Marmureanu: Urmatorul mare cutremur in Romania va fi in 2040 sau in perioada 2077-2078

Miercuri, 02 August 2017, ora 17:49
8486 citiri
Marmureanu: Urmatorul mare cutremur in Romania va fi in 2040 sau in perioada 2077-2078
Foto: Arhiva Pixabay

Urmatorul mare cutremur care se va produce in Romania va fi in anul 2040 sau in perioada 2077 - 2078, estimeaza Gheorghe Marmureanu, directorul onorific al Institutului National de Fizica Pamantului (INFP), insa directorul institutiei, Constantin Ionescu, il contrazice.

Potrivit directorului onorific al INFP, Gheorghe Marmureanu, seismele produse in zona Vrancea in ultimele zile nu trebuie sa ingrijoreze populatia, pentru ca nu vor fi urmate de un seism mare, care s-ar putea produce, in opinia sa, abia peste cateva zeci de ani.

"Viitorul mare cutremur va fi in 2040, dupa analize facute de peste o mie de ani. Aceasta e prima varianta, iar a doua varianta e ca un cutremur mare sa fie in 2077 sau 2078", a spus Marmureanu.

La randul sau, directorul INFP, Constantin Ionescu, a declarat ca seismele din ultimele zile se incadreaza in activitatea normala a zonei Vrancea si nu ar fi motive de ingrijorare, desi zona poate fi surprinzatoare.

"Nu se poate estima, nu avem de unde sa stim cand va fi urmatorul mare cutremur. Dumnezeu stie sau Vrancea stie cand se va produce un cutremur. Pamantul, la o adancime mai mare, nu il putem cunoaste, nu se pot face decat estimari foarte grosiere. Ce se intampla la 130 de kilometri nu avem de unde sti deocamdata.

Trebuie echipamente mult mai performante, cercetari foarte focusate pe anumite domenii ca sa vedem care sunt fenomenele. Vrancea e o zona complexa din punct de vedere seismic. Nu sunt metode de estimare a urmatorului mare cutremur si a timpului cand se va produce.

Ce spun cercetatorii in lucrarile lor... sunt lucrari pe care e foarte bine ca le scriu, pentru ca arata un anumit stadiu al cercetarii intr-un domeniu. Daca nu se face, nu exista un progres", a spus Ionescu.

Totodata, reprezentantul INFP a adaugat ca Vrancea genereaza lunar, in medie, cate 15 cutremure mai mari de 2 grade pe scara Richter.

Un cutremur de 4,9 grade a avut loc, miercuri, la ora 5:32, in zona seismica Vrancea, in judetul Buzau, la o adancime de 132,5 kilometri.

Un alt cutremur, cu magnitudinea 4,6 a avut loc marti, la ora 13:27, la adancimea de 96,6 km.

Luni, in zona Vrancea, au avut loc patru cutremure, cu intensitati intre 2,3, si 3,1.

In ultimii doi ani, in Romania au avut loc peste 25 de seisme cu magnitudine peste 4.

Cel mai puternic cutremur din acest an a avut loc in 8 februarie, in Vrancea, si a avut magnitudinea 5, fiind resimtit si la Bucuresti.

Citeste mai multe despre:

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#cutremur mare Romania Marmureanu , #cutremur