntem asigurati ca centrala de la Cernavoda indeplineste toate standardele de siguranta si s-ar opri automat, la fel ca alimentarea din reteaua de gaze.

Si iarasi cautam vinovati pentru faptul ca nu au fost inca reabilitate decat foarte putine dintre casele cu probleme, ne intrebam daca locatarii iresponsabili pot fi totusi obligati sa consimta la reparatiile capitale ale caselor si bajbaim dupa solutii de fianatare pentru lucrarile foarte scumpe pentru ca, de obicei, ajung la firmele clientelare.

E o pierdere cumplita de vreme si energie. Si daca ar fi luate integistrarile talk-show-urilor realizate dupa toate celelalte cutremure majore din lume sau dupa zgaltaielile care, fara sa provoace reale necazuri, ne-au adus totusi aminte ca traim intr-o tara seismica, sau dupa comemorarile anuale ale tragediei din martie '77 ele ar fi la fel de valabile acum ca atunci.

Caci din timp in timp subiectul cutremurului revine pe agenda pentru ca face rating si pentru ca nu e altceva mai apetisant de tocat. Dupa care dispare cum a aparut, nu se intampla nimic, totul intra in conservare si uitare pana la prima ocazie de vorba cand o luam de la capat.

Si nu se intampla asa doar cu pericolul seismic. Se intampla la fel si cu maidanezii despre care vorbim din timp in timp, cand mai omoara sau mai mutileaza pe cineva, pentru a-i uita apoi din nou. Mai vorbim asa si despre starea jalnica a agriculturii. Despre sistemul sanitar. Depsre dotarea armatei. Despre toate cele disfunctionale in societate si care direct sau indirect ucid sau scurteaza vieti.

Si asta pentru ca in marile chestiuni nu suntem capabili de mare lucru in afara de vorba. De ani de zile ne musca maidanezii si nu reusim sa dam de cap problemei. Pentru ca nu avem vointa, dar si pentru ca exista prea multe interese legate de aceasta chestiune si prea multi oameni care mananca o paine moale si gustoasa de pe urma acestui tip de afaceri.

De ani de zile nu reusim sa reabilitam casele bolanave. Pentru ca nu este in interes electoral sa fortezi oamenii sa fie responsabili, chiar daca e in interesul lor, dar si pentru ca mafia imobiliara abia asteapta sa mai cada cate un imobil sau sa ajunga intr-o stare atat de jalnica incat sa poata fi luat pe nimic.

Combinatia aceasta letala de indolenta, coruptie si neseriozitate ne sta bolovan de picior. Daca japonezii ar fi fost asa ma tem ca astazi n-ar mai niciunul in viata. Dar asta e o lectie pe care nu suntem capabili s-o intelegem.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#cutremur Japonia trusnami morti, #cutremur Romania , #cutremur